ΤΟΠΙΚΑ

Ξέσπασε κόντρα ΑΔΕΔΥ – 5ης ΥΠΕ

ξέσπασε-κόντρα-αδεδυ-5ης-υπε-795864

«Φωτιές» άναψε το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων εναντίον των υπαλλήλων της ΤΟΜΥ Νέας Ιωνίας επειδή δεν παραβρέθηκαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε η 5η ΥΠΕ για την επιμόρφωσή τους. Για το θέμα που ανέκυψε μάλιστα, όπως έγραψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας παραιτήθηκε η συντονίστρια διευθύντρια της Τοπικής Μονάδας Υγείας και ορίστηκε νέος συντονιστής.

Η άσκηση πειθαρχικών διώξεων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, η οποία σε ανακοίνωση που εκδόθηκε εκφράζει την έντονη δυσφορία της και επισημαίνει πως «έχει μεγάλη ευθύνη ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, ο οποίος εντελώς αυθαίρετα επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με πειθαρχικές διώξεις».

«Με κανένα τρόπο δεν προκύπτει καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, τρομοκράτηση εργαζομένων και κυνήγι μαγισσών» απάντησε χθες η 5η ΥΠΕ και καλεί την ΑΔΕΔΥ να είναι πιο προσεκτική στις κρίσεις της. Ως προς αυτό καθ’ αυτό το συμβάν, η 5η ΥΠΕ επιβεβαιώνει ότι έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις οι εργαζόμενοι διότι απουσίαζαν σύσσωμοι, επισημαίνει όμως ότι αυτό επιτάσσει η ορθή διοίκηση αλλά και η ισότιμη μεταχείριση με τους εργαζόμενους άλλων ΤΟΜΥ. Δεν γίνεται ωστόσο καμία αναφορά στην παραίτηση της συντονίστριας – διευθύντριας.

Αιχμές από ΑΔΕΔΥ

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μετά το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους, που είναι αντιμέτωποι, όπως τονίζει « με πειθαρχική δίωξη από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ λόγω της άρνησής τους να παρουσιαστούν σε «επιμορφωτική» διαδικασία, εκτός ωραρίου εργασίας (και μάλιστα Σάββατο), εκτός έδρας εργασίας και χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των οδοιπορικών τους εξόδων».

«Επισημαίνουμε – αναφέρει η ΑΔΕΔΥ – για άλλη μια φορά ότι η οποιαδήποτε επιμορφωτική διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται εκτός ωραρίου – στον ελεύθερο χρόνο – και δεν μπορεί να απαιτείται από τους εργαζόμενους να επιβαρύνονται οι ίδιοι με το κόστος μετακίνησης και τα έξοδα για την παρακολούθηση εν γένει.

Κανένας υπάλληλος, είτε μόνιμος είτε συμβασιούχος, δεν υποχρεούται να παραβρεθεί σε επιμόρφωση με όρους που παραβιάζουν τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε να προωθείται, στην πράξη, μέσα από τις κάθε είδους επιμορφώσεις των διαφόρων προγραμμάτων των ελαστικά εργαζόμενων, η καταπάτηση των πιο στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ «έχει μεγάλη ευθύνη ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, ο οποίος εντελώς αυθαίρετα επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με πειθαρχικές διώξεις» και απαιτεί την άμεση ανάκληση της αυταρχικής τρομοκρατικής πειθαρχικής δίωξης και τον σεβασμό στα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Απάντηση της 5ης ΥΠΕ

Η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, στην απάντηση που εκδόθηκε, αφού διευκρινίζει ότι το προσωπικό μιας μόνο ΤΟΜΥ (σ.σ. της Νέας Ιωνίας) καλείται να δώσει εξηγήσεις για τους λόγους που απουσίαζε σύσσωμο από επιστημονική εκδήλωση που είχε οργανωθεί από την Υπηρεσία, υπογραμμίζει: «Το προσωπικό της ΤΟΜΥ, παρόλο που είχε ενημερωθεί επανειλημμένα για την ανάγκη τυπικής ενημέρωσης της υπηρεσίας, όπως προβλέπεται, σχετικά με την παρουσία του στην εκδήλωση, αδιαφόρησε και δεν έδωσε τις απαιτούμενες εξηγήσεις. Για λόγους ορθής διοίκησης αλλά και ισότιμης μεταχείρισης με τους άλλους εργαζόμενους οι οποίοι ακολούθησαν όσα προβλέπουν οι διαδικασίες, η διοίκηση της ΥΠΕ ξεκίνησε έλεγχο για την αναζήτηση τυχόν ευθυνών».

Όσον αφορά στο θέμα της αποζημίωσης των εργαζομένων (μετακινήσεις κ.λπ.), η 5η ΥΠΕ, υποστηρίζει ότι θα καλυπτόταν σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, για αυτό και όπως επισημαίνει «με κανένα τρόπο δεν προκύπτει καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, τρομοκράτηση εργαζομένων και κυνήγι μαγισσών».

Απαντά επίσης στην ΑΔΕΔΥ, ότι «η εκπαίδευση δεν είναι μόνο επιμορφωτικές συναντήσεις ημετέρων και επιλεγμένων εργαζομένων, στο κανονικό ωράριο, αλλά συμμετοχικές και συνεργατικές διαδικασίες – ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δομές που στηρίζονται στην ομαδική συνέργεια και λειτουργία – οι οποίες, ορισμένες φορές, απαιτούν παρουσία εκτός του χρόνου εργασίας» και υπογραμμίζει πως «ειδικότερα για τους απασχολούμενους στις ΤΟΜΥ, η αναγκαιότητα εκπαίδευσης είναι επιτακτικότερη καθώς εργάζονται σε μια νέα δομή ΠΦΥ και χρειάζεται να εξοικειωθούν με διαδικασίες και πρακτικές σχετικά με το νέο αντικείμενο εργασίας».

Τέλος, καταλήγοντας η 5η Υπε, απευθύνει συστάσεις στους εργαζόμενους της ΤΟΜΥ «να αντιληφθούν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στην υπηρεσία, τους συναδέλφους, το κοινωνικό σύνολο, ιδιαίτερα όμως τον ρόλο που τους αναλογεί στον ευαίσθητο χώρο των υπηρεσιών υγείας και να δείχνουν το ίδιο ζήλο για το έργο που έχουν αναλάβει όσο επιδεικνύουν και για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων» όπως λέει.

BAΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου