Βάσω Κυριαζή: Το Κράτος Δικαίου… στην πυρά

βάσω-κυριαζή-το-κράτος-δικαίου-στην-124161

Σοκ για τα νοικοκυριά αναμένεται να φέρει η κατάργηση των περίπου 80 φοροαπαλλαγών, οι οποίες μάλιστα θα ισχύσουν αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση έχει σκοπό να καλύψει τη μαύρη τρύπα ύψους 1 δισ. ευρώ, που εντόπισε η τρόικα στο φετινό προϋπολογισμό.

Bέβαια βασική προϋπόθεση είναι το νομοσχέδιο να ψηφισθεί προτού δοθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και οι φοροαπαλλαγές θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.

Ουσιαστικά η κατάργηση των αφορολόγητων ορίων στις οικογένειες με παιδιά, η δραστική μείωση των φοροαπαλλαγών που σχετίζονται με την υγεία και η κατάργηση της εκπτώσεως των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για την πρώτη κατοικία είναι επίσης βάρη που θα προστεθούν στους Έλληνες, αφού θα υπάρξει μια πρόσθετη επιβάρυνση των 200 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν ένα παιδί, των 400 ευρώ για τις οικογένειες με 2 παιδιά και το ποσό των 700(!) ευρώ για τις οικογένειες με 3 παιδιά!

Την ίδια ώρα από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα ισχύσουν τα νέα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με εγκύκλιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ΟΑΕΔ.

Τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν πρέπει να ξεπερνούν συνολικά τα 450.

Εάν από το 2009, ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο από τα 450 ημερήσια επιδόματα τότε δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων μέχρι να συμπληρωθεί το όριο των 450 ημερήσιων επιδομάτων.

Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να ξεπερνούν τα 400. Για τις εορτές του Πάσχα οικονομική ενίσχυση των επιδοτούμενων ανέργων θα είναι ίση με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Για τις εορτές των Χριστουγέννων η οικονομική ενίσχυση θα ισούται με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Τώρα θα μου πείτε για ποιους επιδοτούμενους μιλάμε… όταν κάθε μέρα δεν μπορούν πλέον να υπολογιστούν πόσοι χάνουν τη δουλειά τους και επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις -ελέω εργοδοτικών αυθαιρεσιών- δεν μπορούν καν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για ταμείο ανεργίας.

Ποιος να μιλήσει μετά από όλα αυτά για κράτος δικαίου και ποιος, αναρωτιέμαι, θα είναι αυτός που θα βγει… να υπερηφανευτεί… γι’ αυτά που διασώθηκαν δήθεν από τη σκληρή διαπραγμάτευση που γίνεται; Φαντάζομαι κανείς διότι και η ανοχή έχει όρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου