ΤΟΠΙΚΑ

Ένας νεκρός και χειροπέδες στους άλλους δύο ληστές του Διστόμου

ένας-νεκρός-και-χειροπέδες-στους-άλλο-493981

Θρίλερ χθες το μεσημέρι μετά τη γιγαντιαία επιχείρηση, όταν ο Σπύρος Δραβίλλας αντιλαμβανόμενος τους αστυνομικούς έστρεψε πάνω του όπλο…

Γύρω από πολυτελή μεζονέτα στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς, στη Νέα Αγχίαλο, απλώθηκε χθες αργά το μεσημέρι γιγαντιαία επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ισχυρών δυνάμεων των ΕΚΑΜ και με τη συνδρομή μεγάλου αριθμού αστυνομικών των υπηρεσιών της Μαγνησίας. Εκεί οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η συνάντηση που φέρεται να είχαν προ ημερών, ο διαβόητος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας και οι ληστές του Διστόμου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Η αστυνομική επιχείρηση, με συνδρομή και από αέρος με ελικόπτερο, εξελίχθηκε σε θρίλερ, όταν ο ένας από τους τρεις καταζητούμενους ληστές, έθεσε τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, για να αποφύγει τη σύλληψη. Ηταν η στιγμή που η κατοικία δεξιά του δρόμου με κατεύθυνση τη Νέα Αγχίαλο είχε βρεθεί σε ασφυκτικό κλοιό.

Νεκρός έπεσε ο Σπύρος Δραβίλλας, το δεξί χέρι του Βασίλη Παλαιοκώστα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ενώ βρίσκονταν στο μπαλκόνι αντιλήφθηκε την παρουσία αστυνομικών και κινήθηκε προς το εσωτερικό της κατοικίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έστρεψε πάνω του όπλο, πιθανότατα καλάσνικοφ και τίναξε τα μυαλά του στον αέρα.

Οι επικεφαλής της επιχείρησης καλούσαν τους ληστές να παραδοθούν και να βγουν έξω με τα χέρια ψηλά, κάτι που έπραξαν, περίπου ένα δεκάλεπτο αργότερα, οι άλλοι δύο Γιώργος Πετρακάκος και Σπύρος Χριστοδούλου. Είχαν τα χέρια ψηλά και παραδόθηκαν χωρίς να προβάλουν καμία αντίσταση, ενώ φέρεται σύμφωνα με αστυνομικούς να είπαν ότι ο «άλλος μέσα αυτοκτόνησε».

Η γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση έγινε αντιληπτή από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι είδαν τη μεγάλη κινητοποίηση και τον αποκλεισμό του σημείου, ενώ και διερχόμενοι οδηγοί αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της υπόθεσης, καθώς ο δρόμος προς Μικροθήβες είχε αποκλειστεί από αστυνομικούς, στο ύψος των Αλυκών, με την κυκλοφορία να παρεκτρέπεται και μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις τα οχήματα να συνεχίζουν την πορεία τους.

Στο σημείο και σε μεγάλη περίμετρο είχε ακροβολισθεί μεγάλος αριθμός αντρών της ΕΚΑΜ και της αστυνομίας. Η ισχυρή παρουσία συνεχίζονταν μέχρι και το βράδυ, ενώ γύρω στις 9μμ, τη μεζονέτα προσέγγισε ασθενοφόρο για τη μεταφορά της σορού του Σπύρου Δραβίλλα και εφόσον είχε ολοκληρωθεί μακροσκοπική εξέταση από ιατροδικαστή της Λάρισας.

Κινητικότητα και μυστικοπάθεια

Στη μεζονέτα, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατούσε έντονη κινητικότητα τους τελευταίους δύο μήνες, με πολυτελή οχήματα να κινούνται στο εσωτερικό της, με την προστατευτική αυλόπορτα να κλείνει σύντομα με την είσοδό τους.

Στο εσωτερικό της μεζονέτας φέρεται να εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός καλάσνικοφ, ενώ υπό ενδελεχή έλεγχο ειδικού κλιμακίου των εγκληματολογικών εργαστηρίων που μετέβη χθες το απόγευμα από την Αθήνα, βρέθηκαν τα πολυτελή σταθμευμένα οχήματα στον αύλειο χώρο της μεζονέτας, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιήθηκαν στις ληστείες.

Οι χώροι εσωτερικά της κατοικίας έγιναν φύλο και φτερό, μετά την απομάκρυνση του πτώματος και εφόσον είχε ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έρευνα.

Πρόσφατη συνάντηση των ληστών του Διστόμου στη Βοιωτία -η ληστεία με λεία 330.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα τον Αύγουστο του 2014 είχε συνοδευτεί με κινηματογραφικές σκηνές, καθώς είχαν διαφύγει με φουσκωτό και όμηρο τον ταμία- με τον Βασίλη Παλαιοκώστα φαίνεται ότι άφησε ίχνη, στα οποία κινήθηκε άμεσα η Αντιτρομοκρατική.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι ληστές οι οποίοι είχαν «χτυπήσει» σε δύο τράπεζες στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στη Φαρκαδόνα και στον Αμπελώνα Λάρισας, φέρεται να σχεδίαζαν νέα ληστεία και πάλι στη Θεσσαλία.

Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις ότι είχαν επιλέξει στη Μαγνησία το κρησφύγετό τους, καθώς δεν ήθελαν από τα σημεία – στόχους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ώστε να μην πέφτουν σε αστυνομικά μπλόκα.

Πληροφορίες, στο μεταξύ, θέλουν η μεζονέτα να ανήκει σε Ελληνοαμερικάνα, η οποία είχε δώσει τη διαχείρισή της σε μεσιτικό γραφείο, από το οποίο και νοικιάστηκε, αλλά άγνωστο σε ποιο όνομα.

Ηπιαν τσίπουρα

Κάτοικοι της περιοχής περιέγραφαν χθες ότι οι «ένοικοι» της μεζονέτας, τις τελευταίες ημέρες κάτι μετέφεραν στο σπίτι, ήταν πολύ κοινωνικοί, κυκλοφορούσαν και οι τρεις με μούσι και χωρίς άλλο αξεσουάρ που να κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Πριν τρεις ημέρες φέρεται να πέρασαν από κατάστημα της περιοχής και να αγόρασαν κρασί, ενώ προχθές είχαν κατέβει και στην παραλία για τσίπουρα…

Η ληστεία του Διστόμου με «άρωμα» τρομοκρατίας ~ Εισέβαλαν με βαρύ οπλισμό και διέφυγαν με φουσκωτό και όμηρο τον ταμία της τράπεζας

Στις 22 Αυγούστου του 2014, οι ληστές του Διστόμου είχαν εισβάλει σε τράπεζα στην πόλη της Βοιωτίας και για ώρα είχαν κρατήσει όμηρο έναν υπάλληλο. Από την πρώτη στιγμή στις έρευνες συμμετείχε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς το περιστατικό έχει «άρωμα» τρομοκρατίας. Οι τρεις ένοπλοι, με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισέβαλαν στην τράπεζα λίγο προτού κλείσει, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και άρπαξαν περίπου 300.000 ευρώ. Οι δράστες έφεραν βαρύ οπλισμό και, συγκεκριμένα, Καλάσνικοφ και πιστόλια.

Οι τρεις ληστές του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Παραλία Διστόμου διέφυγαν παίρνοντας μαζί τους ως όμηρο τον ταμία της τράπεζας, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν για αστυνομικό, βασιζόμενοι στο διάλογο που είχαν μαζί του.

Το τζιπ μάρκας Toyota τύπου RAV4 με το οποίο διέφυγαν βρέθηκε καμένο σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την τράπεζα, στην παραλία Αγίας Σωτήρας στο Δίστομο. Από εκεί οι δράστες διέφυγαν με φουσκωτό σκάφος, έχοντας πάντα μαζί τους τον ταμία της τράπεζας.

Από το Δίστομο οι ληστές έφθασαν, διά θαλάσσης, στο Ξυλόκαστρο. Ο όμηρος βρέθηκε λίγο αργότερα από αστυνομικούς στο Κάτω Λουτρό Ξυλοκάστρου όπου τον είχαν εγκαταλείψει οι ληστές, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν με άγνωστο μέσο.

Το χρονικό

Η ληστεία στην Παραλία Διστόμου είχε πραγματοποιηθεί στις 22 Αυγούστου του 2014, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Οι δράστες είχαν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιώντας περούκες και άλλα είδη μεταμφίεσης, ενώ στις πλάτες τους έφεραν σάκους με άγνωστο περιεχόμενο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δύο εξ αυτών ήταν οπλισμένοι με πιστόλια, ενώ ο τρίτος με «βαρύ» όπλο, πιθανόν καλάσνικοφ. Οι ληστές έμειναν στο υποκατάστημα μέχρις ότου απενεργοποιηθεί το σύστημα χρονοκαθυστέρησης των χρηματοκιβωτίων (δηλαδή για περίπου 10 – 15 λεπτά).

Μετά την απασφάλισή τους, άρπαξαν τα χρήματα και διέφυγαν παίρνοντας μαζί τους ως όμηρο τον ταμία της τράπεζας, φοβούμενοι ενδεχομένως ότι κάποιος εκ των υπαλλήλων της τράπεζας είχε ενεργοποιήσει τον σιωπηλό συναγερμό ειδοποιώντας τις Αρχές. Βγήκαν από το υποκατάστημα και επιβιβάστηκαν σε ένα ασημί κλεμμένο Toyota RAV με κατεύθυνση την παραλία της Αγίας Σωτήρας, όπου το πυρπόλησαν.

Στη συνέχεια, οι δράστες και ο ταμίας – όμηρος επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος (πιθανόν κλεμμένο από περιοχή της Πελοποννήσου) και αφού διέσχισαν τον Κορινθιακό Κόλπο κατέληξαν στην περιοχή Κάτω Λουτρό Ξυλοκάστρου. Στο σημείο προσπάθησαν να κάψουν το σκάφος για να εξαφανίσουν τυχόν ίχνη τους (η φωτιά σβήστηκε από περιοίκους), ενώ περίπου 300 – 400 μέτρα πριν φτάσουν στη στεριά απελευθέρωσαν τον ταμία της τράπεζας, 35 ετών, σπρώχνοντάς τον στη θάλασσα. Κατέθεσε ότι χρειάστηκε περίπου 20 λεπτά έως ότου φτάσει κολυμπώντας στην ακτή.

Ακολούθησε μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση με επίκεντρο τους Νομούς Κορινθίας, Αχαΐας και Αργολίδας, όπου ήταν πιθανό να κινήθηκαν οι δράστες τις πρώτες ώρες μετά τη διαφυγή τους.

Το φουσκωτό διαφυγής μετά τη ληστεία στο Δίστομο και το καμένο τζιπ που εντοπίστηκε

Το εγκληματικό παρελθόν των «ληστών του Διστόμου»

Η ομάδα πήρε το όνομά της από τη ληστεία που είχε διαπραχθεί το μεσημέρι της 22ας Αυγούστου πέρυσι, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας του Διστόμου. Ο Γιώργος Πετρακάκος, ο Σπύρος Δραβίλας που αυτοκτόνησε και ο Σπύρος Χριστοδούλου έχουν κατηγορηθεί για σωρεία ενόπλων ληστειών σε όλη την Ελλάδα.

Ο 36χρονος Γιώργος Πετρακάκος, που εργαζόταν ως κηπουρός στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, είχε συλληφθεί το Νοέμβριο του 2002 ως μέλος πενταμελούς συμμορίας, κατηγορούμενος ότι συμμετείχε σε πέντε ληστείες τραπεζών στην Παλλήνη και στην Αγία Παρασκευή, με συνολική λεία περίπου 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 36χρονος κακοποιός έχει ταυτοποιηθεί ως ο ένας από τους δράστες ληστειών σε Ακράτα και Μέθανα, ενώ είχε συμμετάσχει σε ορισμένες από τις εννέα ένοπλες ληστείες τραπεζών που έγιναν από τον Μάιο του 2012 έως και αυτή του Διστόμου Βοιωτίας, στις 22 Αυγούστου 2014.

Επίσης, ο Πετρακάκος το 2006 είχε κλέψει δύο αυτοκίνητα, από την Ανάληψη Θεσσαλονίκης, ένα εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, την οποία είχε οργανώσει και πραγματοποιήσει ο επικηρυγμένος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας.

O 34χρονος Σπύρος Δραβίλας, ο αποκαλούμενος «καρφάκιας», συμμετείχε σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην πρώτη απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι, με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, τον Ιούνιο του 2006.

Ο Δραβίλας ήταν δραπέτης από τον Ιούνιο του 2013, οπότε και παραβίασε την άδεια που του χορηγήθηκε από τις φυλακές Δομοκού, όπου κρατείτο. Τον Φεβρουάριο του 2013, ο Δραβίλας είχε ξεκινήσει απεργία πείνας, επειδή δεν του χορηγούσαν άδεια.

Ο 44χρονος Σπύρος Χριστοδούλου απασχόλησε για πρώτη φορά την Αστυνομία τον Ιούνιο του 1995, όταν είχε κατηγορηθεί για τη συμμετοχή του στη μεγάλη ληστεία του Γενικού Κρατικού της Νίκαιας, όπου η συμμορία είχε δολοφονήσει τον ταμία του νοσοκομείου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2001 είχε πάρει μονοήμερη άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εξέτιε ποινή 16 ετών για υποθέσεις ληστειών και εκβιασμών, αλλά δεν επέστρεψε.

Οι ληστές του Διστόμου: Σπύρος Χριστοδούλου, Γιώργος Πετρακάκος και Σπύρος Δραβίλλας

Γεώργιος Πετρακάκος, αγνώστου πατρός και της Γεωργίας, γεν. 08.05.1979

Σπυρίδων Χριστοδούλου του Αθανασίου και της Βενετίας, γεν. 14.03.1970

Σπυρίδων Δραβίλας του Χαραλάμπους και της Κονδύλως, γεν. 21.07.1981

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου