Βάσω Κυριαζή : Αξιοθέατο η Ελλάς…

βάσω-κυριαζή-αξιοθέατο-η-ελλάς-18332

Και όμως έγινε και αυτό… Αξιοθέατο η οικονομική κρίση!Σε τουριστικό… αξιοθέατο έχουν μετατρέψει την ελληνική οικονομική κρίση διεθνείς ταξιδιωτικοί οργανισμοί όπως γράφει το Έθνος.Μεγάλο γραφείο ταξιδίων της Νέας Υόρκης, το οποίο εξειδικεύεται σε περιπατητικές διαδρομές, διοργανώνει για τους πελάτες του περιηγήσεις στην Αθήνα με θέμα την οικονομική κρίση, τη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και τις λαϊκές αντιδράσεις των τελευταίων ετών.

Τα τουρ, κατά τη διάρκεια των οποίων ειδικός οικονομολόγος αναλύει στους ξένους τις πτυχές της κρίσης, περνούν από τοποθεσίες – ορόσημα για την κρίση όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Τράπεζα της Ελλάδος, τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος.

Η βόλτα διαρκεί περίπου τρεις ώρες και πραγματοποιείται με μέγιστη συμμετοχή έξι ατόμων. Το κόστος ανέρχεται στα 70 ευρώ κατ’ άτομο και στα 305 ευρώ για ομαδικές ξεναγήσεις, ενώ παρέχονται και ατομικές περιηγήσεις με εξειδικευμένες οικονομοτεχνικές πληροφορίες.

Την ιδέα είχε το αμερικανικό Context Travel, το οποίο δραστηριοποιείται σε 14 χώρες και οργανώνει θεματικούς περιπάτους σε 23 πόλεις του κόσμου. Για την Αθήνα το γραφείο παρέχει συνολικά επτά διαδρομές, μία εκ των οποίων είναι η «Περιήγηση στην ελληνική οικονομική κρίση». Η πρώτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ προγραμματίζονται άλλες τρεις για τον Μάρτιο.

Πολλοί από τους πελάτες είναι εξειδικευμένοι στα οικονομικά – είναι τραπεζίτες, δικηγόροι, άνθρωποι που διαβάζουν τη “Wall Street Journal” ή τους “Financial Times”.

Εκτός από την επίσκεψή τους στην Ακρόπολη ή την Αρχαία Αγορά συνοδεία αρχαιολόγου, θέλουν να συναντηθούν και με έναν ντόπιο οικονομολόγο για να μάθουν ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης, αν η στάση της Ευρώπης βελτίωσε ή επιδείνωσε την κατάσταση, ποιες είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις, ποια είναι η άποψη του λαού.

Η ξενάγηση ξεκινά από το «επίκεντρο της ελληνικής κρίσης», την πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή.

«Στο σημείο αυτό κάνουμε μια γενική ανασκόπηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και του τρόπου με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε την κρίση από το 2009. Επίσης, εξηγούμε ότι βρισκόμαστε στο σημείο όπου έλαβε χώρα το κίνημα των Αγανακτισμένων, με μερικές από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Με φόντο την πλατεία συζητούμε τις συνέπειες της κρίσης στην καθημερινή ζωή και στους ανθρώπους, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την εμπειρία που δεν τα βρίσκει κανείς στους τίτλους των εφημερίδων», εξηγούν οι ξεναγοί.

Επόμενος σταθμός της περιήγησης είναι η Παλιά Βουλή στην οδό Σταδίου. Εκεί γίνεται αναφορά στην οικονομική ιστορία του ελληνικού κράτους και στις τρεις πτωχεύσεις που αυτό έχει υποστεί από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του χρέους, και από το Χρηματιστήριο Αθηνών στην οδό Σοφοκλέους ενώ στο τέλος της ειδικής αυτής ξενάγησης γίνεται αναφορά και στην άνοδο της ακροδεξιάς που έχει ως είδωλο τον Χίτλερ» και «τη βαθιά φτώχεια που χτυπά τις οικογένειες της μεσαίας τάξης». Απίστευτο και όμως αληθινό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου