Το 2017 ας επιστρέψουν τα χαμόγελα

το-2017-ας-επιστρέψουν-τα-χαμόγελα-611602

Από μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που έβαλαν οριστικά λουκέτο, στην πολύπαθη από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας Μαγνησία σημαδεύτηκε το 2016. Από ρολά που κατέβηκαν σε άλλοτε κραταιά ονόματα στον τομέα τους ή σε υποκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων. Λουκέτα, που άφησαν πίσω τους δεκάδες εκατοντάδες άτομα στην ανεργία, χωρίς μισθό, χωρίς τη δυνατότητα, έστω στοιχειωδώς, να ανταποκριθούν στα έξοδά τους. Άνθρωποι που έμειναν στο μηδέν βυθισμένοι στην απόγνωση. Και οι πιθανότητες να βρουν μια θέση εργασίας να έχουν όσο ποτέ άλλοτε λιγοστέψει.

Η ανεργία, όμως, και η ημιαπασχόληση ή τα μεροκάματα των 100 και 200 ευρώ, που τείνουν να κυριαρχήσουν στην αγορά εργασίας, δεν είναι αριθμοί. Δεν είναι νούμερα και στατιστικά. Είναι ανθρώπινες ιστορίες, η κάθε μία με τον δικό της πόνο, και όλες μαζί συνθέτουν ένα σκηνικό δύσκολο, με αλυσιδωτές τις συνέπειες: οικονομικές, ψυχικές, οικογενειακές, κοινωνικές. Είναι σπίτια που ένιωσαν να καταρρέουν κάτω από το βάρος των οικονομικών προβλημάτων και που, εάν σ’ αυτή τη χώρα δεν υπήρχαν δυνατοί οικογενειακοί δεσμοί, τότε θα είχαν διαλυθεί.

Όσοι κατάφεραν και έμειναν να παλεύουν, δίνουν μάχη με τις αντοχές τους, υπερβάλλουν εαυτόν, αναμετρώνται με τα όριά τους. Μάχονται με τα θηρία της υπερφορολόγησης, των κατασχέσεων, των νέων μέτρων και των σεναρίων που πρέπει να βγουν για τη χώρα, αλλά δύσκολα.

Όλες αυτές, όμως, οι αμέτρητες ιστορίες έχουν επιτρέψει, δυστυχώς, να πληθύνουν τα σκυθρωπά πρόσωπα, να περιοριστούν τα χαμόγελα, να αυξηθούν τα περιστατικά βίας, να γίνουν περισσότεροι γύρω μας εκείνοι που πέρασαν γιορτινές ημέρες μέσα στην απομόνωσή τους, με σοβαρές τις ελλείψεις τους, και με στεναχώρια διότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να στρώσουν το γιορτινό τραπέζι στους δικούς τους ανθρώπους.

Ναι, είθισται τα λεγόμενα και τα γραφόμενά μας στην υποδοχή ενός καινούργιου χρόνου να πλημμυρίζουν από ελπίδα, αισιοδοξία, ευχές και προσμονή για το καλύτερο. Αυτό και ισχύει. Όμως είναι αδύνατο, γιορτινές ημέρες να ξεκολλήσει το μυαλό από εκείνους γύρω μας που βίωσαν, εξαιτίας της ανεργίας, την απομόνωση, τη στεναχώρια και την ανέχεια.

Γι’ αυτό, το 2017 ας ευχηθούμε ολόψυχα η χώρα μας να κατορθώσει να αλλάξει πατήματα. Να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της και να δημιουργήσει προοπτικές για τους νέους μας, θέσεις εργασίας για τους ανέργους της. Να ανατείλει μια χρονιά που τα δώρα της θα είναι για τους πολίτες αυτής της χώρας, εκτός από την υγεία και την ειρήνη, η ευημερία. Για να επιστρέψουν τα χαμόγελα και να ανασηκωθούν οι κυρτοί ώμοι, εικόνες που αρμόζουν σ’ αυτόν τον λαό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου