ΤΟΠΙΚΑ

Ο ρόλος Βολιώτη στη «μαφία των ποτών»

ο-ρόλος-βολιώτη-στη-μαφία-των-ποτών-818164

Ενας από τους 13 συλληφθέντες στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράνομων αλκοολούχων ποτών

Πολυτελή αυτοκίνητα, πολυτελής κατοικία, άφθονο χρήμα να ρέει σε εξόδους… Πλουσιοπάροχα διαβιούσε στο Βόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους 13 συλληφθέντες στο μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράνομων αλκοολούχων ποτών, που εισάγονταν από τη Βουλγαρία.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Ο Βολιώτης, ο οποίος κατά πληροφορίες φέρεται να είναι μεταξύ των μελών του κυκλώματος με ρόλο αρχηγικό, συνελήφθη στη διάρκεια της γιγαντιαίας και συντονισμένης επιχείρησης της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας. Οι έφοδοι -και εφόσον από την πολύμηνη έρευνα τα στοιχεία «έδεναν» πλέον την υπόθεση- εκτυλίχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε πολλά σημεία της χώρας, μεταξύ αυτών και στη Μαγνησία.

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης οργανώθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Στην επιχείρηση συνέδραμαν εισαγγελικοί λειτουργοί, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ευβοίας και Μαγνησίας, καθώς και υπάλληλοι Τελωνείων και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Στη Μαγνησία, έφοδοι έγιναν σε δύο σημεία. Στην κατοικία του 35χρονου Βολιώτη, περιμετρικά της πόλης του Βόλου, καθώς και σε αποθήκη που διατηρεί σε χωριό της Μαγνησίας προς τη Λάρισα.

Ο ίδιος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, συνελήφθη μαζί με άλλα άτομα, στην Αθήνα, όπου βρίσκονταν εκείνη την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης.

Στην εγκληματική οργάνωση, η οποία δρούσε με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους, ο 35χρονος Βολιώτης φέρεται να είχε …υψηλή θέση. Σε αρκετές περιπτώσεις, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αναλάμβανε το ρόλο του προπομπού. Ηταν εκείνος δηλαδή που οδηγώντας Ι.Χ. βρίσκονταν πάντοτε μπροστά από τις νταλίκες με τις μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης που μεταφέρονταν παράνομα και ενημέρωνε για τυχόν αστυνομικά μπλόκα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρόσφατο παρελθόν διατηρούσε στη Μαγνησία σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας, τα οποία στη συνέχεια πούλησε. Πάντως, από όσα έγιναν γνωστά, ο 35χρονος Βολιώτης δεν έκρυβε την περιουσία του. Η ζωή του ήταν μέσα στη χλιδή, με πολυτελέστατα αυτοκίνητα και υψηλούς λογαριασμούς σε καταστήματα του Βόλου, στα οποία εμφανίζονταν συχνά.

Εκτός από τον 35χρονο έχουν συλληφθεί στη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης άλλα 12 άτομα, ενώ 39 ακόμη αναζητούνται.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης, από την Βουλγαρία στη χώρα μας.

Ο ένας πυρήνας του κυκλώματος έφερνε επώνυμα ποτά και οινόπνευμα από τη Βουλγαρία. Ο δεύτερος πυρήνας αντικαθιστούσε τις βουλγάρικες ετικέτες με ελληνικές και τα διέθετε σε κάβες, μπαρ και μίνι μάρκετ. Με το οινόπνευμα παρασκεύαζαν ποτά, κυρίως τσίπουρο και ούζο, και το υπόλοιπο ως καθαρό οινόπνευμα ή λοσιόν νόμιμων εταιρειών. Είναι ενδεικτικό πως εξαιτίας της μόδας των… τσιπουράδικων, η κατανάλωση τσίπουρου στην Ελλάδα είναι διπλάσια από την παραγωγή της οπότε η μισή είναι νοθευμένη.

Ο «χαζός», ο «κοντός» και ο «περίεργος»

Σύμφωνα δε με αθηναϊκά δημοσιεύματα, τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα «αχυρανθρώπων», ενώ είχαν και κάποιους κωδικούς συνομιλίας. Στις κωδικές συνομιλίες του κυκλώματος, συγκαταλέγονταν τα εξής:

Ονομασίες μελών: Κοντός, περίεργος, χαζός και άλλα παρατσούκλια

Αδιάφθορος Βούλγαρος Τελωνειακός: Είναι ο γέρος σήμερα, αυτός είναι «τσιμενταρισμένος», δεν αφήνει τίποτα να περάσει

Αποθήκη ποτών: Κατηφόρα

Ποτά: Πράματα

Δεξαμενές: Πλαστικά

Ετικέτες ποτών: Χαρτάκια

Σαντάνσκι Βουλγαρίας: Χωριό

Σέρρες (σημείο συνάντησης οδηγών): Βουνό

Βούλγαροι προμηθευτές: Φώτης και φίλος

Οι μεταφορές του λαθραίου αλκοόλ και οινοπνεύματος γινόταν μέσα σε φορτηγά με νόμιμα φορτία καυσόξυλων και ειδών οικιακής χρήσης.

Ενδεικτικό των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν ήταν ότι εντοπίστηκαν πάνω από 33.000 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, πάνω από 2.600 φιάλες τσίπουρου και ούζου, 11 βαρέλια τσίπουρο, 13 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, εργαλεία αποκόλλησης και επικόλλησης ετικετών καθώς και χιλιάδες ένσημες ετικέτες επώνυμων εταιρειών.

Οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης θα παραδοθούν στις Τελωνειακές Αρχές για να καταλογισθούν οι διαφυγόντες φόροι, ενώ παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανάκριση.

Σε δύο «πυρήνες»

Αναφορικά με την ιεραρχική δομή και τον τρόπο δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι δραστηριοποιούνταν σε δύο διακριτούς «πυρήνες».

  • Ο πρώτος «πυρήνας» ήταν επιφορτισμένος με την αγορά από τοπικά κυκλώματα πώλησης και διακίνησης αλκοολούχων ποτών στη Βουλγαρία, επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ποσοτήτων οινοπνεύματος, που είχαν μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και τιμή ενώ ενεργούσαν κατ’ εντολήν των μελών του δευτέρου «πυρήνα» της εγκληματικής οργάνωσης.

Για την εισαγωγή των ποτών στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν φορτηγά διεθνών μεταφορών και ως φορτίο εμφάνιζαν νόμιμα εμπορεύματα (καυσόξυλα, είδη οικιακής χρήσης κ.λπ).

Μάλιστα για να αποφεύγουν τους ελέγχους και τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν προπομπούς πολυτελή Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα ενεργοποιημένα σε αλλοδαπούς και μιλούσαν με ειδικό κώδικα.

Επίσης, φρόντιζαν να διέρχονται από τους μεθοριακούς σταθμούς όταν εκτελούσαν υπηρεσία συγκεκριμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι της Βουλγαρίας, τους οποίους και δωροδοκούσαν για να μην γίνει έλεγχος του εμπορεύματος.

  • Ο δεύτερος «πυρήνας» της οργάνωσης, αναλάμβανε την παραλαβή, την αποθήκευση, την επεξεργασία – παρασκευή των λαθραίων εμπορευμάτων και τη διάθεσή τους σε κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (ξύστρες, χαρτοκόπτες, ηλεκτρικά πιστολιά θερμού αέρα, μεταλλικές λάμες), αντικαθιστούσαν από τα αλκοολούχα ποτά τις ετικέτες βουλγάρικης γραφής και επικολλούσαν ετικέτες ελληνικής γραφής. Στη συνέχεια, τα διέθεταν σε καταστήματα – κάβες ιδιοκτησίας τους, καθώς και σε άλλα καταστήματα όπως καφέ-μπαρ, μίνι μάρκετ κ.α.

Αναφορικά με την αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) που εισήγαγαν λαθραία προέκυψε ότι μέρος αυτής τη διέθεταν για παρασκευή αλκοολούχων ποτών με ελληνικές ετικέτες, σε εργαστήρια που διατηρούσαν οι ίδιοι, ενώ το υπόλοιπο το διέθεταν ως καθαρό οινόπνευμα ή ως λοσιόν σε φιαλίδια με σήμα εταιρειών που κυκλοφορούν νόμιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου