ΤΟΠΙΚΑ

Συγκλονιστικές εξομολογήσεις: «Οταν έμαθα πως έχω καρκίνο…»

συγκλονιστικές-εξομολογήσεις-οταν-735915

Η δημόσια εξομολόγηση τριών γυναικών εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο που βίωσαν τον καρκίνο, θεραπεύτηκαν και μετά από πέντε χρόνια νιώθουν δυνατές όσο ποτέ, διαπέρασε χθες με ρίγη συγκίνησης το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Μαγνησίας με το Νοσοκομείο Βόλου, στο πλαίσιο του μήνα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.

Οι κ.κ. Κλέλια Αθανασοπούλου γιατρός μικροβιολόγος στο Αχιλλοπούλειο, Μαρία Ακρίβου και Μαρία Μαυριγκοπούλου νοσηλεύτριες και οι δύο, ανέβηκαν στο βήμα και μίλησαν ανοιχτά για τη μάχη τους με τον καρκίνο του μαστού, το σοκ όταν τους ανακοινώθηκε ότι έπασχαν από τη νόσο και μοιράστηκαν στιγμές από τον προσωπικό τους «Γολγοθά».

Η εξομολόγησή τους καθήλωσε όσους είχαν κατακλύσει το αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ ο συγκινητικός τους λόγος ήταν τόσο καταλυτικός που αντίκριζε κανείς μάτια βουρκωμένα και πρόσωπα αυλακωμένα από την συναισθηματική φόρτιση. Παράλληλα όμως τα λόγια τους εξέπεμψαν και μία ελπίδα, ότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος, αρκεί να το πιστέψει κανείς, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που παίζει η πρόληψη.

Η πρόληψη σώζει ζωές

«Σοκαρίστηκα και μούδιασα ολόκληρη όταν το έμαθα» επισήμανε ενώπιον του κοινού η μικροβιολόγος Κλέλια Αθανασοπούλου, περιγράφοντας τις πρώτες δύσκολες στιγμές που βίωσε, το πρώτο χειρουργείο που ακολούθησε και τη μάχη που έδωσε αφενός μέσα της και αφετέρου μπροστά στα μικρά της παιδιά, που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη σοβαρότητα της ασθένειας. Παραδέχτηκε η ίδια ότι πολλές φορές ο πόνος την «τσάκιζε», σημείωσε όμως ότι έμαθε να τον υπομένει, γνωρίζοντας πως οι θεραπείες που έκανε ήταν για το καλό της, προκειμένου να «νικήσει τον καρκίνο». Χρειάστηκε βέβαια να υποβληθεί και σε δεύτερο χειρουργείο για να κάνει διπλή μαστεκτομή, όπως συνέστησαν οι γιατροί, για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες «επιστροφής» του καρκίνου.

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει ολοκληρώσει τις χημειοθεραπείες, αισθάνεται πολύ καλά και ως γιατρός αυτό που έσπευσε να επισημάνει χθες είναι ότι η πρόληψη στις γυναίκες είναι το πιο σημαντικό.

«Η μαστογραφία και το τεστ Παπανικολάου είναι εξετάσεις που οι γυναίκες δεν θα πρέπει να παραμελούν» σημείωσε χαρακτηριστικά και η επισήμανσή της ακούστηκε περισσότερο ως έκκληση προς όλες τις γυναίκες.

Η Μαρία Ακρίβου διαγνώστηκε με καρκίνο στον μαστό πριν πέντε χρόνια. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα της ακτινολόγου όταν έκανα τη μαστογραφία. Ως νοσηλεύτρια κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Ανέκτησα δυνάμεις και είπα μέσα μου «όχι δεν θα πεθάνω». Ενημέρωσα τους γονείς μου, διότι έπρεπε να φροντίσουν τα παιδιά μου που ήταν μικρά και τράβηξα μπροστά. Έπαιρνα κουράγιο από τους δικούς μου και έδινα κουράγιο και εγώ σ’ αυτούς. Έγινε το χειρουργείο και μετά ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου θεραπειών» πρόσθεσε η ίδια περιγράφοντας την επώδυνη εμπειρία των χημειοθεραπειών και την προσπάθεια που έκανε ώστε να έχει καλή ψυχολογία. Αυτό τελικά ήταν που τη βοήθησε και παρέμεινε όρθια. «Αν ο φόβος σε κυριεύει τότε τα πράγματα είναι δύσκολα» εκμυστηρεύτηκε η ίδια, έχοντας σήμερα τη δυνατότητα να στηρίζει άλλες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τη νόσο και χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη.

Πλέον, οι εξετάσεις είναι προτεραιότητά της. «Αυτό που παίρνεις από ένα τέτοιο γεγονός είναι ένα μεγάλο μάθημα ζωής, γιατί ποτέ δεν πιστεύεις ότι θα το πάθεις κι εσύ. Όταν λοιπόν χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου, βλέπεις ότι είσαι κι εσύ ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη από φροντίδα» είπε χαρακτηριστικά με τη σειρά της η Μαρία Μαυριγκοπούλου που επίσης βγήκε νικήτρια από τον αγώνα που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού, με τον οποίο ήρθε «αντιμέτωπη» στα 33 της μόλις χρόνια. Μέσα στην ατυχία της, στάθηκε τυχερή διότι ήταν σε αρχικό στάδιο. Η ίδια όπως δήλωσε νιώθει ευγνώμων προς τους γιατρούς, οι οποίοι την παρότρυναν να κάνει εξετάσεις και έτσι μπόρεσε και ανακάλυψε τον καρκίνο σε πολύ πρώιμο στάδιο.

«Φεύγει η γη κάτω από τα πόδια σου…»

«Αισθάνθηκα τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια μου, όταν έμαθα ότι πάσχω από καρκίνο», ήταν τα λόγια της Αθηνάς Κουτσιμπάνα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ο καρκίνος τής χτύπησε την πόρτα όχι στον μαστό, αλλά στον αγκώνα του χεριού. Και συνέχισε λέγοντας: «Με την ανακοίνωση της νόσου το σοκ είναι μεγάλο και κρατά αρκετά. Βλέπεις τη ζωή σου από την αρχή και ερωτήματα του τύπου «γιατί σε εμένα;», «τι δεν έκανα καλά;», «γιατί το επέτρεψα να συμβεί;», απασχολούν το μυαλό’.

Σύμφωνα με την ίδια, «οι γυναίκες χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον πολύ στενό κόσμο τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες»

Στη συνέχεια όμως, βρήκε τη δύναμη να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη και σήμερα μπορεί να στηρίζει ψυχολογικά άλλες γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου