ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρώθηκε ο ειδικός φόρος στο κρασί

ακυρώθηκε-ο-ειδικός-φόρος-στο-κρασί-758278

Ηχηρό «χαστούκι» στην Κυβέρνηση από τη Δικαιοσύνη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τον ειδικό φόρο κρασιού, που επέβαλε η συγκυβέρνηση το 2016, οδηγώντας τον κλάδο σε οικονομικό μαρασμό και την παραοικονομία στον τομέα του οίνου σε άνθηση, διορθώνοντας έτσι μία μεγάλη αδικία εις βάρος των παραγωγών οίνων και των οινοποιείων.

Η κυβέρνηση υποχρεούται πλέον άμεσα να καταργήσει τον επίμαχο φόρο, ο οποίος σημειωτέον οδήγησε σε οικονομική καθίζηση μικρά και μεγαλύτερα οινοποιεία και στην περιοχή της Μαγνησίας. Παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχε ξεσηκώσει η επιβολή του φόρου, η κυβέρνηση «έκλεινε τα αυτιά της», μοιράζοντας αφειδώς δεσμεύσεις περί επικείμενης κατάργησης, που όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι δύο φορές ο τέως πλέον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου κατά τη διάρκεια επισκέψεών του στον Βόλο, άλλες τόσες ο υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο Βασίλης Κόκκαλης, αλλά και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, είχαν… προαναγγείλει ότι οσονούπω καταργείται ο ειδικός φόρος. Οι δεσμεύσεις αυτές ποτέ δεν τηρήθηκαν, μέχρι προχθές που ήρθε πλέον η Δικαιοσύνη και ακυρώνει τον ειδικό φόρο, αναγνωρίζοντας ότι «λειτούργησε επιζήμια» στον κλάδο των αμπελοοινικών προϊόντων.

Πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης οι δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν

Ο επίμαχος ΕΦΚ επίσης είχε αποτελέσει πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή, με επερωτήσεις που είχαν κατατεθεί διαδοχικά τόσο προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών με καθολικό αίτημα την κατάργησή του. Στις 28 Ιανουαρίου του 2016 δέκα βουλευτές της ΝΔ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος κατέθεσαν την πρώτη ερώτηση, στην οποία τονίζονταν μεταξύ άλλων ότι «η επιβολή του ΕΦΚ έχει οδηγήσει σε χάος στην παραγωγή και το εμπόριο οίνου, αύξησε τα λειτουργικά κόστη, μείωσε την οικονομική συνεισφορά ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου στην εθνική οικονομία, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη αύξηση της παραοικονομίας, χωρίς το κράτος να έχει καταφέρει να εισπράξει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα».

Ακολούθησε δεύτερη ερώτηση η οποία κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και στην οποία είχε απαντήσει η κ. Παπανάτσιου με αφορμή τα εισπραχθέντα φορολογικά έσοδα. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2017 ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος επανέρχεται με νέα επερώτηση, με την οποία και πάλι ζητούσε την κατάργηση του ειδικού φόρου, θέτοντας ζήτημα επιβίωσης των οινοποιείων.

«Η απόφαση για την επιβολή του ΕΦΚ, πέρα από το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που προκαλεί στις ελληνικές επιχειρήσεις, αποδεικνύεται αναποτελεσματικό μέτρο, το οποίο προσφέρει ελάχιστο δημοσιονομικό όφελος για το κράτος, την ώρα που εγκλωβίζει τις οινικές επιχειρήσεις σε μία ατελείωτη γραφειοκρατία, στην οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και οι ίδιοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Πολιτείας» τόνιζε τότε ο κ. Μπουκώρος, υπογραμμίζοντας επίσης την ανακολουθία λόγων και έργων του αρμόδιου υπουργείου.

Ακολούθησε ακόμη μία ερώτηση στις 24-10-2017 με την οποία ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας για πολλοστή φορά την άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί. Στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας ανέφερε τότε ότι, «παρά τις υποσχέσεις δύο υπουργών, του υφυπουργού κ. Κόκκαλη τον Ιούλιο που μας πέρασε έπειτα από επίσκεψή του στους αγροτικούς συνεταιρισμούς του νομού και πρόσφατα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου στο αναπτυξιακό συνέδριο στη Λάρισα, ουδεμία ένδειξη υπάρχει που να επιβεβαιώνει την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί», προσθέτοντας πως «είναι αναμφίβολα ένα καθολικό αίτημα σύσσωμου του οινοποιητικού κόσμου και όσων εμπλέκονται στην αμπελοκαλλιέργεια και ότι η ήδη υπάρχουσα βαριά φορολογία του κρασιού σε συνδυασμό με την επιβολή του ΕΦΚ έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οινοπαραγωγή».

Η απόφαση του ΣΤΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση 1734 της 3-9-2018, ακύρωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, μετά την προσφυγή που είχαν υποβάλλει τον Ιανουάριο του 2016 η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τιρνάβου και ένας οινοποιός από τις Σέρρες.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΟ, μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει τα εξής:

«Ο κλάδος το φώναζε από την πρώτη στιγμή ότι ο οινοκτόνος φόρος στο κρασί ήταν άδικος και σαθρά χτισμένος. Μάς υποσχέθηκαν την πολιτική απόφαση κατάργησης τους. Περιμέναμε. Φωνάξαμε για τις στρεβλώσεις στην αγορά. Για την λαθρεμπορία. Για τις δυσκολίες όλων, κυρίως όμως των μικρών οινοποιείων. Χωρίς αποτέλεσμα.

Μόνο καταφύγιο η Ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, μαζί με τους λοιπούς θεσμικούς φορείς του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ), ένα συνεταιριστικό οινοποιείο (Τύρναβος) και ένας μικρός οινοπαραγωγός από τις Σέρρες (κ. Δ. Παγωνάς), κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στις αρχές του 2016, προβάλλοντας 13 λόγους ακυρότητας, στη βάση του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου. Με την απόφαση 1734 της 3-9-2018 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών ΔΕ.Φ.Κ.Φ Β 5026381 ΕΞ /16-12-2015 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ 2785/Β/2015) με την οποία εφαρμόστηκε το παράνομο αυτό μέτρο, καθώς και κάθε συναφή πράξη.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας, τόνισε ότι «εργαστήκαμε σκληρά και πετύχαμε για το καλό όλου του κλάδου να εισακουστούμε από τα Ελληνικά Δικαστήρια. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά τον διευθυντή μας και έγκριτο νομικό Θεόδωρο Γεωργόπουλο που ανέλαβε με επιτυχία το δύσκολο έργο της δικαστικής υπεράσπισης του χώρου σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση».

Με τη σειρά του, ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος, δήλωσε ότι «είναι μια μεγάλη στιγμή δικαίωσης για τον αμπελοοινικό κλάδο σε μια υπόθεση με πολλές νομικές πτυχές που θα αποτελέσει ορόσημο για το μέλλον. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες και σε εκείνους του οινοποιούς που μας βοήθησαν καθοριστικά στην τεκμηρίωση της αίτησης».

Αν είχαμε ερωτηθεί εκ των προτέρων, θα είχε αποφύγει ο κλάδος αυτή τη δυσβάσταχτη, άδικη και εν τέλει παράνομη περιπέτεια. Σημειώνεται δε ότι η απόφαση που είναι στο στάδιο της καθαρογραφής, δεν ακυρώνει επιμέρους πτυχές ή κανόνες διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά πλήττει το μέτρο στο σύνολό του. Σημειώνεται ακόμα ότι η ακύρωση έχει αυτόματο χαρακτήρα και δεν απαιτείται σχετική πράξη απόσυρσης του μέτρου από τη Διοίκηση».

«Να μας αφήσουν επιτέλους να δουλέψουμε απερίσπαστα»

Η απόφαση του ΣτΕ έχει προκαλέσει μεγάλη ικανοποίηση στους εκπροσώπους των αμπελοοινικών προϊόντων. «Έφτασε επιτέλους η ώρα της δικαίωσης. Θα κάνουμε μία νέα αρχή. Ας μας αφήσουν επιτέλους να συνεχίσουμε απερίσπαστα τη δουλειά μας σ’ έναν κλάδο που το έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστικός και να προσφέρει στην εθνική οικονομία» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Τιμπλαλέξης, γνωστός οινοπαραγωγός και ιδιοκτήτης της επιχείρησης οινοποιίας «Κτήμα Τιμπλαλέξη» στις Μικροθήβες, εμφανώς ικανοποιημένος από την δικαστική απόφαση, που απαλλάσσει τις επιχειρήσεις του κλάδου από ένα μεγάλο βραχνά.

Μιλώντας για αυτά τα τρία χρόνια επιβολής του ειδικού φόρου στο κρασί, ο κ. Τιμπλαλέξης, δεν κρύβει ότι ο κλάδος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και ότι το πλήγμα ήταν μεγάλο για όλες τις επιχειρήσεις αμπελοοινικών προϊόντων. «Μετά από τρία πολύ δύσκολα χρόνια, μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον πλέον χάρη σ’ αυτή τη δικαστική απόφαση» λέει ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, χαρακτηρίζοντας «ζοφερή» την κατάσταση που περιήλθε ο κλάδος εξαιτίας του ΕΦΚ.

Πρακτικά πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για την άμεση κατάργηση του ΕΦΚ, αν και όπως εκτιμά ενδεχομένως να χρειαστεί ένα μικρό μεταβατικό στάδιο, προκειμένου να προσαρμοστούν και πάλι στα νέα δεδομένα οι επιχειρήσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου