Βάσω Σαμακοβλή: Οταν ο επικεφαλής απουσιάζει

βάσω-σαμακοβλή-οταν-ο-επικεφαλής-απου-89295

Υπάρχουν, ευτυχώς, και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν πάντοτε να υπάρχουν, άνθρωποι. Μεμονωμένα ή οργανωμένα έσπευσαν, από την πρώτη κιόλας στιγμή, στο σημείο της εθνικής οδού, στον Αλμυρό, όπου εγκλωβίστηκαν ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες στον πηγεμό για την Ειδομένη.

Εκτός από τη μεγάλη ευαισθησία τους και την προσφορά τους, ανθρώπινες είναι και οι αδυναμίες… Εθελοντές και πολίτες έδρασαν μόνοι τους, χωρίς κανείς να τους το ζητήσει. Απλά πόνεσαν μπροστά στις εικόνες των παιδιών που κοιμούνται στο δρόμο, των μανάδων που τα κρατούν στην αγκαλιά για να τα ζεστάνουν με το χνώτο τους. Τρεις ημέρες πέρασαν και οι εθελοντές συνέχιζαν μόνοι, χωρίς συντονισμό. Οι αλληλοεπικαλύψεις και οι «μικροσυγκρούσεις» μεταξύ τους δεν άργησαν. Λογικό, όταν έχεις να παλέψεις σε χαοτικές συνθήκες, καθόλου εύκολες.

Θα περίμενε κανείς, από την πρώτη ημέρα, τον επικεφαλής σ’ αυτό το νομό να αντιδράσει, να μιλήσει, να συντονίσει.

Οκ. Συμφωνούμε όλοι απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός. Οταν, όμως, μια βόμβα «σκάει στα χέρια σου», είναι δυνατόν να περιμένεις;

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας συγκάλεσε χθες σύσκεψη για συντονισμό. Η τοπική «περιφερειάρχης», όμως, απουσίαζε… Δεν θα δημιουργούσε κανέναν προβληματισμό, η απουσία της από την πανθεσσαλική σύσκεψη, εάν είχε προνοήσει σε επίπεδο νομού να συγκαλέσει από την πρώτη στιγμή η ίδια σύσκεψη στο νομό, του οποίου ηγείται. Για να συντονίσει -τουλάχιστον- αυτούς τους εθελοντές που εργάζονται μερόνυχτα τώρα, που μαγειρεύουν από τα ξημερώματα, που συγκεντρώνουν κουβέρτες, για να δώσει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση στους συλλόγους και φορείς, στους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν.

Η απουσία, όμως, της αντιπεριφέρειας Μαγνησίας, παρά το γεγονός ότι ο Αλμυρός ήταν από τα πρώτα σημεία στα οποία εγκλωβίστηκαν μετανάστες, ήταν ηχηρή της προηγούμενες ημέρες. Μπροστά στην ανθρώπινη ταλαιπωρία, αρμοδιότητες δεν υπάρχουν. Και ο επικεφαλής απαιτείται να είναι μπροστάρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου