Προσλήψεις με το μήνα ή την ώρα, κυριαρχούν

προσλήψεις-με-το-μήνα-ή-την-ώρα-κυριαρχ-708187

Ηρθαν για να μείνουν, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, μέσω του συστήματος «Εργάνη». Τετράωρη απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία, είναι οι κυριαρχούσες τάσεις, με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να δείχνουν ότι ναι μεν χρειάζονται προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη μιας κανονικής πρόσληψης.

Ο ιδιωτικός τομέας συντηρείται με ό,τι τερτίπι μπορεί να χρησιμοποιήσει εφόσον καλούνται να παλέψουν με δυσθεώρητες, σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες, οικονομικές υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι αρκούνται σε μισό ή και μικρότερο μεροκάματο, προκειμένου να αποφύγουν να καθίσουν στον …πάγκο της απασχόλησης.

Μεσοβέζικες, άλλωστε, είναι τα τελευταία χρόνια και οι λύσεις που δίνει για κάλυψη κενών θέσεων και ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας. Δίμηνα, πεντάμηνα και οκτάμηνα είναι ό,τι ανακοινώνεται ως κάλεσμα σε ανέργους. Πρόσκαιρη δηλαδή εργασία, ελάχιστοι μήνες απασχόλησης και πληρωμής, δίχως κανείς να μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον του άνεργου, ο οποίος θα περάσει στο γήπεδο της απασχόλησης για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ασπιρίνες, δηλαδή, παντού, σε μια περίοδο σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και υψηλών ποσοστών ανεργίας. Χωρίς πραγματική στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, χωρίς σοβαρές επενδύσεις που μπορούν να δημιουργήσουν νέες και σταθερές θέσεις απασχόλησης, το πιθανότερο είναι ότι οι προσλήψεις που θα προσδιορίζονται από μήνες ή ώρες, θα συνεχίσουν να κυριαρχούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου