Το 2018 δεν μοιάζει σε τίποτα με το 2015

το-2018-δεν-μοιάζει-σε-τίποτα-με-το-2015-794921

Ανεξάρτητα από όσα περί «καθαρής εξόδου» λέει ο κ. Τσίπρας, η αλήθεια είναι ότι η αυστηρή, μάλιστα, επιτροπεία από τους δανειστές μας θα συνεχιστεί και μετά από την «έξοδο» της Ελλάδας, καθαρή ή μη, από τα μνημόνια

«Οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, ωστόσο αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Η εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019, όμως, καθώς από τον Ιανουάριο τίθενται σε εφαρμογή βασικά μέτρα λιτότητας και το πρόγραμμα διάσωσης λήγει φέτος το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται πως η κυβέρνηση θα προκηρύξει γενικές εκλογές νωρίτερα του αναμενόμενου» λένε οικονομικοί αναλυτές.

O πρωθυπουργός, επίσης, όποτε ερωτάται αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Όμως, η πολιτική ιστορία έχει δείξει ότι δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο να στηθούν κάλπες προτού η κυβέρνηση εξαντλήσει τη θητεία της.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα αναμένεται να τελειώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένα μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, περιλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο, που πολλοί βλέπουν μεταξύ του Αυγούστου και των αρχών του 2019 ότι υπάρχει «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές.

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που κ. Τσίπρας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, έκανε ακριβώς το ίδιο. Οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ανεξάρτητα από όσα περί «καθαρής εξόδου» λέει ο κ. Τσίπρας, η αλήθεια είναι ότι η αυστηρή, μάλιστα, επιτροπεία από τους δανειστές μας θα συνεχιστεί και μετά από την «έξοδο» της Ελλάδας, καθαρή ή μη, από τα μνημόνια. Και τούτο διότι, ρητά προβλέπεται στους βασικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι όταν ένα κράτος μπει σε πρόγραμμα (μνημόνιο) όποτε και να βγει από αυτό τελεί υπό την επιτροπεία των δανειστών μέχρις ότου εξοφλήσει το 75% του χρέους του. Ζήσε Μάη μου…δηλαδή.

Επίσης την ώρα που κ. Τσίπρας μιλά για «καθαρή» έξοδο, ο ίδιος ψήφισε στη Βουλή νόμους που επιβάλλουν νέους φόρους (περικοπές μισθών και συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου κ.ά.) για τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022. Δεν θα εφαρμοστούν αυτοί οι νόμοι; Ασφαλώς και θα εφαρμοστούν. Άρα; Νέοι φόροι και τα επόμενα χρόνια.

Πέραν των παραπάνω, η κυβέρνηση συμφώνησε για υψηλά πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Αιματηρά όμως πλεονάσματα, που σημαίνει συνέχιση της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Επιπροσθέτως, σε αντίθεση με το 2015, το 2018 στα εθνικά μας θέματα η κατάσταση οξύνεται συνεχώς σε σημείο που δεν μπορεί να αποκλεισθεί τίποτα. Όλα παίζονται. Λόγω και των κακών χειρισμών της η Κυβέρνηση περιέρχεται όλο και σε δυσμενέστερη θέση. Πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να προσφύγει τελικά σε πρόωρες εκλογές ο κ. Τσίπρας, ένα χρόνο πριν τη λήξη της τετραετίας, ίσως και μέσα στο φθινόπωρο.

Με τη μόνη διαφορά, από το 2015 στο σήμερα, ότι πλέον οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο και δεν πρόκειται τόσο αβασάνιστα να πειστούν, επειδή το λέει η Κυβέρνηση, ότι η χώρα θα βγει στο ξέφωτο, αφού η καθημερινότητά τους παραμένει δύσκολη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου