Και όμως ξανάρχονται…

και-όμως-ξανάρχονται-458660

Τη θυμάστε την περίφημη ελληνική ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» με τον αξέχαστο Βασίλη Λογοθετίδη; Επρόκειτο για μία καταπληκτική ταινία, που όποτε και να την ξαναδείς τα μηνύματα που εκπέμπει είναι πράγματι διδακτικά. Έχω την αίσθηση ωστόσο ότι με αυτά που «μαγειρεύονται» στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Ηγετών και τα παιχνίδια της Μέρκελ μάλλον θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το γύρισμα μίας δεύτερης ταινίας που θα απεικονίζει τα δεινά που μας περιμένουν μετά τη «συμφωνία» που επίκειται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο πακέτο μέτρων μας το έχουν έτοιμο. Μας «ράβουν το κοστούμι τώρα» και σε όποιον χωρέσει. Ακριβαίνουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, αυξάνεται ο ΦΠΑ και πάλι και επιπλέον κόβονται επιδόματα και μισθοί. Η τρόικα δεν αστειεύεται. Η μείωση του ελλείμματος και η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους συνεπάγεται νέες θυσίες.

Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2012 – 2014 θα τεθούν από τη Δευτέρα όπως λέει η ειδησεογραφία στους επικεφαλής της τρόικας -που αναμένεται να τα εγκρίνουν- και εν συνεχεία θα τεθούν προς συζήτηση στη Βουλή και προς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Βεβαίως συμφωνήσουν ή διαφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι κανέναν δεν ενδιαφέρει, αφού η Κυβέρνηση έχει υπογράψει συγκεκριμένες δεσμεύσεις με το μνημόνιο και οι τροϊκανοί γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι τα θέματα που θα θέσουν θα γίνουν αποδεκτά. Δεν ενδιαφέρονται ποσώς για τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν. Έδωσαν χρήματα και πρέπει να τα πάρουν πίσω πάση θυσία. Όλα τα άλλα που λέμε εμείς οι απλοί πολίτες για αυτούς είναι απλά κουβέντες για να γίνονται. Χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Οι αποφάσεις ούτως ή άλλως είναι προειλημμένες. Παρίσι και Βερολίνο πρότειναν και επισήμως χθες στο πλαίσιο της Συνόδου στους εταίρους τους να προσυπογράψουν σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων φρένο στο χρέος, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση σύνδεσης μεταξύ μισθών-πληθωρισμού, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης. Το «σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» οι δύο ισχυροί της ευρωζώνης θέλουν να αποτελέσει μέρος της «λύσης πακέτου» για την κρίση χρέους, οι βάσεις για την οποία φαίνεται ότι τέθηκαν στη Σύνοδο.

Όπερ σημαίνει ότι εκτός από τους τροϊκανούς έχουμε πλέον και τους Γαλλογερμανούς να καθορίζουν τη ζωή μας. Όχι απλά τώρα αλλά για τα υπόλοιπα χρόνια του βίου μας, διότι οι αποφάσεις που παίρνουν δεν είναι ούτε προσωρινές ούτε πρόσκαιρες. Αφορούν τη ζωή μας από εδώ και πέρα, όπως επίσης και τη ζωή των παιδιών μας.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου