Κυνηγούν για τις οφειλές, αλλά για τις παροχές σφυρίζουν αδιάφορα

κυνηγούν-για-τις-οφειλές-αλλά-για-τις-π-42796

΄΄Εικόνες ντροπής στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, με ασφαλισμένους που πηγαίνουν και έρχονται κρατώντας στα χέρια τα βιβλιάρια χωρίς αντίκρισμα. Σκηνικό ενός ασφαλιστικού φορέα, για τον οποίο το ότι έχει καταρρεύσει είναι λίγο, αν λάβει κανείς υπόψη τις καταγγελίες, οι οποίες έχουν πυκνώσει δραματικά το τελευταίο διάστημα. ΄΄

Ιατρεία του ΠΕΔΥ άδεια. Ειδικότητες γιατρών που δεν υπάρχουν και αν υπάρχουν απαιτούν υπομονή γαϊδάρου… για τους ασφαλισμένους μέχρι να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού. Αλλά και όταν κλείσει το ραντεβού, ο γιατρός θα βρεθεί για πολλοστή φορά στη δυσάρεστη θέση να ενημερώσει τον εξεταζόμενο ότι δεν έχει υλικά…

Ενα σύστημα που καλείται να παρέχει δωρεάν περίθαλψη στους ασφαλισμένους του, χωρίς γιατρούς και χωρίς υλικά! Την ίδια ώρα, όμως, που έχει σταματήσει τις παροχές ή τις έχει περιορίσει σε απελπιστικά επίπεδα, έχει διαρκώς απλωμένο το χέρι και τις «δαγκάνες» για κατασχέσεις σε μόνιμη ετοιμότητα, ώστε να εισπράξει εισφορές και ληξιπρόθεσμα με τόκους.

Από τη μία δηλαδή, ένας ασφαλιστικός φορέας που βρίσκεται σε ένα διαρκές κυνηγητό των οφειλετών του, αλλά όσα απαιτεί τουλάχιστον στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μοιάζουν με …αρπαγή χρημάτων, καθώς επί της ουσίας δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα.

Και καλά ο ασφαλιστικός φορέας τοκίζει τις οφειλές και προχωρά μέχρι σε κατασχέσεις για να εισπράξουν τα ταμεία του. Οι έρμοι οι ασφαλισμένοι που μήνα με το μήνα δεν βρίσκουν τη γιατρειά τους, τι πρέπει να τοκίσουν ή να κατάσχουν για όσα χάνουν;

Σε κοινωνικά ζητήματα, όπως επιδοματικής πολιτικής, είναι αλήθεια ότι η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ έχει δείξει ένα θετικό πρόσωπο. Δίνει τη δέουσα προσοχή και δεν αφήνει καμία υπόθεση να πέσει κάτω. Εχουν προκαλέσει ιδιαίτερα θετική εντύπωση τα αντανακλαστικά της κεντρικής διοίκησης τουλάχιστον σε θέματα που ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, για να λέμε και τα καλά.

Ομως, είναι αδύνατο να σταματήσουμε να γράφουμε για μία εικόνα που ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο στα ιατρεία του ΠΕΔΥ. Το «δεν έχω ένεση για να σου βγάλω το δόντι» έχει αρχίσει πλέον να λέγεται σαν κακόγουστο ανέκδοτο. Και όμως είναι πραγματικότητα.

Πριν από αρκετούς μήνες, μας έλεγαν ότι η έλλειψη υλικών οφείλεται στην καθυστέρηση ενός διαγωνισμού ή μιας σύμβασης. Δεν ήταν και απολύτως ξεκάθαροι. Μετά από τόσους μήνες, με την ίδια κατάσταση να συνεχίζεται, κανείς δεν μιλάει. Ούτε καν μία επίσημη ενημέρωση προς τους ασφαλισμένους που περιμένουν τις ιατρικές υπηρεσίες, έχοντας χάσει την υπομονή τους.

Η ενημέρωση, και ας μην είναι αρεστή για τους ασφαλισμένους ως προς το περιεχόμενό της, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούσε λιγότερες αντιδράσεις από το απόλυτο σκοτάδι, που το μόνο που κάνει είναι να εξοργίζει. Τουλάχιστον εάν γνώριζαν γιατί δεν υπάρχουν υλικά, δεν θα ένοιωθαν τόσο την κοροϊδία σε βάρος τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου