Οι αυτο – παπαράτσι

οι-αυτο-παπαράτσι-804541

Για τον πρωθυπουργό ο Αύγουστος είναι μήνας εγρήγορσης. Κάλεσε τους υπουργούς του και τους στενούς του συνεργάτες να παραμείνουν σε αυξημένους ρυθμούς κινητικότητας και αποδοτικότητας, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το ίδιο και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον αρχηγό του κόμματος να καλεί σε διαρκείς συσκέψεις και να δίνει το παρών στις πληγείσες από τη μεγάλη πυρκαγιά περιοχές της Εύβοιας.

Πρώτες ημέρες του Αυγούστου και η Βουλή συνεχίζει να νομοθετεί. Η ειδησεογραφία παραμένει -ακόμη- πλούσια, παρά την άποψη του Umberto Eco περί μήνα χωρίς ειδήσεις.

Αλλωστε, τον φετινό Αύγουστο -ή μάλλον και τον φετινό- η χώρα δεν έχει περιθώρια διακοπών. Τα ζητήματα, οικονομικά και κοινωνικά, κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας παραμένει επί ποδός, με τους πολίτες να δυσανασχετούν για τις συντάξεις, τη φορολογία.

Ο τουρισμός ποντάρει και το τελευταίο του χαρτί, σ’ αυτόν τον κρίσιμο για τις καλοκαιρινές επιχειρήσεις μήνα, και οι επιχειρηματίες τρέχουν ανάμεσα σε υποχρεώσεις που αδυνατούν να καλύψουν, ελέγχους και πρόστιμα.

Μέσα σ’ όλο αυτό το σκηνικό, άλλοι αισθάνονται ότι το φετινό καλοκαίρι είναι θάλασσα, μπάνιο, παρεούλα και ψαράκι. Ή μάλλον αισθάνονται ότι στο φετινό καλοκαίρι αρμόζει η επίδειξη… της ξεκούρασής τους.

Χαίρουν αυτοπροβολής με μαγιό και με φόντο μια παραλία, στην οποία οι περισσότερες οικογένειες της χώρας δεν θα μπορέσουν να φτάσουν.

Παρουσιαστές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και μοντέλα συγκεντρώνουν πάνω τους, τους φακούς των παπαράτσι, γεμίζοντας σελίδες περιοδικών και τηλεοπτικές εκπομπές με καλοκαιρινά ενσταντανέ. Καλά έως εδώ.

Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, όσοι δεν τραβούν το ενδιαφέρον παπαράτσι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους δίνουν τη δυνατότητα να αυτο-παπαρατσιάζονται.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, έχουν επιλέξει να δίνουν το «παρών» τους σε ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι για τη χώρα και να συντηρούνται στην επικαιρότητα.

Σαφώς και όλοι έχουν δικαίωμα στην ανάπαυλα -αλλοίμονο βέβαια στις 2 από τις 10 οικογένειες που δεν θα φύγουν ούτε μία ημέρα διακοπών, σύμφωνα με έρευνα- αλλά το να κυνηγάς την προβολή του εαυτού σου, κουράζει τους υπόλοιπους… Για να μην πούμε τσιτώνει τα νεύρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου