Εξώσεις καθ’ υπόδειξη… οικονομικών εγκεφάλων

εξώσεις-καθ-υπόδειξη-οικονομικών-ε-97761

Αντί οι «εγκέφαλοι», οι οποίοι χειρίζονται τα οικονομικά της χώρας μας και των πολιτών της, να αφήσουν στην άκρη να ανείσπρακτα εισοδήματα από ενοίκια και να τα φορολογήσουν όταν εισπραχθούν, σκαρφίστηκαν την πιο ιδανική λύση…

Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε… Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το περιεχόμενο της τελευταίας εγκυκλίου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία προτρέπει στην ουσία τους ενοικιαστές ακινήτων να …κλοτσήσουν έξω από σπίτια ή καταστήματα τους μισθωτές τους, προκειμένου να γλιτώσουν το φόρο από ενοίκια που δεν εισέπραξαν.

Το καινούργιο επινόημα των καρεκλοκένταυρων στελεχών σε ένα κρίσιμο υπουργείο, δυστυχώς επιβεβαιώνει το γυάλινο κόσμο, στον οποίο ζουν. Σε αυτό τον κόσμο φαίνεται ότι κανείς δεν είναι ενήμερος για τις οικογένειες που έχουν ήδη ξεσπιτωθεί και φιλοξενούνται σε ξενώνες, επειδή αδυνατούσαν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους, λόγω της ανεργίας. Κανένας δεν τους έχει ενημερώσει ότι πλήθος άλλων οικογενειών ζει κάτω από τραγικές οικονομικές συνθήκες και παρατείνει μήνα με το μήνα την πληρωμή των ενοικίων, ώστε να μη βρεθεί στο δρόμο. Κανένας δεν τους έχει εξηγήσει, μάλλον, ότι ενοικιαστές ακινήτων εξαντλούν την ανοχή τους, δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι σε ενοικιαστές κατοικιών ή μικροεπιχειρηματίες και εμπόρους, δίνοντάς τους μέχρι και το τελευταίο περιθώριο για να βρουν χρήματα και να πληρώσουν.

Ομως, αντί οι «εγκέφαλοι», οι οποίοι χειρίζονται τα οικονομικά της χώρας μας και των πολιτών της, να αφήσουν στην άκρη να ανείσπρακτα εισοδήματα από ενοίκια και να τα φορολογήσουν όταν εισπραχθούν, σκαρφίστηκαν την πιο ιδανική (!) λύση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εγκύκλιο για εισοδήματα από ακίνητα που αποκτώνται από 1/1/2015 και μετά, αν δεν έχουν εισπραχθεί από το δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Τα εν λόγω εισοδήματα θα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, ενώ τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα θα πρέπει να δηλωθούν στον ειδικό κωδικό 125 – 126 του Ε1, που αφορά στα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Τι άλλο θα ακούσουμε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου