ΤΟΠΙΚΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ η ΑΔΕΔΥ

με-το-βλέμμα-στραμμένο-στη-δεθ-η-αδεδυ-759112

Την άμεση πρόσληψη υπαλλήλων στο δημόσιο, ειδικά σε ευαίσθητους τομείς της υγείας, παιδείας, ασφαλιστικών ταμείων κ.ά., που η υποστελέχωση είναι από 20% έως 40%, ζήτησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας από τον Βόλο, όπου βρέθηκε χθες επικεφαλής κλιμακίου ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο. Ο κ. Πάιδας, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Φ. Κωνσταντινίδη, το μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ Απόστολο Μούσιο και τον γ.γ. Λεωνίδα Αναστασίου, προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις σε συμμαχία με όλους τους κοινωνικούς φορείς και ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει περίπου το 30% των μισθών τους από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πιστή εφαρμογή σκληρών μνημονιακών πολιτικών, που έχουν, όπως είπε, ως αποτέλεσμα «να μειωθεί κατά 40% η αγοραστική δύναμη των πολιτών», ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό και έκανε λόγο για «αφήγημα» που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

«Για μας τα μνημόνια δεν τελείωσαν όταν ξέρουμε ότι κάθε τρεις μήνες θα μας ελέγχουν και πως μέχρι το 2022 να έχουμε πλεονάσματα 3,5% και μετά, μέχρι το 2060, 2,5%. Καμία χώρα της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να αντέξει αυτά τα πλεονάσματα για τόσα χρόνια. Άρα δεν έχουμε να περιμένουμε απολύτως τίποτα. Ανάπτυξη με αυτά τα ποσοστά πλεονασμάτων δεν είναι δυνατόν να υπάρξει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ, όπως τόνισε ο κ. Πάιδας, δίνει «μάχη» για τους μόνιμους διορισμούς στο υποστελεχωμένο Δημόσιο, τα οργανικά κενά του οποίου υπολογίζονται σε 20% ώς και 50%. «Η Παιδεία είναι υποστελεχωμένη κατά 20.000-22.000 εκπαιδευτικούς ενώ και στον χώρο της Υγείας οι ελλείψεις είναι τεράστιες, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Η αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων, επιδεινώνει το πρόβλημα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι μαζικά παρόντες στην κινητοποίηση του Σαββάτου.

Ο κ. Πάιδας έθιξε επίσης το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων που θίγει 100.000 εργαζόμενους συνολικά, καταγγέλλοντας τον κ. Ευκ. Τσακαλώτο, ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις μέχρι σήμερα δεν έχει «θωρακίσει» τις σχετικές διατάξεις, ώστε να μην περικοπεί το συγκεκριμένο επίδομα.

Όσον αφορά στο θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Πάιδας σημείωσε ότι η ΑΔΕΔΥ είναι υπέρ, αλλά όπως ορίζει ο νόμος και όχι απευθείας με αξιολογήσεις στελεχών Υπουργείων όπως έκανε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαφάνειας να μπλοκάρει τις 22 από 67 θέσεις που προκηρύχτηκαν και όπως αποδείχτηκε ήταν «φωτογραφικές».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Πάιδας ακόμη αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό καταγγέλλοντας τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ ανακοίνωσε ότι τέλος Οκτωβρίου προγραμματίζεται στον Βόλο ενημερωτική ημερίδα για το ασφαλιστικό, ώστε να φωτιστούν όλες οι πτυχές του, που αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους.

Η μετάβαση των δημοσίων υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο της ΔΕΘ θα γίνει στις 8.30 το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου, από το Δημαρχείο του Βόλου με ναυλωμένα λεωφορεία, ενώ στις 2.15 το μεσημέρι θα αναχωρήσουν και τα λεωφορεία του ΕΚΒ με τον ίδιο προορισμό.

Ο κ. Πάιδας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συγκέντρωση θα είναι μαζική, αν και όπως παραδέχθηκε υπάρχει κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη, παραλείψεις, αδυναμίες και παθογένειες, που οδήγησαν σε ανυποληψία το συνδικαλιστικό κίνημα, εκτίμησε ωστόσο ότι αυτό σταδιακά θα εκλείψει.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απηύθυνε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της ΑΔΕΔΥ Φίλιππος Κωνσταντινίδης, που επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές των μνημονίων που οδήγησαν στην εξαθλίωση, όπως είπε, την ελληνική κοινωνία.

Η μεταφορά των ενδιαφερομένων να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ θα γίνει με πούλμαν που θα αναχωρήσουν πρωί (8.15 π.μ. συγκέντρωση ) 8.30 π.μ αναχώρηση μπροστά από το Δημαρχείο του Βόλου. Όσοι επιθυμούν μεσημέρι, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Η κράτηση θέσεων μπορεί να γίνει στα τηλ. 6979975303 και 6955443700.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου