Η δημόσια υγεία χρειάζεται πόρους και προσωπικό

η-δημόσια-υγεία-χρειάζεται-πόρους-και-748469

Μπορεί ορισμένοι να σπεύδουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, όμως το πρόσημο παραμένει αρνητικό. Οι ελλείψεις σε γιατρούς, όπως στο Αχιλλοπούλειο, παραμένουν μεγάλες (50 κενά έχει καταγράψει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών) και όλα επαφίενται στη θέληση των εναπομεινάντων γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως πρέπει να δαπανήσει κονδύλια για τον τομέα της δημόσιας υγείας, ο οποίος νοσεί βαθιά ακόμη.

Τα προβλήματα είναι παρόμοια σε όλες τις δημόσιες δομές και αφορούν κυρίως στην έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Εάν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή στον τομέα της υγείας, θα πρέπει η Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να δαπανήσει λεφτά.

Μόνο αν βοηθηθεί θα μπορέσει να ανακάμψει, διαφορετικά τα προβλήματα θα συσσωρεύονται και θα διογκώνονται διαρκώς. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να επαναπροσδιοριστούν οι προτεραιότητες και να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Αν συνεχιστεί το επόμενο διάστημα η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, δεν αποκλείεται να λάβει πιο αποκρουστικές μορφές κι αυτό θα συμβεί όχι μόνο λόγω των γενικών πολιτικών λιτότητας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «κόφτη» δημοσίων δαπανών. Τα μέτρα, για παράδειγμα, της διαχείρισης των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων ή της βελτίωσης της διαχείρισης των νοσοκομείων ή της συγκεντρωτικής διαχείρισης της ζήτησης φαρμακευτικών προϊόντων, ξέρουμε – από εμπειρία πλέον – ότι όσο κι αν φαίνονται ουδέτερα για τον ασθενή, θίγουν ευθέως το επίπεδο της παρεχόμενης υγείας στους πολίτες.

Μπορεί ορισμένοι να σπεύδουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, όμως το πρόσημο παραμένει αρνητικό. Οι ελλείψεις σε γιατρούς, όπως στο Αχιλλοπούλειο, παραμένουν μεγάλες (50 κενά έχει καταγράψει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών) και όλα επαφίενται στη θέληση των εναπομεινάντων γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Το γεγονός ότι διάφορα τμήματα λειτουργούν οριακά, δεν είναι τωρινή είδηση. Είναι σίγουρο ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις τού χθες, χωρίς όμως αύριο δεν υπάρχει ελπίδα. Πρέπει εδώ και τώρα να προκηρυχτούν θέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, να βοηθηθούν αποτελεσματικά οι ασθενείς, που βρίσκονται κάθε φορά αντιμέτωποι με έναν κυκεώνα προβλημάτων και να αλλάξει το τοπίο. Η υγεία είναι το Α και το Ω της ανθρώπινης ζωής. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να θεωρείσαι οργανωμένο κράτος. Περιθώρια δεν υπάρχουν. Λύσεις, όμως, υπήρχαν πάντα. Και έπρεπε να είχαν δοθεί χθες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου