ΤΟΠΙΚΑ

Μετωπική σύγκρουση γιατρών του ΠΕΔΥ με το υπ. υγείας για τον οικογενειακό γιατρό

μετωπική-σύγκρουση-γιατρών-του-πεδυ-μ-751165

Στο Συμβούλιο Επικρατείας προσφεύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία γιατρών ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ, για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ζητώντας να θεωρηθεί αντισυνταγματική η σχετική διάταξη, βάση της οποίας το υπουργείο υγείας προχώρησε στη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης δομής.

Είχε προηγηθεί η αίτηση ακύρωσης, αναστολής και προσωρινή διαταγή κατά της μονομερούς κατάργησης των παλιών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ.

Την απόφαση για την κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ έλαβε την περασμένη Παρασκευή, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας. «Για εμάς ήταν μονόδρομος η συγκεκριμένη απόφαση, διότι κρίνουμε ότι είναι αντισυνταγματικός ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, υπό τις συνθήκες που θεσμοθετήθηκε για να λειτουργήσει» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο διευθυντής του πρώην ΠΕΔΥ Βόλου κ. Γιώργος Μπακούλας, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας γιατρών ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ.

«Ο κάκιστος σχεδιασμός και προγραμματισμός από το Υπουργείο Υγείας, ενός σημαντικού θεσμού, του Οικογενειακού Γιατρού και η αναμενόμενη απροθυμία των γιατρών είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα να στελεχώσουν το Σύστημα, δημιουργεί δυσλειτουργία στο υπάρχον Σύστημα. Ετσι η ηγεσία του Υπουργείου ευρισκόμενη σε πανικό, αυθαιρετεί, εκβιάζει και παρανομεί» είναι το σκεπτικό της Ομοσπονδίας που αναμένεται να εκφραστεί και μέσα από την προσφυγή που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Οι γιατροί του πρώην ΠΕΔΥ αντιδρούν επίσης στην επιχειρούμενη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των ιατρείων, που επιχειρείται από το υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με τις κατά τόπους ΥΠΕ. Η κατεύθυνση είναι τα ιατρεία να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 9 το βράδυ για τους ασφαλισμένους αντί τις 7 το απόγευμα που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η διεύρυνση του ωραρίου θα μπορούσε να εφαρμοστεί αν υπήρχαν όλες οι ειδικότητες των γιατρών αφενός και αφετέρου αν το υπουργείο φρόντισε προηγουμένως να εξασφαλίσει τη φύλαξη των κτιρίων που στεγάζονται τα δημόσια ιατρεία του ΠΕΔΥ.

«Όταν απουσιάζουν νευραλγικές ειδικότητες από το ΠΕΔΥ δεν είναι δυνατόν το υπουργείο να ζητά από τις ΥΠΕ να προχωρήσουν σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας. Εμείς είμαστε εκείνοι που πρώτοι θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασφαλισμένους. Σε συνθήκες όμως που θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Αν δεν υπάρχουν γιατροί και αν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η φύλαξη των κτιρίων, είναι δύσκολο ένας ή μία γιατρός να παραμένει μέχρι τις 9 το βράδυ σε ένα κτίριο άδειο και έρμαιο» σημείωσε με νόημα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Μπακούλας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου