Βάσω Κυριαζή: Απαιτήσεις… μέσω φαξ

βάσω-κυριαζή-απαιτήσεις-μέσω-φαξ-95000

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα τρελά πράγματα που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα. Το τελευταίο διάστημα όμως πληθαίνουν οι απίστευτες καταστάσεις που σε κάνουν κάθε φορά να αναρωτιέσαι εάν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Όπου και να γυρίσει κανείς βλέπει να εξελίσσεται το θέατρο του παραλόγου και ταυτόχρονα αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν εμείς οι πολίτες να ανεχόμαστε τέτοιον εμπαιγμό και μάλιστα μπροστά στα μάτια μας.

Πριν από μιάμιση εβδομάδα μόνο ήταν που η Βουλή ψήφισε τα μέτρα. Και χθες μόλις ο Υπουργός Οικονομικών έφερε δύο νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου οι οποίες περιλαμβάνουν και νέες επιβαρύνσεις. Και ενώ προσπαθούσαμε να συνέλθουμε από αυτό το σοκ, χθες το απόγευμα ήρθε ξανά η τρόικα και με ένα φαξ για να απαιτήσει 25.000 απολύσεις τα επόμενα χρόνια, πέρα από τις αποχωρήσεις προσωπικού από το Δημόσιο. Μπορεί βέβαια το ΔΝΤ να βγήκε για να «μαζέψει το όλο θέμα» στο πάρα πέντε, η ζημιά όμως είχε γίνει. Διότι όλοι πλέον συνειδητοποίησαν για μία ακόμη φορά ότι άλλος κυβερνά αυτή τη χώρα και μάλιστα με ένα φαξ… παρακαλώ.

Και συνεχίζοντας στα όσα μας συμβαίνουν, έρχομαι και απορώ γιατί η είδηση που έρχεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και μας αφορά όλους πέρασε στα ψιλά και εκτιμώ όχι τυχαία… διότι σκοπίμως δεν πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό ότι είναι παράνομα τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα κατά της εργασίας.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας λοιπόν έκρινε παράνομα τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους μισθούς, τις συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις, κάνοντας λόγο για «πολλαπλές, σοβαρές και εκτεταμένες παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας για την προστασία της συλλογικής αυτονομίας, του απαραβίαστου των όρων των ΣΣΕ και των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η Διεθνής Οργάνωση έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ εξέτασε το θέμα και ζητά από την ελληνική πλευρά να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση των επίμαχων μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων από τον Ιανουάριο του 2010 έως και σήμερα.

«Στο ογκώδες κείμενο συμπερασμάτων που αφορούν στην εξέταση των καταγγελιών -τις οποίες η ΓΣΕΕ επικαιροποίησε έξι φορές με αδιάσειστα στοιχεία- για την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας 87 (προστασία της συνδικαλιστικής ελευθερίας) και 98 (προστασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων), διατυπώνονται βαρύνουσες επισημάνσεις για την απαράδεκτη κατάσταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών στην Ελλάδα» γράφει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ, κάνοντας λόγο μάλιστα για δικαίωση μετά από δύο χρόνια προσπαθειών.

«Οι συνδικαλιστικές τις οργανώσεις θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον αγώνα και νομικά κατά των μνημονιακών μέτρων» καταλήγει η ανακοίνωση, καλώντας το σύνολο της ελληνικής Δικαιοσύνης να αναγνωρίσει την παραβίαση του συντάγματος και να ακυρώσει τα μέτρα» ανέφερε από την πλευρά της η ΓΣΕΕ μετά την κοινοποίηση αυτής της απόφασης που έρχεται να δικαιώσει τους αγώνες των εργαζομένων. Το θέμα είναι βέβαια να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αποφάσεις της, δίνοντας την πρέπουσα σημασία που οφείλει στη συγκεκριμένη απόφαση. Εκτός και εάν πρέπει να σταλεί και αυτή με φαξ… για να τύχει της ίδιας σημασίας όπως το αντίστοιχο φαξ της τρόικας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου