Οταν μία χώρα γερνά

οταν-μία-χώρα-γερνά-797688

Μετά την έναρξη των μνημονιακών πολιτικών, η Ελλάδα γνώρισε μία πρωτοφανή κρίση. Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε ραγδαία, γέρασε δραματικά και έτσι πλέον οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις

Η τελευταία έρευνα για το δημογραφικό, που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από μία εβδομάδα, ήρθε να επιβεβαιώσει πως η Ελλάδα όχι μόνο γερνά, αλλά κινδυνεύει με αφανισμό.

Η μη ύπαρξη κινήτρων και μηχανισμού στήριξης των νέων ζευγαριών, καθώς και η ραγδαία μείωση του οικογενειακού εισοδήματος τα χρόνια της κρίσης συντέλεσαν σ’ αυτή τη δημογραφική κατάρρευση.

Η ανυπαρξία δομών είναι αποτρεπτική για γυναίκες που εργάζονται και υπονομεύουν οποιαδήποτε φιλόδοξη πολιτική προς δρομολόγηση λύσης για το δημογραφικό.

Πολύτεκνοι και τρίτεκνοι ζητούν από το Κράτος να είναι αρωγός και όχι τιμωρός. Η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια για το αύριο, οι χαμηλοί μισθοί, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι μειώσεις κοινωνικών δαπανών, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, η άγρια και άδικη φορολογία, το στυγνό ασφαλιστικό σύστημα, η ακρίβεια, η αποδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, η έλλειψη πολιτικής για τη λαϊκή κατοικία, η απουσία κινήτρων για απόκτηση παιδιών, η μη επαρκής προστασία της μητρότητας, η έλλειψη επαρκών βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ. είναι παράγοντες που αντικειμενικά θέτουν εμπόδια στην ανάγκη δημιουργίας οικογένειας και στην απόκτηση παιδιών.

Μετά την έναρξη των μνημονιακών πολιτικών, η Ελλάδα γνώρισε μία πρωτοφανή κρίση. Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε ραγδαία, γέρασε δραματικά και έτσι πλέον οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Αν σ’ αυτό προστεθεί και η έκρηξη της μετανάστευσης πολλών ειδικά νέων ανθρώπων, οι οποίοι φεύγουν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ ζόρικα.

Δεν θα είχε καμιά αξία να αναλωθεί κάποιος σε προτάσεις για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, αφού πρώτα πρέπει να ανατραπεί η μνημονιακή πολιτική που το «γέννησε» και το επιδεινώνει.

Για αυτό και είναι αναγκαία όσο ποτέ η ύπαρξη εθνικής στρατηγικής και κοινωνικής πολιτικής που θα συμπεριλαμβάνει το κράτος πρόνοιας και τη βελτίωση στις εργασιακές σχέσεις.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωση ότι στο εξής για κάθε παιδί που γεννιέται θα δίνεται οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ στην οικογένειά του.

Εκτός από τις Ιταλίδες μητέρες, το ίδιο ποσό θα λαμβάνουν επίσης και οι γυναίκες που αποκτούν ή υιοθετούν παιδί και προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μητέρες στις οποίες έχει αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και όλες εκείνες που είναι υπήκοοι μη κοινοτικής χώρας, αλλά διαθέτουν πολυετή άδεια παραμονής στην Ιταλία.

Η Ιταλία προχωρά σε αυτή την κίνηση με την ελπίδα να μετριάσει το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Εμείς;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου