ΤΟΠΙΚΑ

Ασφυξία για τους δικηγόρους – ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

ασφυξία-για-τους-δικηγόρους-εισφορε-157991

Καζάνι που βράζει ο κλάδος τους, με αποχές και συλλαλητήριο, για τις εφιαλτικές προβλέψεις του ασφαλιστικού

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί ταφόπλακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η κραυγή αντίδρασής τους, μεταξύ των οποίων οι δικηγόροι, δεν έχει προηγούμενο. Ο κλάδος τους -και όχι μόνο- μοιάζει τις τελευταίες ημέρες με «καζάνι» έτοιμο να εκραγεί και διόλου αόριστα και χωρίς καμία, όπως φαίνεται ξεκάθαρα, συντεχνιακή διάθεση.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, με βάση όσα συζητούνται τις τελευταίες ημέρες και αποδεικνύουν ότι θα οδηγήσουν τους δικηγόρους σε μηδενικά εισοδήματα… Ή κλείνουν δικηγορικά γραφεία ή όσοι αντέξουν αναγκαστικά θα μετακυλήσουν το ακριβό κόστος λειτουργίας τους -απόρροια δυσβάστακτων φόρων- στις πλάτες των πολιτών. Μια ακριβή και δυσπρόσιτη, δηλαδή, Δικαιοσύνη.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Με χαρτί και μολύβι, αναλυτικά, αλλά και με συγκεκριμένα παραδείγματα, ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Βασίλης Μπακαλιάνος εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τη …βόμβα που ενεργοποιούν στα δικηγορικά γραφεία οι προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού. Οι αριθμοί, τα ποσοστά και τα παραδείγματα προκαλούν σοκ. Για τους δικηγόρους, η διαμόρφωση του ύψους των εισφορών τους από τις αρχές του 2017, εξελίσσεται σε αληθινό εφιάλτη.

Η κατάσταση διαμορφώνεται τόσο απειλητική, που χθες η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων έλαβε αποφάσεις δυναμικών κινητοποιήσεων, μεταξύ των οποίων -από τις σπάνιες περιπτώσεις- Πανδικηγορικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 14 Ιανουαρίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους μεθαύριο 12, στις 13 και 14 Ιανουαρίου. Την ερχόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί η Ολομέλεια με εισήγηση της Συντονιστικής για αποχή διαρκείας.

«Οι εξαγγελίες και το προσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων, έχουν προκαλέσει την αντίδραση, την ανησυχία και αγανάκτηση όλων των δικηγόρων της Ελλάδας», λέει ο δικηγόρος Βασίλης Μπακαλιάνος.

Το νομοσχέδιο, όπως εξηγεί, καθιερώνει εισοδηματικά κριτήρια για τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με ποσοστό 38,5% επί του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο έρχεται σε συνέχεια της επιβολής φόρου 26% από το πρώτο ευρώ, παρακρατούμενου φόρου 15% κατά την καταβολή προείσπραξης στην ελάχιστη αμοιβή για κάθε δικηγορική πράξη, του ΦΠΑ 23%, της προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης 100%, του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του.

Οπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, σύμφωνα με το άρθρο 53 του νέου ασφαλιστικού, αλλάζει εξ ολοκλήρου το σύστημα πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2017 για ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. και του Ο.Α.Ε.Ε, με την ένταξή τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α).
Ειδικότερα για τους δικηγόρους προκύπτουν τεράστιες επιβαρύνσεις οι οποίες και πλήττουν το πλήθος αυτών.
Για ποια ανταποδοτικότητα συζητάμε, διερωτάται ο ίδιος, παραπέμποντας στα αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των εισφορών και σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ενώ προσθέτει ότι ανεξαρτήτως του ποσού καταβολής ασφαλιστικών εισφορών όλοι οι Δικηγόροι θα λαμβάνουν την ίδια σύνταξη.

«Η ευχέρεια του κ. υπουργού, γεγονός που θα έπρεπε να γνωρίζει ως Δικηγόρος, για τον καθορισμό ποσοστιαίως των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι απεριόριστη αλλά θα πρέπει να γίνεται πρωτίστως με γνώμονα την ανάγκη διασφάλισης των ανάλογων, αναγκαίων και αξιοπρεπών για την εργασία του μέσων διαβίωσης, κάθε ελεύθερου επαγγελματία», σχολιάζει ο κ. Μπακαλιάνος και συνεχίζει:

«Θα έπρεπε ο κ. υπουργός, και πάλι ως Δικηγόρος, να γνωρίζει ότι όταν ο ποσοστιαίος καθορισμός των ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με το εισόδημα, σε συνδυασμό με την εκάστοτε φορολογική επιβάρυνση φτάνουν σε σημείο να αποστερούν από τον επαγγελματία τα αναγκαία μέσα προς διαβίωση, αφαιρώντας εν τοις πράγμασι το μεγαλύτερο μέρος από το προϊόν της εργασίας του, περιορίζεται δυσανάλογα το δικαίωμα του επαγγελματία επί του προϊόντος της εργασίας του».

Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, καθώς όχι μόνο δεν θα αυξήσει την εισπραξιμότητα εισφορών και οφειλών αλλά αντίθετα, λόγω της αδυναμίας καταβολής των υπέρογκων αυτών ποσών, θα οδηγήσει στην έξοδο εκατοντάδες δικηγόρους.

Περαιτέρω οι δικηγόροι που θα παραμείνουν στο επάγγελμα θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα χρήματα που θα ζητούν από τους πελάτες τους, προκειμένου να ενσωματώσουν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό θα έχει ως συνέπεια η προσφυγή στη δικαιοσύνη να καταστεί ακριβότερη σε βάρος της κοινωνίας. Εάν ο κόσμος νομίζει ότι οι δικηγόροι νοιάζονται και κινούνται μόνο συντεχνιακά κάνει λάθος, αφού το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη δεν πρέπει να παρεμποδίζεται με τον οποιοδήποτε τρόπο και για κανέναν. Επίσης θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή και η Κυβέρνηση θα επιτύχει διαφορετικά αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Το νομοσχέδιο που επηρεάζει ένα τόσο κρίσιμο θέμα συντάχθηκε, πρόχειρα, αποσπασματικά και χωρίς τις απαιτούμενες αναλογιστικές μελέτες. Η δε διαβούλευση για το ασφαλιστικό δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συνεννόησης του υπουργού με την ηγεσία των κομμάτων και μόνο και να αγνοούνται οι επαγγελματικοί φορείς, όπως οι δικηγορικοί σύλλογοι.

Το νομοσχέδιο αυτό οδηγεί στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας των Δικηγόρων».

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Οι νέες εισφορές – ταφόπλακα για τα γραφεία των δικηγόρων

0ι εισφορές για τους δικηγόρους διαμορφώνονται από την 1-1-2017 ως εξής:
• Εισφορά για κύρια σύνταξη (υπέρ ΕΦΚΑ) 20% επί του εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος
• Εισφορά για επικουρική σύνταξη 7,5% επί του εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
• Εισφορά για υγειονομική περίθαλψη 6,95% επί του εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
• Εισφορά εφάπαξ 4%
• Υπέρ ΟΑΕΔ 120 €.

Παραδείγματα:
• Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 0 € και από την 1η μέρα εγγραφής του στον οικείο σύλλογο θα κληθεί να καταβάλει 2.823,8 € ετήσιες εισφορές.
• Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 5.000 € θα κληθεί να καταβάλει 2.823,8 € ετήσιες εισφορές.
• Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 10.000 € θα κληθεί να καταβάλει 3.965 € ετήσιες εισφορές.
• Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 15.000 € θα κληθεί να καταβάλει 5.887,5 €.
• Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 20.000 € θα κληθεί να καταβάλει 7.810 €
• Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 30.000 € θα κληθεί να καταβάλει 11.655 €.
• Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 50.000 € θα κληθεί να καταβάλει 19.345 €.
• Δικηγόρος με εισόδημα ετήσιο 70.000 € και άνω θα κληθεί να καταβάλει 27.158 € (ανώτατο πλαφόν).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου