Βάσω Κυριαζή: Οι χαμένες μας ευκαιρίες

βάσω-κυριαζή-οι-χαμένες-μας-ευκαιρίες-321284

Στην τελευταία θέση του καταλόγου 14 χωρών της Ευρώπης, ως προς την ελκυστικότητά τους για την ίδρυση επιχειρήσεων βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της υπηρεσίας του αυστριακού υπουργείου Οικονομίας, Austrian Business Agency (ΑΒΑ) και στην οποία συμμετείχαν 300 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων από 14 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι το εργασιακό κόστος (με 24%) έπεται πολλών παραγόντων στην αξιολόγηση που κάνουν οι ερωτηθέντες ως προς την ελκυστικότητα των χωρών για ίδρυση επιχειρήσεων και αυτό φυσικά έρχεται να καταρρίψει το γελοίο επιχείρημα που ακούμε εδώ και δύο χρόνια ότι πρέπει οι μισθοί να φτάσουν στα «τάρταρα» για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική και να επανακάμψει.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναφέρουν ως σημαντικότερους παράγοντες για την αξιολόγησή τους ως προς την ελκυστικότητα των 14 χωρών, τα ενεργειακά δίκτυα στην κάθε χώρα (74%), το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό (71%), την εξειδίκευση των εργαζομένων (65%), καθώς επίσης τα δίκτυα επικοινωνίας και δεδομένων, τα περιβαλλοντικά και εκπαιδευτικά πρότυπα, και τις επιδοτήσεις στην έρευνα.

Φυσικά τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν έκπληξη για κανέναν διότι λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε ότι όποιος έχει αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα, Έλληνας και ξένος επενδυτής το έχει μετανιώσει. Γραφειοκρατία, αδιαφανείς διαδικασίες, ασταθές φορολογικό σύστημα είναι τα κυριότερα προβλήματα και «στραγγαλίζουν» πριν καλά – καλά ξεκινήσουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Δυστυχώς παρά το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα ή ακόμη και να συνεργαστούν σε θέματα εμπορίου και εξαγωγών, φαίνεται να διστάζουν καθώς μία σειρά ζητημάτων στο οικονομικό περιβάλλον της χώρα τους προκαλούν προβλήματα.

Πρέπει να είναι τρελός κάποιος για να επενδύσει στην Ελλάδα, ακούς και λένε οι περισσότεροι επιχειρηματίες. Ποιος θα αποφασίσει στις σημερινές συνθήκες να μπλέξει με την δημόσια διοίκηση και μετά να τρέχει να σωθεί; Αναρωτιούνται και όχι άδικα όσο το γραφειοκρατικό και δαιδαλώδες σύστημα απαιτεί από τους Έλληνες επιχειρηματίες διπλάσιο χρόνο από αυτόν που χρειάζονται οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους, για να προβούν σε εξαγωγές προϊόντων. Το δε πιο τραγικό είναι ότι πριν προβούν σε εξαγωγή οι οικονομικοί φορείς υποχρεούνται να συμπληρώνουν περίπλοκα και δύσχρηστα έντυπα και ενίοτε πρέπει να αποτανθούν μέχρι και σε 10 διαφορετικά υπουργεία και 30 υπηρεσίες προκειμένου να πάρουν το Ο.Κ .

Γιατί λοιπόν παραπονιόμαστε; Σε μεγάλο βαθμό ως χώρα αλλά και ως περιοχή αυτά τα λάθη πληρώνουμε. Χαμένες επενδύσεις, χαμένες θέσεις εργασίας , χαμένες ευκαιρίες σε ένα περιβάλλον εχθρικό που εάν μη τι άλλο δεν φαίνεται να αλλάζει όσο η νοοτροπία παραμένει η ίδια και όσο οι «μεγαλοστομίες» των πολιτικών μας ταγών που έχουν αναγάγει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη ως πανάκεια και «φάρμακο» για όλα τα στραβά αυτής της χώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου