ΤΟΠΙΚΑ

Ρυθμίσεις – φωτιά για οφειλέτες στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ρυθμίσεις-φωτιά-για-οφειλέτες-στο-νέ-411422

Συναγερμός στο δικηγορικό κόσμο από τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Ηταν 2.13 το πρωί χθες, όταν δικηγόροι με σαφάρι στο διαδίκτυο επιχειρούσαν να ενημερωθούν για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, που κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή και περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, τα τηλέφωνα των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας πήραν φωτιά. Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, ήρθαν να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων. Για τους δικηγόρους σήμανε συναγερμός.

Ο Κ.Πολ.Δ. προβλέπει πλειστηριασμούς, με βάση πλέον την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Αφήνει σε διεκδικούμενες οφειλές πίσω τους εργαζόμενους και θέτει στην πρώτη θέση τις τράπεζες. Ταρακουνά συθέμελα την εμπορική στέγη. Αλλάζει τις διατάξεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς, ενισχύει τα τραπεζικά προνόμια, καταργεί την εμμάρτυρη απόδειξη. Είναι μόλις ορισμένα από τα σημεία που έχουν δημιουργήσει εντονότατες αντιδράσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή των δικηγορικών συλλόγων της χώρας συνεδρίασε χθες το μεσημέρι. Νωρίτερα, το πρωί το προεδρείο της Συντονιστικής συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, στο Μαξίμου, ενώ στη συνέχεια μία ομάδα ήταν στη νομοπαρασκευαστική και η δεύτερη είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους των κομμάτων, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν σημεία – φωτιά από το σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

«Η επιδίωξη της ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης απασχόλησε και προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στο σημείο, όχι απλώς η κάθε κυβέρνηση, αλλά ο κάθε υπουργός να επιδιώκει να αλλάξει τους Κώδικες, ανάμεσα στους οποίους ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Η διαφορά της συγκεκριμένης απόπειρας είναι ότι γίνεται ως προαπαιτούμενο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκείνος ο οποίος ευνοείται από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις δεν είναι ο πολίτης, δεν είναι το δημόσιο, είναι οι τράπεζες», δήλωνε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οι τράπεζες πλέον, αν ψηφιστούν τελικά αυτές οι διατάξεις, κατατάσσονται πρώτες, σε περίπτωση πλειστηριασμού, στον πίνακα των πιστωτών. Ετσι, εάν πτώχευε μέχρι σήμερα μία επιχείρηση, προνομιακά καλούνταν οι εργαζόμενοι, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο ως προς το ΦΠΑ. Σήμερα το προνόμιο αυτό χάνεται υπέρ των τραπεζών, εφόσον έχουν ενυπόθηκη απαίτηση.

Δεύτερον, σε περίπτωση πλειστηριασμού ο οφειλέτης οδηγείται σε συντόμευση των προθεσμιών και σε άσκηση λιγότερων ενδίκων μέσων. Και εδώ επ’ ωφελεία των τραπεζών. Π.χ. στις κατασχέσεις είναι 45 ημέρες, στους πλειστηριασμούς 60 από 90.

Τρίτον, σε περίπτωση που ακίνητο μισθωμένο εκπλειστηριαστεί, ο υπερθεματιστής έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση και να υποχρεώσει το μισθωτή να το εγκαταλείψει εντός δύο μηνών. Αυτό αποτελεί πλήγμα για τον εμπορικό κόσμο και μάλιστα για τον κάθε έμπορο που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Τέταρτον, πιθανόν θα καταργηθεί η εμμάρτυρη απόδειξη στην τακτική διαδικασία στην πολιτική δίκη. Αντί για μάρτυρες έχουμε ένορκες καταθέσεις, την απαξία των οποίων γνωρίζει ο καθένας.

Εμείς οι δικηγόροι, προκειμένου να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης συμμετείχαμε με τέσσερις εκπροσώπους μας στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή που όρισε η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αρεοπαγίτη Δ. Κράνη. Ο συγκεκριμένος Αρεοπαγίτης παρέδωσε στην κυβέρνηση σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οπως ακριβώς του ζήτησε η κυβέρνηση. Δυστυχώς οι δανειστές είχαν άλλη γνώμη. Αυτοί είχαν εγκρίνει από το φθινόπωρο το σχέδιο της Επιτροπής Ι. Χαμηλοθώρη».

Στο προσκήνιο το δημοψήφισμα

Το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επανέφερε στο προσκήνιο την αποχή διαρκείας των δικηγόρων και το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου στον κλάδο τους.

«Με το δημοψήφισμα το δικηγορικό σώμα είχε αποδοκιμάσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο, με ποσοστό 93%, την προηγούμενη προσπάθεια αλλαγής του Κ.Πολ.Δ., με δεδομένο ότι παραβίαζε ατομικά και πολιτικά δικαιώματα», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Βασίλης Μπακαλιάνος.

Υπενθύμισε ότι τότε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι δικηγόροι της χώρας είχαν αποδοκιμάσει τις διατάξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, οι οποίες φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των τραπεζών, ενισχύουν τα προνόμια των τραπεζών και περιορίζουν τα δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοδοτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Δ.Σ.Β. σημεία, τα οποία προκαλούν αντιδράσεις – συμπληρωματικά σε όσα ανέφερε ο πρόεδρος είναι:

«Στην αναγκαστική εκτέλεση, με το νέο Κώδικα καθιερώνονται οι πολλαπλές κατασχέσεις, ενώ ειδικά για τα ακίνητα, προβλέπεται ότι ο πλειστηριασμός θα γίνεται επί τη βάση της εμπορικής αξίας και όχι της αντικειμενικής τους αξίας, με συνέπεια να έχουμε το παράδοξο ένα ακίνητο να φορολογείται βάσει της αντικειμενικής του αξίας, αλλά να «βγαίνει στο σφυρί» βάσει της εμπορικής αξίας του.

Με το νέο Κώδικα διευρύνεται δραματικά η έννοια του αντικειμένου της κατάσχεσης, καθώς παύει να ισχύει η περιοριστική απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων και αντικαθίσταται από μία γενική και αόριστη αναφορά στα «πράγματα που είναι απολύτως αναγκαία για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του» ή «για την εργασία του». Αρα, το τι είναι απαραίτητο για τη διαβίωση κάποιου, είναι αποκλειστικά ζήτημα ερμηνείας του Δικαστηρίου», ανέφερε ο Β. Μπακαλιάνος και πρόσθεσε:

«Πώς μπορεί, όμως, να ισχυριστεί κανείς πειστικά ότι η ισχυροποίηση της θέσης των τραπεζών και η παντελής συρρίκνωση των δικαιωμάτων των αδυνάτων μπορούν να επηρεάσουν, έστω κατ’ ελάχιστο, την ταχύτητα της απονομής δικαιοσύνης;».

Ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου διευκρίνισε ότι, όπως και στο τέλος του 2014 έτσι και τώρα ο δικηγορικός κλάδος αγωνίζεται όχι για την απώλεια της δικηγορικής ύλης, αλλά για τα δικαιώματα των οφειλετών. «Διότι οφειλέτες είναι και οι δικηγόροι. Ολοι οφείλουμε και όλοι μας έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον μας στην κοινωνία, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είμαστε», υπογράμμισε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου