ΤΟΠΙΚΑ

«Αριστείο» στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου

αριστείο-στην-καρδιολογική-κλινικ-744424

Το δικό της «αριστείο» διεκδικεί η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, που μέσα σε ένα χρόνο μετράει 90 εμφυτευμένους μόνιμους βηματοδότες σε ασθενείς με καρδιοπάθειες. Το Κέντρο Βηματοδότη που λειτουργεί στο Αχιλλοπούλειο, έχει δώσει μεγάλη ανάσα σε δεκάδες καρδιοπαθείς που μέχρι πριν από 12 μήνες ήταν υποχρεωμένοι να μεταβούν είτε Θεσσαλονίκη, είτε Αθήνα για να υποβληθούν σε εμφύτευση βηματοδότη.

Η Καρδιολογική Κλινική, σύμφωνα με τα όσα επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διευθυντής κ. Αλέξανδρος Δούρας, πλέον είναι σε θέση να παρέχει τριτοβάθμιες υπηρεσίες επεμβατικής καρδιολογίας, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες αισίως οι εμφυτεύσεις θα φτάσουν τις 100.

Αυτό σε συνδυασμό με το στεφανιογράφο που υπολογίζεται πως μέσα στο 2019 θα έχει τοποθετηθεί στο Νοσοκομείο, εκτιμάται ότι θα «απογειώσει» την Καρδιολογική Κλινική που θα είναι σε θέση πλέον να εξυπηρετήσει καρδιολογικά περιστατικά από όλη τη Θεσσαλία, ως Κέντρο πλέον υποδοχής.

Σημειώνεται πως η Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΒ καλείται ετησίως να αντιμετωπίσει 1.600 καρδιολογικά περιστατικά, από τα οποία το 40%, περίπου δηλαδή 600 άτομα, πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Εχουν βρει τη «γιατρειά» τους

Η Καρδιολογική Μονάδα διαθέτει ήδη το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για αυτό, με αποτέλεσμα όσοι ασθενείς προσέρχονται για εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη να έχουν βρει τη «γιατρειά» τους.

Το Εργαστήριο λειτουργεί σε ειδική αίθουσα θωρακισμένη με μόλυβδο και διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως ακτινοσκοπικό, προστατευτικές ποδιές, απινιδωτής, τράπεζα, χώροι απολύμανσης, που προέρχεται από δωρεές αλλά και μέσα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.

Η τοποθέτηση του μόνιμου βηματοδότη στον ασθενή διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Οι καρδιοπαθείς εισέρχονται στο Νοσοκομείο την παραμονή της επέμβασης και επιστρέφουν στο σπίτι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη. Δύο γιατροί βρίσκονται στην επέμβαση που έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης των ίδιων και των ασθενών, ενώ βρίσκεται και προσωπικό της εταιρείας για να κάνει τις ρυθμίσεις. Η διάρκεια ζωής του κάθε βηματοδότη, εξαρτάται από το πόσο συχνά ενεργοποιείται στην καθημερινότητα του καρδιοπαθούς. Ο μέσος χρόνος διάρκειας των βηματοδοτών είναι 8-10 χρόνια.

Επιπροσθέτως επισημαίνεται, πως εκτός από το εργαστήριο εμφύτευσης μόνιμου βηματοδότη, κάθε δεύτερη Δευτέρα λειτουργεί και το Ιατρείο Βηματοδοτών στα εξωτερικά ιατρεία για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων καρδιοπαθών που έχουν βάλει όλα τα προηγούμενα χρόνια μόνιμο βηματοδότη και χρειάζονται παρακολούθηση.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως το 2017 συνολικά οι εισαγωγές στην Καρδιολογική ήταν 1.445. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 590 εισαγωγές στη Στεφανιαία Μονάδα και 855 στην καρδιολογική Κλινική, ενώ το 2016 αντίστοιχα οι εισαγωγές ήταν 688 στη Μονάδα και 1.048 στην κλινική.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου