Η ΑΓΕΤ, η πόλη και ο τρόμος των αριθμών

η-αγετ-η-πόλη-και-ο-τρόμος-των-αριθμών-528412

RDF, καύση επικίνδυνων υλικών, καρκίνοι, θάνατοι… Μία τροποποίηση της άδειας λειτουργίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής αποτέλεσε την αφορμή να συγκεντρωθούν -για άλλη μια φορά- σύννεφα πολέμου πάνω από την τσιμεντοβιομηχανία, η οποία λειτουργεί σε απόσταση αναπνοής από το πολεοδομικό συγκρότημα.

Η χρήση ενός εναλλακτικού καυσίμου δημιούργησε ευρύ προβληματισμό και η πόλη βρέθηκε σε εγρήγορση. Όμως, τα δεδομένα του διαλόγου δεν δίνονται με ψυχραιμία. Ημέρες τώρα η τρομοκρατία των αριθμών κυριαρχεί, η φλυαρία περισσεύει και η υποκρισία απογειώνεται.

Την ίδια ώρα, πηχυαίοι τίτλοι και δηλώσεις, για τις οποίες ουδείς ξεκαθαρίζει σε τι επίσημα στοιχεία και μελέτες τις βασίζει, σπέρνουν τον πανικό, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο πολιτών, αλλά έδειξε να μεταδίδεται αστραπιαία σε άλλα επίπεδα, πολιτικά και κομματικά, σε μια προφανή προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών. Δυστυχώς τα αντανακλαστικά τους δεν στάθηκαν ικανά να οργανωθούν έναντι της διασποράς τρόμου και να μιλήσουν με τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά εξαντλήθηκαν προς το παρόν σε κομματικό πόλεμο, εντελώς όμως ανούσιο.

Ουδείς, πάντως, μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν το ενδιαφέρει η πιθανή μόλυνση του περιβάλλοντος ή ο πιθανός κίνδυνος της ζωής του, όταν ζει σ’ αυτή την πόλη και αναπνέει τον αέρα της. Όμως, μέσα σε πέπλο τρόμου, είναι αδύνατον να καταστεί διακριτή η αλήθεια και να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα.

Η πόλη που ζει δίπλα σε μια μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία, δικαιούται να γνωρίζει όσα συμβαίνουν με επίσημα, επιστημονικώς τεκμηριωμένα στοιχεία, και μάλιστα να πληροφορείται όχι μόνο στιγμιαία, εξαιτίας της σύγχυσης που ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν, αλλά σε εύρος χρόνου.

Ειλικρινής διάλογος σε διάρκεια, με διαφάνεια, λύσεις και αποτελέσματα που μπορούν να οδηγήσουν σε αρμονική συνύπαρξη μιας βιομηχανίας και μιας πόλης μπορεί να υπάρξει, όπως άλλωστε έχουν αποδείξει άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο νομό μας, αυτή η προσπάθεια είχε ξεκινήσει επί νομαρχίας Απόστολου Παπατόλια με τη σύσταση Επιτροπής Κοινωνικής Διαβούλευσης της ΑΓΕΤ. Ο μόνιμος διάλογος των δύο πλευρών με τη συμμετοχή και άλλων φορέων δεν ξεκίνησε για το θεαθήναι, αλλά οδήγησε σε απτά αποτελέσματα, ώστε να αντιμετωπιστεί η αέρια ρύπανση, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύνδεσης του εργοστασίου με το δίκτυο του φυσικού αερίου που αντικατέστησε το μαζούτ, να εγκαινιαστεί στη συνέχεια το πρώτο υβριδικό φίλτρο και, το κυριότερο, να δημιουργηθεί μια ειλικρινής σχέση της κοινωνίας και του τσιμεντάδικου για τον περιβαλλοντικό εκσυγχρονισμό της μονάδας, με συγκεκριμένες αποφάσεις και χρονοδιαγράμματα.

Σε εκείνες τις συνθήκες, έδαφος για την ανάπτυξη τρομοκρατικών σχεδίων, φόβου και σύγχυσης δεν υπήρχε. Το πρακτικό αποτέλεσμα έδειξε ότι συνδιαλέγεσαι με ανοιχτούς όρους για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον όποιον «εχθρό», ή βυθίζεσαι ως κοινωνία στα μαύρα μεσάνυχτα και ξυπνάς πανικόβλητος, όταν κάποιος προσπαθήσει να σε ταρακουνήσει…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου