Επιστροφή σε ένα παράξενο ντεζαβού

επιστροφή-σε-ένα-παράξενο-ντεζαβού-12431

Ξαφνικά, και πριν οι θερμοκρασίες γίνουν καλοκαιρινές, η πνευματικότητα των γιορτινών ημερών διαταράχθηκε από σκηνές του περασμένου καλοκαιριού. Οι Ελληνες μπήκαν και πάλι σε ένα παράξενο ντεζαβού και λέξεις, οι οποίες είχαν αρχίσει να ξεθωριάζουν στη μνήμη μας και στην καθημερινότητά μας έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους.

Grexit, εκλογές, δημοψήφισμα, κούρεμα καταθέσεων, επιστροφή στη δραχμή, ρευστότητα, ρήξη με εταίρους και δανειστές, μέσα από μια διαδικασία ολικής επαναφοράς άρχισαν να υποκαθιστούν την ορολογία των ημερών που είχε να κάνει με την κίνηση στην αγορά, την τιμή του οβελία, την πληρότητα των ξενοδοχείων, και τις καιρικές συνθήκες την Κυριακή της λαμπρής.

Με την κορύφωση του θείου δράματος, σχεδόν ταυτόχρονα κορυφώθηκε και η αγωνία των Ελλήνων για τις εξελίξεις και την πορεία της χώρας. Παράξενο, αλλά η ιστορία σε σύντομα χρονικά διαστήματα επαναλαμβάνεται. Πιστεύουν όμως, οι περισσότεροι, όπως και εμείς, ότι επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Καμία χρονιά δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, όπως και καμία ημέρα. Ακόμα και σκηνοθέτες, που πλήττονται από ανεπαρκή έμπνευση, δεν θα μπορούσαν να ανεβάσουν πανομοιότυπο έργο. Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, το ΕΛΑΣ – Γαλλία – Συμμαχία ήχησε ταυτόχρονα με τις πένθιμες καμπάνες. Ακούστηκε πιο αισιόδοξο από τον θλιβερό ήχο των καμπαναριών.

Ο Ολαντρέου των άλλων ηρωικών εποχών έκανε την εμφάνισή του ως από μηχανής θεός και το πολυαναμενόμενο Eurogroup ορίστηκε για την 9η Μαΐου. Η παρασκηνιακή υποστήριξη από τη Γαλλία άλλαξε το σκηνικό της διαφαινόμενης ρήξης και αναπτέρωσε τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς για θετικές εξελίξεις, σύντομα.

Οι εξελίξεις πλέον, μετά το βράδυ της Μ. Πέμπτης, δείχνουν ότι μετά το Πάσχα η συμφωνία θα κλείσει. Μη ρωτάτε τώρα, τι θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία. Ας κρατήσουμε τη λαμπάδα της Ανάστασης, ας γιορτάσουμε με ηρεμία και χαρά το Πάσχα και για τα υπόλοιπα έχει ο …Ολάντ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου