ΑΛΜΥΡΟΣ

Με τρακτέρ και ιδιωτικά βυτία αδειάζουν βόθρους σε ρέματα!

με-τρακτέρ-και-ιδιωτικά-βυτία-αδειάζο-642482

Τελεσίγραφο για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στο Πηγάδι Πτελεού απηύθυνε, προ ημερών, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Οπως δημοσίευε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, οι καταγγελίες για το βιολογικό που δεν λειτουργεί και για λύματα που εκβάλουν σε ρέμα με άγνωστη κατάληξη κινητοποιούν με μεγάλη συχνότητα το μήνα, κλιμάκια ελεγκτών.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη διακρίβωση της ρύπανσης, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. «Ομως, αυτό δεν φτάνει», σχολίαζε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και πρόσθετε: «Σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αποδέκτης και δεν πιστοποιηθεί η καλή λειτουργία του Βιολογικού, θα αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας του και θα πρέπει το αποχετευτικό του Πτελεού να «κουμπώσει» στο Βιολογικό Αλμυρού, που σήμερα αριθμεί περίπου 5.000 συνδέσεις».

Το δημοσίευμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κατοίκων, οι οποίοι προχωρούν στις δικές τους «αποκαλύψεις» για όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

«Οι καταγγελίες που φτάνουν στους υπεύθυνους, που καλά κάνουν οι κάτοικοι και τις στέλνουν, αναφέρονται στη μόλυνση που παρατηρούν στα ρέματα, που καταλήγουν στη θάλασσα. Επειδή πολλές φορές βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, κατά 90% υπεύθυνοι γι’ αυτή τη μόλυνση είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού», περιγράφει με επιστολή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κάτοικος της περιοχής Λ.Κ.

Η επιστολή του μάλιστα συνοδεύεται με φωτογραφικό υλικό που προκαλεί σοκ. Όπως περιγράφει ο ίδιος, «ως γνωστόν, ο Πτελεός δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο της αποχέτευσης. Ο Βιολογικός Καθαρισμός εξυπηρετεί σπίτια στο Πηγάδι και μόνο. Εκτός από τον Πτελεό, εκτός αποχετευτικού δικτύου είναι και πάρα πολλά σπίτια που βρίσκονται στους παραθαλάσσιους οικισμούς, εκτός Πηγαδίου. Όλοι αυτοί έχουν βόθρους στα σπίτια τους, τους οποίους κατά ένα ποσοστό 80% τουλάχιστον τους αδειάζουν ιδιωτικά, με ΙΧ τρακτέρ με βυτία και πάνε και τα αδειάζουν απευθείας στα ρέματα.

Αυτό είναι γνωστό σε όλους σχεδόν. Δηλαδή, ιδιώτες αδειάζουν τους βόθρους τους και τα βοθρολύματα πηγαίνουν και τα αδειάζουν στα ρέματα του χωριού, που καταλήγουν στη θάλασσα. Και μας φταίει ο Βιολογικός Καθαρισμός που επεξεργάζεται (όσο επεξεργάζεται κι αυτός με τα προβλήματά του) τα λύματα και τα απορρίπτει σε σημείο χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα. Και δεν μας φταίει ο ανεύθυνος εαυτός μας που αδειάζουμε τα λύματά μας, όπως ακριβώς είναι στους βόθρους μας, λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα».

Αποστέλλοντας προς δημοσίευση φωτογραφίες που έχει τραβήξει από ρέμα, σε απόσταση μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα και με το οποίο ο Βιολογικός δεν έχει καμία σχέση, όπως περιγράφει, ο Λ.Κ. καταλήγει ως εξής:

«Αυτή η εικόνα προκλήθηκε γιατί λίγα μέτρα πιο πάνω κάποιος ασυνείδητος άδειασε τα απορρίμματά του, χωρίς ίχνος ντροπής. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το αίσχος συγχωριανοί μου και υπεύθυνοι του περιβάλλοντος; Μήπως από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε για να ξεβρωμίσουμε τα ρέματα και τις θάλασσές μας; Από την πραγματική πληγή!».

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου