Φτάνει πια το «χάιδεμα» του δημοσίου

φτάνει-πια-το-χάιδεμα-του-δημοσίου-753894

Εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική κίνηση, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα μετράμε νέα «θύματα» στον ιδιωτικό τομέα. Δεν αντέχει, όμως, άλλους κλυδωνισμούς η αγορά. Ας το συνειδητοποιήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι κυβερνώντες, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη να βρουν τις λύσεις πριν να είναι αργά

Αυτό που οι εκάστοτε Κυβερνήσεις σπεύδουν να «τακτοποιήσουν» μόνο τα του δημοσίου αφήνοντας τον ιδιωτικό τομέα στην τύχη του, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Απλά με την παρούσα συγκυβέρνηση το «χάιδεμα» του δημοσίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Και ενδεχομένως αυτό παλαιότερα να μπορούσαν να το κάνουν χωρίς να υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες, εάν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτή τη λογική πληρώνουμε σήμερα. Τώρα όμως δεν υπάρχει η πολυτέλεια αυτή, διότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα αφενός και αφετέρου από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα επανέλθουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτών που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του ιδιωτικού τομέα μαζί με τους εργαζόμενους και από τους οποίους, όσοι άντεξαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης το ανελέητο κρατικό σφυροκόπημα, βρίσκονται στο έσχατο σημείο και πλέον ασφυκτιούν.

Η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση απέναντι στους επαγγελματίες, σε συνδυασμό με την ύφεση που περνά η χώρα, πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα και διογκώνουν τα χρέη.

Από τα 10 ευρώ του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, τα 7 θα καταλήγουν μέσα από ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές στο Κράτος. Με τα υπόλοιπα 3 ευρώ που μένουν, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα της επιχείρησής τους, αλλά και να ζήσουν μαζί με τις οικογένειές τους.

Εάν δεν υπάρξει κάποια θεαματική κίνηση, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα μετράμε νέα «θύματα» στον ιδιωτικό τομέα. Δεν αντέχει, όμως, άλλους κλυδωνισμούς η αγορά. Ας το συνειδητοποιήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι κυβερνώντες, που έχουν και την αποκλειστική ευθύνη να βρουν τις λύσεις πριν να είναι αργά.

Ο πρωθυπουργός το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ μίλησε για επενδύσεις. Έδειξε ότι έχει πλέον κατανοήσει ότι μόνο με μία «επενδυτική έκρηξη» μπορεί η οικονομία να ξαναπάρει μπροστά και κάποια στιγμή να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης και ανάπτυξης στη χώρα.

Για να ξεκολλήσει η ελληνική οικονομία, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους της ατομικής πρωτοβουλίας και της δημιουργίας, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές και ευνοϊκό πεδίο δραστηριοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι άτοπο να ικανοποιείται μόνο το δημόσιο, αντί να επιδιώκεται η σθεναρή στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Όσο παραμένουν δέσμιοι όλοι εκείνοι που μπορούν να συμβάλλουν στην εθνική οικονομία, η ανάκαμψη θα είναι αναιμική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου