ΤΟΠΙΚΑ

«Εμπάργκο» σε προμήθειες ειδικών υλικών

εμπάργκο-σε-προμήθειες-ειδικών-υλι-753933

Παραμένει το εμπάργκο… στην προμήθεια ειδικών νευροχειρουργικών υλικών για έκτακτα περιστατικά στο Νοσοκομείο Βόλου. Οι παραγγελίες επειδή είναι κοστοβόρες, γίνονται με το σταγονόμετρο, «τη νύφη» όμως πληρώνουν οι ασθενείς ειδικά όταν το περιστατικό είναι έκτακτο και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε οι βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό να μην γίνουν μόνιμες.

Μόλις προχθές, ο 21χρονος Γερμανός τουρίστας, που ξημερώματα Κυριακής έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου στη Σκιάθο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Αχιλλοπούλειο αρχικά, υποχρεώθηκε να υποστεί δεύτερη διακομιδή. Οι γιατροί έκριναν πως έπρεπε να υποβληθεί σε ειδικό χειρουργείο, τα υλικά όμως δεν υπήρχαν.

Προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, κρίθηκε σκόπιμη η διακομιδή του στην Αθήνα. Ο 21χρονος στάθηκε τυχερός, αφού διαθέτοντας ιδιωτική ασφάλιση, μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο, όπου θα υποβληθεί σε επέμβαση και έτσι θα τελειώσει εκεί η ταλαιπωρία του.

Το θέμα ωστόσο των ελλείψεων σε ειδικά υλικά, που αφορούν ειδικά σε σπονδυλοδεσίες, δεν είναι τωρινό.

Με πρωτοσέλιδό του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ είχε αναδείξει το θέμα από τον Νοέμβριο του 2017, όταν κατατέθηκε για πρώτη φορά λίστα με τις ελλείψεις από τους αρμόδιους νευροχειρουργούς, οι οποίοι ζητούσαν να εγκριθούν διάφορα ειδικά υλικά από την Επιτροπή Προμηθειών των Χειρουργείων.

Τότε η Επιτροπή απέρριψε το σχετικό αίτημα, προβάλλοντας μία σειρά από επιχειρήματα.

Οι γιατροί που γίνονται αποδέκτες των διαμαρτυριών, είτε συγγενών ασθενών που πρέπει να υποβληθούν εκτάκτως σε μία επέμβαση, είτε όσων περιμένουν στη λίστα αναμονής για μεγάλο διάστημα, προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένες λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις, έχουν επανειλημμένως απευθυνθεί στην Ιατρική Υπηρεσία, αλλά και στη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, ζητώντας να επισπεύδονται οι διαδικασίες.

Σημειώνεται πως τα ειδικά υλικά που απαιτούνται για λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα. Το κόστος προμήθειας σε πολλές περιπτώσεις ανέρχεται μέχρι και 8.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ποσότητες που αγοράζονται να είναι από μικρές ως ελάχιστες.

«Οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί, ούτε κονδύλια. Δεν είναι δυνατόν στον βωμό της μείωσης των δαπανών, να υπάρχουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην προμήθεια των ειδικών υλικών, που αφορούν σε ειδικές παθήσεις ή σε έκτακτα περιστατικά ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί και πρέπει να θεραπευτούν οι βλάβες που έχουν υποστεί» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός νευροχειρουργός του ΓΝΒ και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαυτούρας, που έχει αποστείλει πρωτόκολλα και αναφορές στην Επιτροπή Χειρουργείων αιτούμενος την έγκριση προμήθειας ειδικών υλικών για συγκεκριμένες λεπτές επεμβάσεις.

Μάλιστα με αφορμή το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό του 21χρονου Γερμανού τουρίστα, είχε συνάντηση με τον υποδιοικητή του Αχιλλοπουλείου κ. Χαρ. Αποστολίδη, ο οποίος φέρεται να υποσχέθηκε ότι άμεσα θα επιλυθεί το πρόβλημα και θα γίνουν νέες παραγγελίες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου