Απαιτείται έμπρακτη στροφή

απαιτείται-έμπρακτη-στροφή-749713

Οσο εφικτή και αναγκαία να είναι η στροφή στην ανάπτυξη, δεν είναι και αυτονόητο ότι θα συμβεί, αν οι πρωτοβουλίες δεν είναι άμεσες

Η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με άλλες ρυθμίσεις διώχνουν τις επιχειρήσεις και αποτρέπουν τις επενδύσεις. Αυτή η «αιμορραγία» όμως πρέπει να σταματήσει άμεσα. Απαιτείται αποφασιστική, έμπρακτη και πέρα από κάθε αμφιβολία στροφή της πολιτικής προς την αξιοπιστία και τη δημιουργία κλίματος που θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και τις μακροχρόνιες επενδύσεις. Ο χρόνος για αυτή τη στροφή είναι τώρα. Η όποια καθυστέρηση θα σημάνει νέα επιβράδυνση της οικονομίας και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Η έλευση της ανάπτυξης δεν θα γίνει αυτόματα και δεν είναι αυτονόητη, εάν δεν ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση και η πλειονότητα της αντιπολίτευσης συναινούν ότι οι επενδύσεις είναι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη και ότι η έξοδος από την κρίση διέρχεται μέσα από την Ευρώπη, θα μπορούσε κανείς να πει ότι μπορούν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνεννόησης.

Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν παθογένειες και στρεβλώσεις που μέχρι σήμερα έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά προς την ανάπτυξη. Αυτές αφορούν στη φορολογική πολιτική, τις καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις ως προς τις απαραίτητες αλλαγές που θα προσελκύσουν επενδύσεις, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και των θεσμών που διαμορφώνουν το πλαίσιο για την οικονομία.

Χρειάζεται να σταματήσει η ολιγωρία στη λήψη δύσκολων, αλλά αναγκαίων αποφάσεων, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά ελκυστική για επενδύσεις.

Καμία ανάπτυξη δεν είναι αυτονόητη, λένε οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες εκδηλώνοντας την αγωνία τους για την επόμενη μέρα.

Η έλευση της ανάπτυξης είναι λοιπόν το επείγον ζητούμενο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να τεθεί η οικονομία σε βιώσιμη τροχιά. Οι αντικειμενικές συνθήκες για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν λέει η επιχειρηματική κοινότητα σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνει ότι όσο εφικτή και αναγκαία να είναι η στροφή στην ανάπτυξη, δεν είναι και αυτονόητο ότι θα συμβεί, αν οι πρωτοβουλίες δεν είναι άμεσες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου