ΤΟΠΙΚΑ

Μόλις 22 οι οικογενειακοί γιατροί στον ΕΟΠΥΥ για τη Μαγνησία

μόλις-22-οι-οικογενειακοί-γιατροί-στον-ε-761018

Είκοσι δύο μόνο συμβάσεις οικογενειακών γιατρών «μετρά» ο ΕΟΠΥΥ στη Μαγνησία, έναν νομό με 220.000 κατοίκους. Το νέο σύστημα που εγκαινίασε ο Οργανισμός από την 1η Αυγούστου, προς το παρόν έχει αποτύχει παταγωδώς, αφού η πλειονότητα των γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων – στους οποίους σε πρώτη φάση αφορούν οι αλλαγές – δεν αποδέχεται τις νέες συμβάσεις, καθώς όπως λέει «οδηγούν σε ανυποληψία το σύστημα υγείας».

Ανάστατοι, όπως είναι φυσικό, είναι οι ασθενείς, αφού ουσιαστικά τους 22 αυτούς οικογενειακούς γιατρούς πρέπει να τους …μοιραστούν. Εκτός κι αν υπολογίσει κανείς και τους οικογενειακούς που υπάρχουν στις ΤΟΜΥ ή στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, όπου στις μεν δύο ΤΟΜΥ που λειτουργούν σε Νέα Ιωνία και Αγριά οι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι, ενώ στα Κέντρα Υγείας οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι αρνούνται να μετατραπούν σε οικογενειακούς γιατρούς, κάτι που τους επιβλήθηκε με ειδική εγκύκλιο.

Για τη Μαγνησία είχαν προκηρυχθεί από τον ΕΟΠΥΥ για να υπογραφούν νέες συμβάσεις, 52 θέσεις παθολόγων και 12 παιδιάτρων, για να υπηρετήσουν τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Οι γιατροί που αποδέχτηκαν το νέο σύστημα αξιολογήθηκαν και ο ΕΟΠΥΥ τούς συμπεριέλαβε στον οριστικό πίνακα ένταξης. Στο σύστημα είναι 18 γενικοί γιατροί – παθολόγοι και τέσσερις παιδίατροι, από τους οποίους ο ένας στον Αλμυρό.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση προχώρησε στην ενεργοποίηση του θεσμού, υποτιμώντας την επιστημονική υπόσταση των γιατρών. Θέλει να μας απαξιώσει και αδιαφορεί για τα προβλήματα που θα προκαλέσει αυτό τόσο στον ιατρικό κόσμο, όσο και στους ασφαλισμένους», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης.

Το νέο σύστημα καταργεί ουσιαστικά τις 200 επισκέψεις τον μήνα με τους συμβεβλημένους γιατρούς και δίνει τη δυνατότητα στους οικογενειακούς γιατρούς να κάνουν οι ίδιοι τις παραπομπές των ασθενών είτε στο Νοσοκομείο, είτε στους εξειδικευμένους ιδιώτες γιατρούς.

Στον Βόλο κάθε οικογενειακός γιατρός θα πρέπει να εξυπηρετεί 2.250 άτομα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας μεθαύριο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου συγκαλεί ενημερωτική συνάντηση με τα μέλη του, προκειμένου να εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση και να καθορίσουν τη στάση τους για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, το σύστημα θα επεκταθεί αργότερα και στις υπόλοιπες ειδικότητες των γιατρών, που ακόμη ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων τον μήνα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου