ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεάν ρεύμα για 8 ημέρες

δωρεάν-ρεύμα-για-8-ημέρες-521779

ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ούτε ανάσα δεν πήρε επί επτά συνεχόμενες ημέρες το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, από τις 20 Δεκεμβρίου έως και προχθές 26 Δεκεμβρίου από τις υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, εξαιτίας της καύσης ξύλων για θέρμανση. Η πόλη πέρασε Χριστούγεννα σε κατάσταση ασφυξίας και τα όρια κόκκινου συναγερμού των PM10 αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι του… εορταστικού κλίματος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Με το Βόλο και τη Λάρισα να πνίγονται από αιθαλομίχλη και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία να στέκονται πλέον ως αμετακίνητη απειλή για τις μεγαλουπόλεις, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός έλαβε χθες την απόφαση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος για οκτώ ημέρες στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας.

Η απόφαση του περιφερειάρχη αφορά σε όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Αυτής της κατηγορίας οι καταναλωτές έχουν δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα από χθες στις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013 και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα. Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Συνεχόμενο «κόκκινο»

Οι ξυλόσομπες και τα τζάκια, αναγκαστική λύση θέρμανσης για την πλειοψηφία των νοικοκυριών, κράτησε αμετακίνητο το πέπλο της αιθαλομίχλης πάνω από το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ούτε μία ημέρα δεν πήρε ανάσα η πόλη, από τις 20 Δεκεμβρίου έως και τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων.

Οι μέσες ημερήσιες τιμές (τιμές 24ωρου) των αιωρούμενων σωματιδίων, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας με βάση τις μετρήσεις του σταθμού παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκαλούν σοκ.

* Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, 59 μg/m3

* Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, 98 μg/m3

* Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, 99 μg/m3

* Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, 99 μg/m3

* Τρίτη 24 Δεκεμβρίου, 85 μg/m3

* Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου, 71 μg/m3

* Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, 89 μg/m3

Η ισχύουσα 24ωρη οριακή τιμή για τα σωματίδια είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 76 έως 100 μg/m3 συνίσταται στα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, στα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και στα παιδιά να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Επισημαίνεται προς τους πολίτες, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Ρεύμα χωρίς χρέωση από χθες

Χωρίς χρέωση διατίθεται από χθες Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 12 το μεσημέρι το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές της ΔΕΗ που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας, μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Η δωρεάν χορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος εντάσσεται στη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια και ισχύει έως και τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Ιανουαρίου 2014.

Την τελευταία ημέρα του 2013 η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.

Για το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός συγκάλεσε χθες ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Σιδηρόπουλος, ο γενικός διευθυντής Κώστας Μέγας και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου