Ιδού η Ρόδος…

ιδού-η-ρόδος-464411

Ακούω τόσες μέρες τον Υπουργό Υγείας να αποκαλύπτει πράματα και θάματα για τα τρωκτικά στο χώρο της Υγείας, για προμήθειες που ανακάλυψε, για φάρμακα που υπερσυνταγογραφούνταν, για σκάνδαλα στις προμήθειες υλικών και παρασκευασμάτων, διακρίνω όμως ένα μούδιασμα στον ίδιο.

Παρότι με πολύ μεγάλη ευκολία αποκαλύπτει το μεγάλο πάρτι, μέχρι στιγμής δεν μας έχει πει εάν θα πάει κανείς φυλακή από όλους αυτούς που είτε ως μεσάζοντες, είτε ως αρμόδιοι, χειρίζονταν το κάθε θέμα, αδιαφορώντας για τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη.

Την ίδια στιγμή έλεγχοι του ΣΔΟΕ έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το πάρτι που έχουν στήσει εδώ και δεκαετίες τα «τρωκτικά» του χώρου της Υγείας με τα κρατικά κονδύλια παραμένει το μεγάλο αγκάθι στο χώρο.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ δεν έκαναν τίποτα σπουδαίο παρά το αυτονόητο. Εξοπλισμένοι με φορητούς υπολογιστές έκαναν έφοδο στα γραφεία εισαγωγέα – προμηθευτή ιατρικών ειδών και μηχανημάτων και υλικών που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές επεμβάσεις κατά κύριο λόγο σε Δημόσια Νοσοκομεία. Αντί για μια απλή υπόθεση φοροδιαφυγής, όμως, διαπίστωσαν μεγάλης έκτασης υπερτιμολόγηση, η οποία μεθοδεύθηκε με "τριγωνικές συναλλαγές", στις οποίες συμμετείχαν ιταλική, κυπριακή και ελληνική επιχείρηση.

Η υπερτιμολόγηση ανέρχεται στο ποσό των δέκα εκατ. ευρώ, όπως διάβασα, τα οποία διογκώθηκαν με αυτές τις μεθοδεύσεις και επιβάρυναν τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που κλήθηκαν να τα πληρώσουν. Και είναι σίγουρο ότι δεν είναι η μοναδική εταιρία που είχε στήσει τέτοια κομπίνα… ούτε η μοναδική που προέβη σε υπερτιμολόγηση εμπορευμάτων.

Από ό,τι δείχνουν τα πράγματα όποιος προλάβαινε έβαζε το χέρι στο μέλι… και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Ακόμη δεν έχουμε εικόνα πόσα χρόνια κρατούσε αυτό το χάος… όμως από τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα -ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό- φαίνεται ότι το «κύκλωμα» έχει βαθιές ρίζες και έρχεται από μακριά.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αφού αποφάσισε να μιλήσει δημόσια και να αποκαλύψει σημεία και τέρατα, καιρός είναι να παραδώσει και τα στοιχεία για να κάτσουν κάποιοι στο σκαμνί. Επειδή όμως αυτά τα θέματα έχουν και πολιτικές προεκτάσεις καλό θα είναι η κυβερνητική πλειοψηφία να αποφασίσει Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να λάμψει όλη η αλήθεια.

Ο κλάδος της Υγείας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που γίνονται περικοπές μισθών για να εξοικονομηθούν χρήματα όπως ζητάει η τρόικα… να συνεχίζεται ανεμπόδιστος ο χορός εκατομμυρίων στην Υγεία. Όσοι έκλεψαν ή υπερχρέωσαν το Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο να πάνε φυλακή. Ιδιώτες και πολιτικοί… ανεξαρτήτως κόμματος. Έτσι μήπως και ιδρώσει το αυτί τους… και σταματήσουν να πουλάνε για «χρυσάφι» ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου