ΤΟΠΙΚΑ

Το ΚΙΝ.ΑΛ. επιλέγει τους «εκλεκτούς» του στη Μαγνησία

το-κιν-αλ-επιλέγει-τους-εκλεκτούς-το-750834

Μέχρι 15 Οκτωβρίου θα έχουν «κλειδώσει» οι υποψήφιοι δήμαρχοι στη Μαγνησία και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας – Ποια πρόσωπα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον – Οι προτροπές Χριστοδουλάκη και τα ασυμβίβαστα

Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων δημάρχων και του υποψηφίου περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο Κίνημα Αλλαγής στον Βόλο. Aποκλείονται οι κοινές υποψηφιότητες για επικεφαλής περιφερειακών παρατάξεων και υποψήφιους βουλευτές στις εθνικές εκλογές. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου οι «εκλεκτοί» του νέου πολιτικού φορέα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου το 2019.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Μέσα σε ένα σχετικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, εκκινούν οι διαδικασίες ουσιαστικού διαλόγου και διαβούλευσης με στόχο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχουν ολοκληρωθεί, τόσο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο επίσης για τον Δήμο Βόλου και τους υπόλοιπους περιφερειακούς Δήμους. Το Κίνημα Αλλαγής με τις αποφάσεις του Συνεδρίου, όπως είναι γνωστό έχει καθορίσει τον σχεδιασμό του και τη γραμμή της αυτόνομης πολιτικής πορείας με δικούς του υποψηφίους στις εκλογές.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής μας απόφασης για αυτόνομη πολιτική γραμμή του Κινήματος Αλλαγής, πρέπει να επιδιώξουμε τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους μεγάλους Δήμους να στηρίξουμε υποψήφιους του χώρου μας, που πιστεύουν στον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Με ικανές και αποτελεσματικές αυτοδιοικητικές παρατάξεις με αξιόπιστα ψηφοδέλτια και προγράμματα, που θα ανοίξουν νέους δρόμους για τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική περιφέρεια» επισημαίνει ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης στην εγκύκλιο που απέστειλε στη ΝΕ Μαγνησίας.

Η διαβούλευση που ξεκινά σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων θα είναι σε άμεση συνεννόηση με την επιτροπή διεξαγωγής αυτοδιοικητικών εκλογών που έχει συγκροτηθεί, με επικεφαλής τον Γιώργο Καμίνη και μέλη τους Άγγελο Τόλκα, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, Θάνο Μωραΐτη, Γιώργος Κόκιο, Νίκο Παντελιά, Γιάννη Σμέρο, Απόστολο Κοιμήση και Έφη Παγκάλου.

Σημειώνεται πως σε όλες τις σχετικές διαδικασίες σε επίπεδο και Περιφέρειας και Νομού θα παρευρεθεί κλιμάκιο στελεχών που θα συγκροτηθεί κεντρικά.

Στον Νομό Μαγνησίας σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο υπεύθυνος αναμένεται να οριστεί μεταξύ των κ.κ. Χρήστου Πολυζωγόπουλου ή Άγγελου Τόλκα.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης

Για την ανάδειξη του υποψηφίου περιφερειάρχη Θεσσαλίας που θα στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ, θα πραγματοποιηθεί περιφερειακή σύσκεψη στο διάστημα 20-30 Σεπτεμβρίου.

Στο τραπέζι έχουν πέσει τα ονόματα του γιατρού και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλών Συμπολιτεία» Νίκου Τσιλιμίγκα, του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (είχε εκλεγεί το 2015 με το Ποτάμι) Κων. Μπαργιότα και του πρώην β΄ υφυπουργού και νυν διευθυντή του γραφείου της Φώφης Γεννηματά Βασίλη Έξαρχου.

Στη σύσκεψη που θα γίνει θα συμμετέχουν τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών της Περιφέρειας, οι γραμματείς των Συντονιστικών Γραμματειών, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στη Θεσσαλία, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του Κινήματος Αλλαγής, ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλών Συμπολιτεία» Νίκος Τσιλιμίγκας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λίτσα Λιακούλη, Κων. Καραμπάτσας, Κωνσταντίνος Τύμπας, Τζούλια Τσαλίκη, Δημήτρης Λουφόπουλος, Μάκης Ιακωβάκης, Σταυρούλα Τσόγια και Βαγγέλης Νοτόπουλος. Στην ίδια συνεδρίαση επίσης θα κληθούν να παραβρεθούν οι Πρόεδροι ή επικεφαλής παρατάξεων δευτεροβαθμίων συνδικαλιστικών – κοινωνικών και παραγωγικών φορέων που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής (Ε.Κ/ΕΒΕ/ΤΕΕ/κ.α).

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσει σε επίπεδο Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στον Βόλο με ανάλογη σύνθεση και με αντικείμενο την αξιολόγηση και επιλογή προσώπων για τον Δήμο Βόλου και τους υπόλοιπους περιφερειακούς ΟΤΑ από 1- 15 Οκτωβρίου.

Όπου υπάρχουν εκλεγμένοι εν ενεργεία δήμαρχοι η διαδικασία προβλέπει την αξιολόγησή τους. Σ΄ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι δήμαρχοι Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης, Νίκος Φορτούνας στον Δήμο Νοτίου Πηλίου και ο Πέτρος Βαφίνης στον Δήμο Αλοννήσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η αξιολόγηση θα είναι θετική, το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τις υποψηφιότητές τους και θα συνδράμει την προσπάθειά τους.

Στον Δήμο Αλμυρού, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να έχει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ για να είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος. Στο ΚΙΝΑΛ επίσης εξετάζουν και την περίπτωση του πρώην αντιδημάρχου Δημήτρη Τσούτσια, που φέρεται να κινείται για την συγκρότηση αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου έχει δημοσιοποιήσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος και να στηριχθεί από το ΚΙΝΑΛ ο κ. Ζήσης Ντελόπουλος, ιδιοκτήτης μεγάλης μεταφορικής εταιρείας. Στην περιοχή όπως είναι γνωστό στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να δώσει στήριξη, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών του είχε συμπορευτεί με τον σημερινό δήμαρχο Δημ. Νασίκα και παραμένει ακόμη μαζί του.

Στον Δήμο Σκιάθου, το ΚΙΝΑΛ φέρεται να βολιδοσκοπεί τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου «Η Σκιάθος» Θοδωρή Τζούμα, ενώ στη Σκόπελο όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα είναι υποψήφιος ξανά ο νυν δήμαρχος Χρήστος Βασιλούδης, ο οποίος ακόμη δεν έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Ένα πρόσωπο που το ΚΙΝΑΛ φέρεται επίσης να βολιδοσκοπεί είναι η σημερινή αντιδήμαρχος Αθηνά Ντάκη.

Απέναντι στον «Κλεισθένη»

Στις εκλογές του Μαΐου, το ΚΙΝΑΛ εκτιμά πως είναι εφικτό, «να ισχυροποιήσει τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που πιστεύουν πραγματικά σε μια ισχυρή αυτοδιοίκηση, μοχλό τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, στήριγμα του πολίτη και συμπαραστάτη των αδυνάτων» όπως τονίζονταν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Για αυτό και στην πορεία μέχρι τις εκλογές του Μαΐου θα συνεχίσει με σθεναρό τρόπο να αναδεικνύει τα τρωτά του «Κλεισθένη».

Στη Χαριλάου Τρικούπη από την πρώτη στιγμή έχουν επικρίνει την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση «στοχεύει στη διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την εργαλειακή της αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής».

Στο πλαίσιο αυτό οι υποψήφιοι δήμαρχοι και ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και το σχέδιο τους, επενδύοντας στη συστηματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, με ανακατανομή πόρων από την Κεντρική Εξουσία, με στόχο την Οικονομική Αυτοτέλεια της Τ.Α., υπερτονίζοντας τη συμβολή της Τ.Α. στην ανάπτυξη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου