ΤΟΠΙΚΑ

12άδα στην τρίτη φάση απο σχολεία της Μαγνησίας στον «ΑΡΧΙΜΗΔΗ»

12άδα-στην-τρίτη-φάση-απο-σχολεία-της-μα-97502

Αριθμοί, πράξεις, δεκαδικά, κλάσματα περνούν με μεγάλη ταχύτητα από το μυαλό τους. Οτιδήποτε από μαθηματικά αποτελεί κάτι ιδιαίτερα γνώριμο για τη σκέψη τους και τους είναι εύκολο να δώσουν τη λύση ακόμη και σε σύνθετα προβλήματα. Τη σπίθα, ώστε να επικεντρώσουν περισσότερο το ενδιαφέρον τους στα Μαθηματικά, την άναψε το Παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (ΕΜΕΣ). Και οι «Αϊνστάιν», οι οποίοι από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ανεβαίνουν στο τρίτο επίπεδο «Αρχιμήδης» του πανελλήνιου μαθηματικού διαγωνισμού, έφτασαν φέτος τους 12 σε αριθμό!

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και βαλίτσες για την Αθήνα ετοίμαζαν ένας ή δύο μαθητές από τη Μαγνησία, φέτος η 12άδα των διακριθέντων στην τρίτη φάση κάνει τους καθηγητές τους, τα σχολεία τους και την ΕΜΕΣ να «φουσκώνουν» από ακόμη περισσότερο καμάρι. Για τους ίδιους τους μαθητές που ανέβηκαν στο επόμενο σκαλοπάτι είναι μία σημαντική επιβράβευση των προσπαθειών τους. Μια προσπάθεια, την οποία ξεκίνησαν και συνεχίζουν με ευχαρίστηση, αφού από νωρίς κατάλαβαν ότι τα μαθηματικά είναι ένα μάθημα που αγαπούν και τα δύσκολα προβλήματα μια ευχάριστη πρόκληση και όχι αγγαρεία.

Χθες το πρωί ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνάντησε τους διακριθέντες των τάξεων Γυμνασίου και των τάξεων Λυκείου, μέσα σε δύο διαφορετικές αίθουσες του 1ου Λυκείου – 1ου Γυμνασίου Βόλου για το μάθημα προετοιμασίας. Προσηλωμένοι στην παράδοση από τους καθηγητές τους, οι μαθητές έκαναν μία σύντομη ανακεφαλαίωση των γνώσεών τους, προετοιμαζόμενοι για τη φάση του «Αρχιμήδη» που θα διεξαχθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 στο κτίριο του παλιού Χημείου στην Αθήνα (είσοδος από Ναυαρίνου 13Α), από τις 9 έως τις 12 το πρωί.

Η Μαθηματική Εταιρεία, μέσα από τις συνεχείς νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, καταφέρνει χρόνο με το χρόνο να «μπολιάσει» σε ακόμη περισσότερους μαθητές την αγάπη για τα μαθηματικά και να αναδείξει νέα μαθηματικά ταλέντα. Τα τελευταία χρόνια, διαγωνισμοί μαθηματικών διεξάγονται στην Ε’ και Στ’ τάξη του δημοτικού. «Είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που φέτος οδήγησαν στη σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητών μας, οι οποίοι πέρασαν στη φάση του «Αρχιμήδη». Η προετοιμασία γίνεται από μικρότερη ηλικία, διαδίδοντας και καλλιεργώντας από τις τάξεις του δημοτικού σχολείου τη μαθηματική σκέψη. Τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να είναι όλο και πιο θετικά», μας εξήγησε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Μαγνησίας της ΕΜΕΣ Πέτρος Νικολουδάκης.

Στο χώρο του σχολείου συναντήσαμε και την ειδική γραμματέα της Δ.Ε. της ΕΜΕΣ – Παράρτημα Μαγνησίας Στέλλα Δημητρακοπούλου, η οποία θα συνοδεύσει τους μαθητές στην Αθήνα για τους πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Οι μαθητές από τη Μαγνησία, που πέρασαν τη β’ φάση του μαθηματικού διαγωνισμού «Ο Ευκλείδης» και ετοιμάζονται για τη γ’ φάση είναι:

Από τη Β’ Γυμνασίου: Βαγενάς Κων/νος, Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου, Βαΐτσης Ευάγγελος, 8ο Γυμνάσιο Βόλου, Γιαννίσης – Μανές Αργύρης, Μουσικό Γυμνάσιο Βόλου, Παπαγεωργίου Νικόλαος, Ιδιωτικό σχολείο «Προμηθέας».

Από τη Γ’ Γυμνασίου: Πατέρας Ιωάννης, 9ο Γυμνάσιο Βόλου.

Από την Α’ Λυκείου: Γκρίνιας Γεώργιος, 6ο Λύκειο Βόλου, Ηλιάκης Ευστάθιος, Λύκειο Αλμυρού, Παπαγιάννης Νικόλαος, Μουσικό Λύκειο Βόλου.

Από τη Β’ Λυκείου: Γιαλίδη Λεμονιά, 3ο Λύκειο Βόλου, Τσαμασιώτης Χρήστος, 6ο Λύκειο Βόλου.

Από τη Γ’ Λυκείου: Αποστολίνας Βασίλειος, 2ο Λύκειο Βόλου, Κρανιάς Δημήτριος, 2ο Λύκειο Βόλου.

Οι τέσσερις πανελλήνιοι μαθηματικοί διαγωνισμοί

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει κάθε έτος τέσσερις Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς.

* Ο πρώτος διαγωνισμός «Θαλής» διενεργείται στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Εχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος μαθητές όλων των τάξεων των Λυκείων και των Β’ και Γ’ τάξεων των Γυμνασίων της χώρας.

* Ο δεύτερος διαγωνισμός «Ευκλείδης» διενεργείται στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου με θέματα διαφορετικά για κάθε τάξη. Εχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος όσοι συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από τη βάση στο διαγωνισμό «Θαλής»

* Ο τρίτος διαγωνισμός «Αρχιμήδης» διενεργείται στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Εχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος όσοι επέτυχαν στο δεύτερο διαγωνισμό «Ευκλείδη».

* Ο τέταρτος διαγωνισμός «Προκριματικός Διαγωνισμός» διενεργείται αρχές Απριλίου χωρισμένος σε δύο κατηγορίες «Μικρών» και «Μεγάλων». Λαμβάνουν μέρος όσοι μαθητές βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό «Αρχιμήδης» με σκοπό την επιλογή των ομάδων που θα συμμετάσχουν στις Βαλκανιάδες και στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Οι επιτυχόντες μαθητές Λυκείου  από αριστερά: Στέλλα Δημητρακοπούλου (Μαθηματικός, ειδική γραμματέας Δ.Ε.) - Κωνσταντίνος Γαϊτανάς (καθηγητής) - Γιώργος Γκρίνιας (6ο Λύκειο Βόλου), Νίκος Παπαγιάννης (Μουσικό Λύκειο Βόλου), Βασίλης Αποστολίνας (2ο Λύκειο Βόλου), Λεμονιά Γιαλίδη (3ο Λύκειο Βόλου), Στάθης Ηλιάκης (Λύκειο Αλμυρού), Χρήστος Τσαμασιώτης (6ο Λύκειο Βόλου), Δημήτρης Κρανιάς (2ο Λύκειο Βόλου) - Πέτρος Νικολουδάκης (πρόεδρος Δ.Ε.)

Οι επιτυχόντες μαθητές Γυμνασίου  από αριστερά: Γιάννης Πατέρας (9ο Γυμνάσιο Βόλου), Νίκος Παπαγεωργίου (Προμηθέας), Αργύρης Γιαννίσης - Μανές (Μουσικό Γυμνάσιο Βόλου), Βαγγέλης Βαΐτσης (8ο Γυμνάσιο Βόλου), Κώστας Βαγενάς (Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου) - Γιάννης Μεταξάς (καθηγητής)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου