ΤΟΠΙΚΑ

ΕΚΒ: «Πολιτική απάτη» η έξοδος από την κρίση

εκβ-πολιτική-απάτη-η-έξοδος-από-την-κ-757633

Η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων που έγιναν «θυσία» στον βωμό των μνημονίων, η επιστροφή στους μισθούς που ίσχυαν πριν το 2009 και η θωράκιση της απασχόλησης αποτελούν τα βασικά θέματα που θέτει το εργατικό κίνημα της περιοχής ενόψει της πρώτης φθινοπωρινής αγωνιστικής εξόρμησης μεθαύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο πρόεδρος και ο γ.γ. του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ.κ. Θαν. Παπαδημόπουλος και Δημ. Βασιλείου αντίστοιχα ενόψει του συλλαλητηρίου, απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους ανέργους και στους συνταξιούχους να συμμετάσχουν ενεργά στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ μεθαύριο Σάββατο στις 6 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ χαρακτήρισε «πολική απάτη» τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. «Ο κ. Τσίπρας έχει ψηφίσει μνημόνια, ενώ ακόμη και σήμερα από τα Υπουργεία εκδίδονται εκατοντάδες εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις για την καταστρατήγηση όλων των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και στην εξαθλίωση των εργαζομένων. Θα πάμε στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουμε. Να βάλουμε ακόμη ένα λιθαράκι στους αγώνες που συνεχίζονται για την επαναφορά όλων των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην προ μνημονίων εποχή το 2009, των όρων αμοιβής προ του 2009 και την κατάργηση των νόμων που μείωσαν τους μισθούς της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης», δήλωσε ο κ. Θαν. Παπαδημόπουλος.

Ο ίδιος κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση για «φορομπηχτική πολιτική» σημειώνοντας πως «οι εργαζόμενοι αξιώνουν με δυναμισμό καλύτερες Υγεία, Παιδεία, καθώς επίσης ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών και του ΕΦΚΑ, για να μπορέσουν να πατάξουν την εισφοροδιαφυγή, τη «μαύρη» εργασία και τη φοροκλοπή, την παράνομη εργασία», όπως είπε.

Ερωτηθείς εξάλλου να σχολιάσει τις κλαδικές συμβάσεις που γίνονται υποχρεωτικές, ο πρόεδρος του ΕΚΒ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κυρίως ως προς το τι μέλλει γενέσθαι από το 2019 και μετά, αφού η ισχύ της υποχρεωτικότητας περιορίζεται μέχρι τέλος του 2018. Έκανε μάλιστα λόγο για «επικοινωνιακό τέχνασμα της Κυβέρνησης», προτρέποντας το υπ. Εργασίας, να επαναφέρει το νομικό πλαίσιο που ίσχυε το 2009 και αφορούσε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου, με αφορμή το πανεργατικό συλλαλητήριο έκανε αναφορά και στη Μακεδονία, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να διατρανώσουν την αντίθεσή τους επίσης στη συμφωνία των Πρεσπών και να διαδηλώσουν για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

«Η συμμετοχή όλων στο άγαλμα Βενιζέλου, θα δώσει την απάντηση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δημιούργησαν προσδοκίες στον κόσμο ότι κάτι θα αλλάξει, όμως αποδείχτηκε ότι έλεγαν ψέματα τα τρία τελευταία χρόνια. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει και σ’ αυτή τη ΔΕΘ. Φρούδες ελπίδες θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν και πάλι» εκτίμησε ο κ. Βασιλείου, συμπληρώνοντας ότι το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή πολιτικών που θα προασπίζουν αφενός το δικαίωμα στην εργασία και αφετέρου θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

Οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Βόλου δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το συλλαλητήριο θα είναι μαζικό, ενώ όπως ανέφεραν μέχρι στιγμής και σε επίπεδο Βόλου η ανταπόκριση είναι ικανοποιητική. Εκτιμάται μάλιστα ότι από ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ θα ναυλωθούν πέντε λεωφορεία με εργαζόμενους που θα διαδηλώσουν στο πανεργατικό συλλαλητήριο.

Δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν μέχρι αύριο Παρασκευή στη γραμματεία του ΕΚΒ (τηλ. 24210 24735). Τα πρώτα λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου από το Δημαρχείο Βόλου, σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, ενώ τα υπόλοιπα θα αναχωρήσουν στις 14.30 επίσης από το Δημαρχείο Βόλου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου