Η συμφωνία των Πρεσπών διαβαίνει τους Ευζώνους

η-συμφωνία-των-πρεσπών-διαβαίνει-τους-742938

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη δήλωσε πως θα επιβιώσει η κυβέρνησή του, «αλλά δεν ξέρω αν θα επιβιώσει ο συνασπισμός», όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη «Wall Street Journal», δείχνει πως θεωρεί ότι έχει ήδη εξασφαλισμένες τις ψήφους που του χρειάζονται και χωρίς τη στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και η συμφωνία θα κυρωθεί με 151 βουλευτές τουλάχιστον

Κάλπες δημοψηφίσματος σήμερα στα Σκόπια. Η αμφιλεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών μπαίνει σήμερα στην «κρησάρα» του σκοπιανού λαού.

Το σημερινό αποτέλεσμα στα Σκόπια θα φέρει σε κάθε περίπτωση εξελίξεις εκτός από τη γείτονα χώρα και στην Ελλάδα με χρονικό ορίζοντα τον Φεβρουάριο, όπως τουλάχιστον τον έχουν προσδιορίσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος.

Την ίδια ώρα στα Σκόπια είναι σε εξέλιξη ένας «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης και του προέδρου Ιβάνοφ που προέτρεψε σε μποϊκοτάζ, καλώντας τους συμπολίτες του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να μην ψηφίσουν στο σημερινό δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας τους, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία».

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ ανέφερε ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα (μας έκανε και χάρη δηλαδή), όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.

Στην Ελλάδα ήδη καταγράφονται αλλαγές στα μικρά κόμματα με αποχωρήσεις βουλευτών, ενώ υπάρχει έντονο παρασκήνιο γύρω από τις ψήφους που θέλει να μαζέψει ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τον Φεβρουάριο που θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον επικρατήσει το «ναι» στα Σκόπια.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη δήλωσε πως θα επιβιώσει η κυβέρνησή του, «αλλά δεν ξέρω αν θα επιβιώσει ο συνασπισμός», όπως είπε ο κ. Τσίπρας στη «Wall Street Journal», δείχνει πως θεωρεί ότι έχει ήδη εξασφαλισμένες τις ψήφους που του χρειάζονται και χωρίς τη στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και η συμφωνία θα κυρωθεί με 151 βουλευτές τουλάχιστον.

Έτσι ο «χρησμός» του Αλέξη Τσίπρα μεταφράζεται στο ότι θα κυρωθεί η συμφωνία, αλλά οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Δηλαδή θα ζήσουμε το πολιτικό παράδοξο, από την μία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να είναι αντιμέτωπος με την άρνηση των ΑΝΕΛ να υποστηρίξουν τη συμφωνία και να βγαίνει ενδεχομένως από το αδιέξοδο, αξιοποιώντας τις ψήφους του Ποταμιού, εξασφαλίζοντας έτσι μια επικύρωση, χάρη σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης που τείνει να εξαφανιστεί και ενώ δημοσκοπήσεις δίνουν ότι το 70% του ελληνικού λαού είναι κατά της συμφωνίας.

Εν κατακλείδι, σήμερα το βράδυ μετά το άνοιγμα της κάλπης στη FYROM, η συμφωνία των Πρεσπών θα διαβεί τους Ευζώνους και θα γίνει δικό μας θέμα. Και τότε… δεν θα μιλάμε πλέον για σενάρια, αλλά για πραγματική πολιτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου