Η πίστωση χρόνου… έχει εκπνεύσει προ πολλού

η-πίστωση-χρόνου-έχει-εκπνεύσει-προ-π-762837

Οι πολίτες, που υποφέρουν εξαιτίας των πολιτικών που φέρουν τη «σφραγίδα» της σημερινής συγκυβέρνησης, δεν έχουν κανέναν λόγο να δώσουν πίστωση χρόνου στο νέο υπουργικό σχήμα, του οποίου οι αντοχές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, γιατί η πίεση και από τις εναπομείνασες κοινωνικές βάσεις των δύο κομμάτων θα είναι συντριπτική

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τις επιλογές του, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στη διαχείρισης της επόμενης μέρας… και του αρνητικού κλίματος που ήδη έχει διαμορφωθεί για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Ετσι από τη μία δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αλλαγές, που θεωρούνταν αυτονόητο ότι θα προκύψουν, και από την άλλη ενέδωσε στις απειλές των ΑΝΕΛ με φόντο το Σκοπιανό, ενισχύοντας την παρουσία του κυβερνητικού εταίρου στο νέο υπουργικό σχήμα με επιπλέον στελέχη.

Παράλληλα αναζήτησε «δεκανίκια» σε πρόσωπα που προέρχονται εκατέρωθεν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα οποία όμως περισσότερο θα «θαμπώσουν» το στίγμα που θέλει να περάσει στην κοινωνία, παρά θα το ενισχύσουν.

Επιπλέον, είναι σαφές από τον τρόμο που δομήθηκε η νέα κυβέρνηση, ότι υπηρετεί τον στόχο της πιο αποτελεσματικής εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους δανειστές και τα οποία θα εφαρμοστούν στη μεταμνημονιακή εποχή.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι θα συνεχιστεί η υλοποίηση της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Οι πολίτες, που υποφέρουν εξαιτίας των πολιτικών που φέρουν τη «σφραγίδα» της σημερινής συγκυβέρνησης, δεν έχουν κανέναν λόγο να δώσουν πίστωση χρόνου στο νέο υπουργικό σχήμα, του οποίου οι αντοχές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, γιατί η πίεση και από τις εναπομείνασες κοινωνικές βάσεις των δύο κομμάτων θα είναι συντριπτική.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις, για άλλα τραγικά λάθη και άλλες παραλείψεις.

Για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να στηρίξει την οικονομία για να επαναλειτουργήσει και να αντιμετωπίσει με σοβαρές δράσεις και όχι με επιδόματα, τις τεράστιες συνέπειες που έχει προκαλέσει η ανθρωπιστική κρίση.

Σε αυτά τα δύο βασικά ζητήματα η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αποτύχει. Τις δεσμεύσεις για εξάλειψη της ύφεσης και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τις έχουμε ακούσει πάμπολλες φορές μέχρι σήμερα από τον κ. Τσίπρα. Χωρίς όμως αυτές οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη.

Για αυτό και οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να είναι επιφυλακτικοί μετά και τον τρίτο κατά σειρά ανασχηματισμό.

Η κυβέρνηση είναι ανέτοιμη, χωρίς σχέδιο και ρεαλιστικές προτάσεις για την επόμενη μέρα. Έχοντας αναλάβει την υποχρέωση για εξοντωτικά και για πολλούς ανέφικτα πλεονάσματα, με σαφή την αδυναμία προσέγγισης επενδύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δείχνει άτολμη όσο ποτέ.

Για αυτό και οι πολίτες, με βάση τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων, πριν την ανάπαυλα του καλοκαιριού και πριν την εθνική τραγωδία στο Μάτι, δείχνουν να μην πιστεύουν πλέον ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου