Βάσω Σαμακοβλή: Ο τομέας της υγείας χρειάζεται ουσιαστική μεταρρύθμιση

βάσω-σαμακοβλή-ο-τομέας-της-υγείας-χρε-20276

Τα προβλήματα στο χώρο της υγείας οξύνονται διαρκώς. Από τις έως τώρα ρυθμίσεις, διαπιστώνεται ότι υπήρξε απόλυτη προσήλωση στην επίτευξη των λογιστικών στόχων των μνημονίων, θέτοντας όμως σε δεύτερη μοίρα την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος, καθώς και τις κοινωνικές επιπτώσεις στους ασφαλισμένους. Οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώνονται με γρηγορότερο ρυθμό από αυτόν της μείωσης του ΑΕΠ, ενώ οι οριζόντιες περικοπές οδήγησαν σε τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και αναλωσίμων.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας μέσα σε έξι χρόνια -σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες- αποχώρησαν πάνω από 15.000 εργαζόμενοι, περίπου το 20% του προσωπικού, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις.

Παρά την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, όπως διατείνεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και παρά την εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την επιβίωση του ΕΣΥ, η αντιστροφή της πορείας λειτουργικής κατάρρευσής του μέχρι σήμερα δεν έγινε εφικτή.

Η λειτουργία όμως των περισσότερων δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των Κέντρων Υγείας είναι πλέον οριακή.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντί κάθε μέρα να βρίσκεται στα χαρακώματα, με όποιον εκφράζει διαφορετική άποψη ή κρίνει τα πεπραγμένα της θα ήταν αποδοτικότερο να καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με βασικούς άξονες την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, τους μετρήσιμους στόχους και τη διαφάνεια, με αξιοκρατική διοίκηση, με δημοκρατικό προγραμματισμό των υπηρεσιών υγείας στη βάση όμως ενός υγειονομικού χάρτη πραγματικών αναγκών που θα αντιμετωπίζει τα συσσωρευμένα προβλήματα. Οι αποσπασματικές λύσεις μέχρι στιγμής δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αυτό τουλάχιστον θα ανακούφιζε τους ασφαλισμένους που πολλές φορές νιώθουν εγκαταλειμμένοι στο έλεος του Θεού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου