Βάσω Κυριαζή: Εις μάτην

βάσω-κυριαζή-εις-μάτην-136553

Πόρισμα – βόμβα για τις κινήσεις της τρόικας εξέδωσε η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία χαρακτηρίζει παράνομες δύο αλλαγές στο εργατικό δίκαιο που είχαν εισαχθεί το 2010 και αφορούσαν κυρίως στους νέους εργαζόμενους.

Kρίνει παράνομη την απόφαση της κυβέρνησης για τις περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για τους νέους κάτω των 25 ετών, όπως και η νομοθεσία που θεσπίζει την απόλυση χωρίς προειδοποίηση μέχρι και ένα χρόνο μετά την πρόσληψη.

Η απόφαση ανήκει στην επιτροπή δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά από προσφυγή συνδικαλιστικών ενώσεων του δημόσιου τομέα.

Το συμβούλιο διαπιστώνει ότι υπάρχει παραβίαση στην πρόβλεψη για απόλυση χωρίς αποζημίωση αλλά και στην καθιέρωση υποκατώτατου μισθού -κάτω δηλαδή από 580 ευρώ- για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Το πόρισμα, σύμφωνα με το Reuters, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ωστόσο τονίζει ότι οι δύο μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατ’ επιταγήν των δανειστών της Ελλάδας το 2010 πρέπει να καταργηθούν γιατί πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αν και η επιτροπή δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει τα πορίσματά της, μπορεί ωστόσο να κάνει συστάσεις προς το Συμβούλιο των υπουργών των 47 κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που να καλεί ένα κράτος – μέλος να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Η απόφαση αυτή όντως μπορεί να ταράξει τα νερά στις διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης – τρόικας, αφού όπως αναφέρει το Reuters μπορεί να αποδειχθεί «ενοχλητική για την Αθήνα και τους πιστωτές της, καθώς μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σε ένα νέο γύρο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση από τη διάσωση των 130 δισ. ευρώ που απαιτούνται ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα εν ζωή».

Τώρα δεν ξέρω κατά πόσο τα 31,5 δισ. ευρώ… θα κρατήσουν στη ζωή τους Έλληνες, σίγουρο θεωρείται ότι θα διατηρήσει ζωντανές όμως τις τράπεζες. Και αυτό διότι όλος ο χαμός γίνεται για μία δόση που δεν θα καταλήξει καν στα κρατικά ταμεία, αφού τα 23,7 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα για τους ομολογιούχους. Ούτε ευρώ για την πραγματική οικονομία, ούτε ευρώ… για την ανάπτυξη.

Για να μην κοροϊδευόμαστε κιόλας μεταξύ μας. Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν διότι αλλάζει λένε το κλίμα στην Ευρώπη. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα και οι πολιτικές του μνημονίου. Οι δεσμεύσεις – δεσμεύσεις δηλαδή και τα λόγια συμπόνιας και παρηγοριάς εξίσου. Και βγαίνουμε και εμείς οι δημοσιογράφοι -μερίδα εξ ημών- και αναπαράγουμε περί αλλαγής κλίματος, λες και δεν ξέρουμε ποιο είναι το «ντεσού» πίσω από αυτό και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση με 1,5 εκ. ανέργους και τους υπόλοιπους νεόπτωχους. Την πλειοψηφία των Ελλήνων δηλαδή που εξαθλιώνονται καθημερινά και εις μάτην περιμένουν… έξοδο από την κρίση ειδικά εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου