Προειλημμένες αποφάσεις

προειλημμένες-αποφάσεις-458995

Τα «είχαμε χύμα… μας ήρθαν και τσουβαλάτα…» . Ο Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε- όχι που δεν θα το έκανε- ψαλίδισμα μισθών και στον ιδιωτικό τομέα ως αντάλλαγμα στην ελάφρυνση του χρέους. Απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα το οικονομικό επιτελείο ήδη συζητά και διαπραγματεύεται για να αποδεχτεί τελικά ενδίδοντας στις πιέσεις για μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Το πρώτο βήμα έγινε με τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Τώρα αναμένονται και τα νεότερα. Προστίθενται στις ήδη ειλημμένες αποφάσεις που εφαρμόζονται κιόλας επιβάλλοντας μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των συνταξιούχων που μέσα σε λίγους μήνες είδαν τις αποδοχές τους να εξανεμίζονται.

«Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του, και μέρος αυτής περνάει και μέσω του κόστους εργασίας», είπε μιλώντας στη ΝΕΤ ο Υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου για να μας «προετοιμάσει» ουσιαστικά για τα νέα μέτρα.

Ευτυχώς σύμφωνα με τον ίδιο αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα τη γλυτώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που ούτως ή άλλως με το ενιαίο μισθολόγιο θα υποστούν νέες περικοπές μέσα στο Μάρτιο.

Μ΄ αρέσει που πανηγυρίζαμε πριν από λίγο καιρό διότι σώθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και σε λίγο δεν θα ξέρουμε πόσα θα μας κληρώνει να λαμβάνουμε.

Κάθε φορά που το θέμα επανέρχεται στη συζήτηση όλοι μιλούν για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Κάποτε βέβαια η Κυβέρνηση έλεγε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει κύρια με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Μάλλον δεν είχε προλάβει να συνεννοηθεί με την τρόικα.

Τώρα που υπάρχει ανάγκη για επιμήκυνση του δανείου η Κυβέρνηση ενδίδει σε όλα.

Μετά τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις απολύσεις χωρίς αποζημίωση, την κατάργηση των υπερωριών, το ασφαλιστικό, τις περικοπές, ήρθαν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και τώρα οι καταργήσεις μισθών. Δεν ξέρω εάν έπεται συνέχεια… αλλά ίσως τελικά να μη χρειαστεί, αφού ουσιαστικά θα μας έχουν «τελειώσει».

Προσδοκία ότι θα υπάρξει αντίσταση εκ μέρους των κυβερνώντων δεν μπορούμε να έχουμε. Αυτό έχει δείξει άλλωστε το πρόσφατο παρελθόν. Η διαπραγμάτευση κάθε φορά με την τρόικα καταλήγει σε ναυάγιο με μόνιμα θύματα το εργατικό δυναμικό της χώρας, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και άλλες ομάδες του πληθυσμού. Δεν είναι τυχαίο ότι πάντα πριν την άφιξη των ελεγκτών όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της ίδια της ζωής μας, οι πληροφορίες διαρρέονται απλόχερα. «Τσεκάρουν» τα όρια της αντοχής μας και αναλόγως κινούνται. Όσον αφορά στον τομέα των εντυπώσεων, διότι οι ουσιαστικές αποφάσεις είναι προειλημμένες. Ας μη γελιόμαστε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου