Ας μην αποδειχθεί οργανωμένο σχέδιο

ας-μην-αποδειχθεί-οργανωμένο-σχέδιο-128295

Τα λόγια της γυναίκας που επικοινώνησε με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ θέλοντας να βγάλει προς τα έξω την απόγνωσή της, είχαν τόνο αληθινό. «Εχω αρρωστήσει», μας είπε. Πού είναι άραγε η υπερβολή; Αρρώστια είναι να αισθάνεσαι ότι θα σκάσεις από την απελπισία σου, ψάχνοντας να βρεις το δίκιο που δεν βρίσκεις. Αρρώστια είναι να μη μπορείς να κοιμηθείς ήσυχος, όταν σε ζώνουν τα φίδια μήπως χάσεις το σπίτι σου, μήπως μαζί με την οικογένειά σου βρεθείς στο δρόμο. Αρρωστος μπορείς να νοιώθεις, όταν εισπράττεις ότι σε αγνοούν, ενώ οφείλουν, υποχρεούται, το αντίθετο.

Η γυναίκα μιλούσε για την περιπέτειά της με την τράπεζα και για τη βεβαίωση οφειλών που έχει αιτηθεί να της χορηγήσουν, ώστε να ανανεώσει τα δικαιολογητικά του φακέλου της, με τον οποίο έχει υπαχθεί στο νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Χωρίς τη βεβαίωση, που για την ίδια και χιλιάδες ακόμη δανειολήπτες έχει μετατραπεί σε δυσεύρετο… δικαιολογητικό, κινδυνεύει να βγει εκτός του νόμου και να χάσει την προσωρινή προστασία της πρώτης κατοικίας της. Είχε ηρεμήσει λίγο, μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσής της, ότι το μοναδικό της κεραμίδι δεν κινδυνεύει από αρπαγή. Ο εφιάλτης, όμως, επέστρεψε, καθώς η τράπεζα δείχνει δυσκίνητη να της παράσχει τη βεβαίωση.

Σ’ αυτό το κυνήγι της …κρυμμένης βεβαίωσης τρέχουν χιλιάδες δανειολήπτες και μαζί τους αδίστακτα τρέχει και η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους. Στην ιστορία της δανειολήπτριας, που φιλοξενείται σε άλλη σελίδα της εφημερίδας, αμέτρητοι θα διαβάσουν τη δική τους παρόμοια ταλαιπωρία.

Στην προκειμένη περίπτωση, η δανειολήπτρια δεν εγκατέλειψε. Απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και οι διαδικασίες κινήθηκαν. Αν, ωστόσο, οι τράπεζες συνεχίζουν να δείχνουν δυστροπία έναντι των υποχρεώσεών τους που η νομοθεσία προβλέπει και εμφανίζονται ότι δεν σκοτίζονται ιδιαίτερα για τα πρόστιμα που τους επιβληθούν, τότε το υπουργείο οφείλει να λάβει άλλα μέτρα, πιο αυστηρά. Και να μην επιτρέψει ό,τι ακυρωθεί στην ουσία, με διάφορα τερτίπια, ένας νόμος που έριξε σωσίβια σε νοικοκυριά, εν μέσω κρίσης, διασφαλίζοντας την πρώτη κατοικία.

Σε αντίθετη περίπτωση, ποιος θα μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται για «οργανωμένο σχέδιο» να τεθούν εκτός νόμου Κατσέλη όσοι έχουν υπαχθεί με προσωρινές αποφάσεις δικαστηρίων, ώστε τα σπίτια τους να βρεθούν στον αέρα; Και τότε, οι σοβαρότατες ευθύνες για μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βρίσκονται μόνο σε μία πλευρά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου