ΤΟΠΙΚΑ

Απάντηση Ν. Οικονόμου στα σχόλια του «Τ» για τη δυσφήμιση της πόλης από την περσινή βλάβη στον Βιολογικό

απάντηση-ν-οικονόμου-στα-σχόλια-του-τ-833811

Αναφορικά με τα παραπολιτικά σχόλια του «Τ», με υπογραφή Ε.Χ. και τίτλους «Ευθύνες» και «Δυσφήμιση» στο φύλλο της Τετάρτης 08-06-2016, σελ. 2, επισημαίνονται τα εξής:

Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε ή να απαντούμε σε παραπολιτικά σχόλια. Όταν όμως παραποιούν κατάφωρα την αλήθεια και ενισχύουν συκοφαντίες για συγκεκριμένα πρόσωπα και παρατάξεις, θεωρούμε ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στον εαυτό και την παράταξή μας να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα, με αναφορά πάντα στα δεδομένα και σε συγκεκριμένα στοιχεία και όχι με λαϊκισμούς – αφήνουμε αυτό το «προνόμιο» στους διοικούντες την πόλη και στον πολυτελή επικοινωνιακό τους μηχανισμό.

Σταχυολογώντας από τα δημοσιεύματα της εποχής, επιλέγουμε, για προφανείς λόγους, να σταθούμε κυρίως σε αυτά του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ». Συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ του «Τ», στις 18-5-2015, 13:00:15, με υπογραφή Ελένη Χάνου, «www.taxydromos.gr/Τοπικά/175528-Αδειασαν-οι-παραλιες-του-Βολουμετα-από-συστασεις-για-αποφυγη-κολυμβησης.html» , πληροφορούμαστε για τα ακόλουθα:

Την από 15-05-2015 ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας για το πρόβλημα στον Βιολογικό, όπου γίνεται αναφορά στην ενημέρωσή της, στις 11-05-2015, από τη ΔΕΥΑΜΒ για τη βλάβη και τη διοχέτευση «επεξεργασμένων» λυμάτων στον Ξηριά / Τις εντολές της Αντιπεριφέρειας προς τη ΔΕΥΑΜΒ και το απαντητικό έγγραφο της τελευταίας στις 13-05-2015, όπου δηλώνονταν οι 30 μέρες ως αναγκαίο χρονικό διάστημα για την επιδιόρθωση της βλάβης / Τη διακοπή ρεύματος στις ΕΕΛ, «δύο μέρες αργότερα, … με αποτέλεσμα δεκάδες κυβικά λυμάτων να διοχετευτούν στον Ξηριά και από εκεί στον Παγασητικό» / Την υπηρεσιακή αλληλογραφία της ΔΕΥΑΜΒ, που επικαλέστηκε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Κ. Γαργάλας, όπου επισημαίνονταν «οι αδυναμίες του συστήματος επεξεργασίας σε 12 τομείς» και η έλλειψη πετρελαίου «με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λειτουργία της γεννήτριας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος» / Τη σύσταση κλιμακίου ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος και τη διεξαγωγή δειγματοληψιών από την Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας / Τις συστάσεις της κας Κολυνδρίνη προς τους πολίτες, «να αποφεύγουν την κολύμβηση σε Πευκάκια, Αλυκές, Άναυρο και Πλάκες μέχρι να εκδοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων» / Τις επερωτήσεις που κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της «Δύναμη Βόλου», Μ. Μιτζικός, και ο δημοτικός σύμβουλος, Θ. Διαμαντένιας / Το αίτημα του κ. Γαργάλα για έκτακτη σύγκλιση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, με θέμα τη λειτουργία του Βιολογικού / Τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, στις 12-05-2016, όπου δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το σοβαρό αυτό, επίκαιρο τότε, θέμα / Τις δηλώσεις του κ. Παπαευσταθίου ότι δεν είχε ενημέρωση για την έλλειψη πετρελαίου / Το ρεπορτάζ διανθίζεται με φωτογραφίες από τη θαλάσσια περιοχή, μία εκ των οποίων φέρει τη λεζάντα: «Μέχρι και νεκρό γλάρο εντόπισε ο φακός του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» στις Πλάκες όπου η θάλασσα κάθε άλλο παρά «καλούσε» για βουτιές»!.

Εξάλλου, στο ρεπορτάζ του «Τ», στις 21-05-2015, 10:35:57, με υπογραφή Ελ. Χάνου, «www.taxydromos.gr/Τοπικά/175862-Αχιλλέα-Μπέος:-«Ζητάω-συγνώμη-από-τους-πολίτες-για-το-Βιολογικό».html», όπου αναφέρεται για τον Αχ. Μπέο: «… αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τη δυσλειτουργία του Βιολογικού της ΔΕΥΑΜΒ», καταγράφονται οι αντιδράσεις όλης της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, στις οποίες επισημαίνονται οι πολιτικές ευθύνες της Δημοτικής Αρχής και απαιτείται ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του προβλήματος, ενώ το ιστορικό του θέματος επαναλαμβάνεται εν μέρει και πάλι στα ρεπορτάζ του «Τ», της ίδιας πάντα συντάκτριας, στις 09 και 16-09-2015 (09-09-2015, 11:48:27 «www.taxydromos.gr/Τοπικά/191907-sto-pei8arxiko-parapempontai-dyo-ypallhloi-ths-deyamb.html» και 16-09-2015, 12:26:40 «www.taxydromos.gr/Τοπικά/193105-sto-pei8arxiko-ypallhloi-ths-deyamb-gia-ta-problhmata-sto-biologiko-ka8aris.html»).

Και ενώ, λοιπόν, γίνονται γνωστά όλα τα παραπάνω από το δικό σας μέσο και ενώ το θέμα απασχολεί όλο τον τοπικό, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, τις τελευταίες 20 μέρες του Μαΐου 2015, και βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι ανακοινώσεις της Αντιπεριφέρειας, ότι η ΔΕΥΑΜΒ την είχε παραπλανήσει, καθώς τα λύματα ήταν ανεπεξέργαστα, και οι πρώτες μετρήσεις ανησυχητικές, και δεν είχε η ΔΕΥΑΜΒ ενημερώσει, ως όφειλε, τόσο τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όσο και το κοινό και ότι θα αντιμετωπιζόταν ως ρυπαντής, θα της επιβαλλόταν πρόστιμο και θα γινόταν προσφυγή στην Εισαγγελία. Και ενώ η προϊσταμένη της Δ/νσης Υγείας προέβη σε επιβαρυντικές για τη ΔΕΥΑΜΒ δηλώσεις. Και ενώ ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Α. Γούναρης, δήλωνε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι μηχανικοί της ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσαν το ΤΕΕ πως, από τον Απρίλιο 2015, έπεφταν ανεπεξέργαστα λύματα στον Παγασητικό. Και ενώ το Λιμεναρχείο επέβαλε πρόστιμο στη ΔΕΥΑΜΒ. Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ο κ. Γαλάτης είχε το θράσος, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, να «κόπτεται» για τη ζημιά των επαγγελματιών, να απειλεί με μηνύσεις και να κατηγορεί τις αντιπολιτεύσεις και ιδιαίτερα την «Επιλογή Ευθύνης» για τη μία και μοναδική, απολύτως αντικειμενική και υπεύθυνη ανακοίνωσή μας, η οποία εκδόθηκε, στις 18-05-2015, μετά την ενημέρωση από την Αντιπεριφέρεια, και στην οποία τονίζαμε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ευτυχώς βρίσκονται εντός των ορίων της ισχύουσας νομοθεσίας για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης», συνεπώς δεν υπήρχε πλέον καμία ανησυχία για τους λουομένους.

Ο τίτλος της ανακοίνωσής μας, «Υπερχείλιση ευθυνών», ήταν ο πλέον αντικειμενικός και ο πλέον ψύχραιμος, αν λάβει κανείς υπόψη την αδιαφορία και την ανευθυνότητα της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, στο θέμα της λειτουργίας του Βιολογικού. Όσο για το περιεχόμενό της, καλό θα ήταν η συντάκτρια των παραπάνω ρεπορτάζ και των παραπολιτικών σχολίων να την ξαναδιαβάσει, για να την κατανοήσει. Καταγγέλλαμε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για το ότι είχε αποκρύψει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο τελικά ήρθε στην επιφάνεια από τις ανακοινώσεις της Αντιπεριφέρειας, την καταγγέλλαμε για την αδιαφορία της να μεριμνήσει για τη συντήρηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Βιολογικού, ενώ προεκλογικά είχε επιδοθεί σε μία χυδαία επικοινωνιακή σπέκουλα με συνέπεια να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός που είχε αποφασιστεί, τον Μάρτιο του 2014, για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, εκτοξεύοντας τότε καταγγελίες για δήθεν «ξεπούλημα» της Επιχείρησης, ενώ η ίδια στη συνέχεια δεν έκανε απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το πρόβλημα, έναν χρόνο μετά, τον Απρίλιο 2015. Και επισημαίναμε τους κινδύνους για το μέλλον, εάν συνέχιζε η ίδια αδιαφορία και αμέλεια. Α, ξεχάσαμε, έκανε κάτι για τον Βιολογικό η σημερινή διοίκηση: το πιλοτικό πρόγραμμα με τους μικροοργανισμούς, που οδήγησε στο γνωστό φιάσκο, στα τέλη του 2015…

Η συνεχής χυδαία επιθετική τακτική της Δημοτικής Αρχής σε βάρος μας αποτελεί την καλύτερη επιβεβαίωση για την παράταξή μας, ότι ασκούμε υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση, που τους προκαλεί «πονοκέφαλο». Ας συνεχίσουν, λοιπόν, σε αυτό το «βιολί». Στην περίπτωσή μας βρίσκει απόλυτη εφαρμογή η λαϊκή θυμοσοφία: «Φωνάζει ο κλέφτης, για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» ή «εκεί που μας χρωστούσανε, μας πήραν και το βόδι».

Αλλά, μετά από τα παραπάνω, το να επαναλαμβάνονται σε σχόλια οι συκοφαντίες Γαλάτη, να γίνονται σχόλια του τύπου «ρίξαμε λάδι στη φωτιά», να μας γίνονται υποδείξεις του στυλ «να κρατήσουμε πιο χαμηλούς τόνους» και να «χύνονται δάκρυα» για την καταστροφή των επαγγελματιών, χωρίς καμία νύξη για τις πολιτικές και ουσιαστικές ευθύνες της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, είναι τουλάχιστον μεροληπτικό και ανεύθυνο.

Λειτουργώντας δεοντολογικά, απευθυνθήκαμε, αρκετές φορές στο παρελθόν, με διάφορες αφορμές, με ηλεκτρονικά μας μηνύματα στη συντάκτρια, στα οποία της επισημαίναμε, με συγκεκριμένα στοιχεία, τις ανακρίβειες σε σχόλια και ρεπορτάζ της για διάφορα ζητήματα της πόλης, αφήνοντας στην ίδια τη δυνατότητα της αποκατάστασής τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Στην προκειμένη περίπτωση, ευελπιστούμε στην ευαισθησία σας, να δημοσιευτεί ολόκληρη η απάντησή μας, στο αυριανό σας φύλλο.

Για την «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά»

Νατάσα Οικονόμου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Διαβάζουμε από τη δική μας την πλευρά, στα αρχεία του έντυπου ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ συνοπτικά στα πρωτοσέλιδα (τα δημοσιεύματα στη διάθεσή σας):

  • 19/5/2016: Κατάλληλα τα νερά των ακτών για κολύμβηση
  • 20/5: Ακόμη καλύτερη η θάλασσα
  • 21/5: Οι ακτές είναι καθαρές
  • 22/5: Πεντακάθαρες οι ακτές του Βόλου
  • 23/5: Βουτιά στη θάλασσα – Καθαρά τα νερά
  • 28/5: Καθαρά τα νερά
  • 31/5: Πεντακάθαρα τα νερά – Κολυμπήστε άφοβα

Οσο για το ρεπορτάζ της 17ης Μαΐου (ανάρτηση στο taxydromos.gr στις 18/5), από το οποίο είναι εμφανώς ότι εσκεμμένα απομονώνεται μόλις μία λεζάντα από φωτογραφία, σας θυμίζουμε ότι το κείμενο περιγράφει πως η κηλίδα που απλώθηκε στη θάλασσα προέρχεται από γύρη. Ολα τα υπόλοιπα καταγράφονται στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, ως στοιχεία προερχόμενα από επίσημες πηγές, όπως συμβαίνει με όλα τα θέματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ. Ωστόσο -επίσης σκοπίμως και είναι εμφανές από το γενικό ύφος της απάντησής σας- φροντίσατε να αποκρύψετε ότι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ούτε σε ένα δημοσίευμα δεν έχει προτάξει ως τίτλος περί «βοθρολυμάτων στον Παγασητικό». Απεναντίας μάλιστα.

Δεν απολογούμαστε. Δεν έχουμε λόγο άλλωστε να το πράξουμε. Είμαστε υπόλογοι καθημερινά στους αναγνώστες μας. Παραθέτουμε, όμως, τα στοιχεία εν συντομία, καθιστώντας σαφές ότι ούτε με 1.200, ούτε με 2.400 λέξεις απάντησης, μπορεί να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα της εφημερίδας και των δημοσιογράφων της. Πολύ περισσότερο, όταν μέσα από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση -εάν τα συγκρίνετε δε με άλλα της αντίστοιχης περιόδου θα κατανοήσετε περισσότερα- ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ τήρησε απαρέγκλιτα την ίδια υπεύθυνη στάση απέναντι στη Μαγνησία, το Βόλο, τις παραλίες και τις επιχειρήσεις, που μόλις ξεκινούσαν τη σεζόν, χωρίς υπερβολές, δημιουργία εντυπώσεων και φόβου.

Και εκεί είναι η διαφορά, εάν μπορούν βέβαια να συγκριθούν οι ρόλοι μας, στο βαθμό που ως καθημερινοί δημόσιοι ομιλητές, επηρεάζουμε την κοινή γνώμη, την καθημερινότητα και τη λειτουργία μιας πόλης. Προτάξατε τότε το αντιπολιτευτικό σας συμφέρον και όχι το συμφέρον των επιχειρήσεων. Και ειδικά για αυτό, δεν θα σας επιτρέψουμε την ειρωνεία σας για «δάκρυα που χύνονται». Οσο για την κριτική -υποδείξεις όπως τις ονομάζετε- την επόμενη φορά θα σας ρωτήσουμε εάν μπορούμε… Ή μάλλον θα περιμένουμε να στείλετε στο δημοσιογράφο μας ηλεκτρονικό μήνυμα, παρεμβάλλοντας στην κρίση και τα γραφόμενά του…

Εν κατακλείδι, τα νερά του Παγασητικού ήταν καθαρά (εκτός αν συνεχίζετε να το αμφισβητείτε) και εσείς ως παράταξη συμμετείχατε σε έναν παρατεταμένο αντιπολιτευτικό λόγο, που μόνο τι συμβαίνει με τις θάλασσές μας δεν ξεκαθάριζε, με κόστος για την πόλη και τους επιχειρηματίες της.

Εφόσον, λοιπόν, βλέπετε ανευθυνότητα εκ μέρους μας σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες της ΔΕΥΑΜΒ -α, ξεφυλλίζοντας το αρχείο μας θυμηθήκαμε ότι τότε ο δήμαρχος Βόλου είχε ζητήσει δημόσια συγγνώμη, αναλαμβάνοντας πλήρως την πολιτική ευθύνη- η δική σας υπεύθυνη στάση σε όλο αυτό το σκηνικό είναι να υποστηρίξετε ένα χρόνο μετά ότι εκδώσατε ανακοίνωση, αφού εξέδωσε τα αποτελέσματα η Περιφέρεια;

Σας θυμίζουμε ακόμη και όταν ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ -και ενώ οι παραλίες συνέχιζαν να είναι άδειες- στις 31 Μαΐου, πολύ μακριά χρονικά από τα πρώτα δημοσιεύματα περί δήθεν ρύπανσης, σας κάλεσε να τοποθετηθείτε για το θέμα, εσείς απαντήσατε: «Το μπάνιο των δημοτικών αρχόντων δεν εξαλείφει ούτε τις ευθύνες, ούτε την καχυποψία των πολιτών». Την βλέπατε, κατά συνέπεια την καχυποψία τότε. Τι κάνατε; Αντιπολίτευση.

Και κάτι τελευταίο. Είναι πρωτοφανής -όχι η τακτική- η παραδοχή αιρετού και εκτεθειμένου στη δημόσια κριτική ότι αποστέλλει ηλεκτρονικά μηνύματα …συνετισμού δημοσιογράφου για τα γραφόμενά του. Ξέρετε, αυτό δεν είναι δεοντολογικό, κατά πως επαίρεστε… Αποτελεί παρέμβαση, για να μη σας πούμε προσπάθεια χειραγώγησης. Στις εφημερίδες κ. Οικονόμου απαντούν δημόσια. Εχετε κάθε δικαίωμα να το πράξετε και εμείς κάθε υποχρέωση να δημοσιεύουμε τις απαντήσεις σας, όπως συμβαίνει με όλους, αρκεί να μιλάτε επίσημα και όχι υπό τη μορφή ηλεκτρονικών παροτρύνσεων στους συντάκτες… Αυτά, εκεί που σας τα έμαθαν.

Επομένως, μη γίνεστε αυστηρή ότι μας λείπει η ευαισθησία. Περί δεοντολογικών κανόνων πρόκειται, τους οποίους ίσως έχετε παρερμηνεύσει.

Βάσω Σαμακοβλή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου