Φόροι και πάλι φόροι και ξανά φόροι…

φόροι-και-πάλι-φόροι-και-ξανά-φόροι-757546

Ο δρόμος μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όσο και αν επιμένει να το αγνοεί η Κυβέρνηση, κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα. Ούτε είναι τυχαίο ότι οι όποιες αποφάσεις της Κυβέρνησης από τις 21 Αυγούστου τελούν υπό την αίρεση των δανειστών, που αναμένονται και πάλι στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα

Οχι ότι δεν το ξέραμε, αλλά ήρθε η νέα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για να επιβεβαιώσει πως η Ελλάδα κατέχει μία ακόμη αρνητική πρωτιά. Είναι πρωταθλήτρια στην επιβολή φόρων. Φόροι, φόροι, φόροι, το δόγμα που υπηρετήθηκε πρωτίστως τα χρόνια του μνημονίου και κορυφώθηκε ιδιαίτερα την τελευταία 3ετία, εκτοξεύοντας στα ύψη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών που έχουν εξαντλήσει πλέον κάθε φοροδοτική ικανότητα.

Μετά από 8 χρόνια και 3 μήνες, 3 μνημόνια, 13 αξιολογήσεις, 34 Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, πολυάριθμους εφαρμοστικούς νόμους που έφεραν δημοσιονομικά μέτρα πάνω από 70 δισ. ευρώ, αλλά και πλεονασματικούς πλέον προϋπολογισμούς, ο κύκλος της υπερφορολόγησης συνεχίζεται, παράλληλα με τον ανηφορικό δρόμο εξόδου από την κρίση που βίωσαν η οικονομία και η κοινωνία.

Διότι τα μέτρα των 70 και πλέον δισ. ευρώ που ελήφθησαν από το 2010 και μετά, εν μέρει μόνο απέδωσαν δημοσιονομικά, επιφέροντας την ίδια στιγμή καίριο πλήγμα στα εισοδήματα πολιτών και επιχειρήσεων και διαμορφώνοντας έναν ασφυκτικό κλοιό υπερφορολόγησης, χαμηλών μισθών και συντάξεων.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές, πάνω από 1 στα 2 ευρώ είτε χάθηκε στη «χοάνη» της ύφεσης, είτε δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα στην οικονομία και στα δημοσιονομικά μεγέθη, επισφραγίζοντας έτσι την αποτυχία των προβλέψεων των δανειστών, την αστοχία πολλών μέτρων, αλλά κυρίως αποτυπώνοντας τα όσα τραγικά έγιναν το 2015 και είχαν δυσβάσταχτες επιπτώσεις στη χώρα.

Για αυτό και ο δρόμος μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όσο και αν επιμένει να το αγνοεί η Κυβέρνηση, κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα.

Ούτε είναι τυχαίο ότι οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης από τις 21 Αυγούστου τελούν υπό την αίρεση των δανειστών, που αναμένονται και πάλι στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Άλλωστε οι ίδιοι οι δανειστές, επίσημες ελληνικές πηγές, αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης στις τελευταίες εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας – τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό – επαναλαμβάνουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Αλλά αναδεικνύουν και τις απειλές που υπάρχουν, ακόμη, για την ελληνική οικονομία.

Δυστυχώς, μετά από τρία μνημόνια, η ελληνική οικονομία παραμένει ασθμαίνουσα.

Το πιο βαρύ φορτίο, ειδικά στο τρίτο μνημόνιο που ήταν και το πιο «φορομπηχτικό», επωμίσθηκαν τα έσοδα, τα οποία εκτοξεύθηκαν μαζί με την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών «χαρατσιών» επιβαρύνοντας υπέρμετρα πολίτες και επιχειρήσεις. Σ’ ένα τέτοιο διαμορφωμένο περιβάλλον, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πειστικά το πέρας της λιτότητας. Ειδικά όταν μελέτες σαν αυτή που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο ΟΟΣΑ, αποτυπώνουν μία ακόμη θλιβερή πρωτιά για τη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου