Ό,τι δεν ελέγχει… το καταστρέφει

ότι-δεν-ελέγχει-το-καταστρέφει-798801

Είναι πασιφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον νόμο που θα ψηφίσει, θα «παραλύσει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Πολιτεύεται» εκδικητικά, λες και θέλει να τη διαλύσει και να την αποδομήσει μόνο και μόνο επειδή δεν έχει κανένα πολιτικό έρεισμα και κανένα πολιτικό ρόλο σε αυτή

Όταν νομοθετείς με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη κάλπη και πώς θα εξυπηρετηθούν τα μικροπολιτικά συμφέροντα του κόμματος που εκπροσωπείς, παθαίνεις ό,τι τις τελευταίες μέρες στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, που έχει γίνει «σάκος του μποξ» και σφυροκοπείται από δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές και κόμματα, διότι όλοι έχουν καταλάβει ποιος είναι ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης.

Ο «Κλεισθένης 1», το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων από τη συντριπτική πλειονότητα των παραγόντων της Αυτοδιοίκησης , γιατί η σημερινή κυβέρνηση, πιστή στην πάγια έως σήμερα πρακτική της, νομοθετεί αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τα μικροπολιτικά και μικροκομματικά της συμφέροντα και οφέλη.

Αδιαφορεί για το γεγονός ότι σχεδόν όλοι συλλήβδην οι δήμαρχοι καταγγέλλουν ότι με το νέο εκλογικό σύστημα «δένονται τα χέρια τους» και ότι θα είναι όμηροι των μειοψηφιών, δεν νοιάζεται που τους αφαιρείται κάθε δυνατότητα να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση και κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουν την πολιτική τους, αφού ουσιαστικά μετατρέπονται σε έρμαιο των μειοψηφιών, αρκεί να γίνει το δικό της. Να καταστεί νομοθέτημα του Κράτους, το ιδεολόγημα της απλής αναλογικής με το οποίο μεγάλωσε η Αριστερά, κλείνοντας όμως τα μάτια στις δυσμενείς επιπτώσεις που είχε όπου εφαρμόστηκε.

«Είναι πάγια τακτική του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ό,τι δεν ελέγχει να το καταστρέφει» μου έλεγε χθες ένα έμπειρο πολιτικό στέλεχος που έχει δράσει τόσο στην Αυτοδιοίκηση, όσο και ευρύτερα στην πολιτική και δεν έχει άδικο.

Όλοι μας να δεχτούμε ότι θα μπορούσε το εκλογικό σύστημα να γίνει αναλογικότερο. Αυτό που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση τώρα όμως, θα λειτουργήσει καταστροφικά για την Αυτοδιοίκηση. Θα νομιμοποιήσει πολιτικά παζάρια, ενώ η διακυβέρνηση των τοπικών κοινωνιών θα τεθεί υπό πλήρη κηδεμονία.

Είναι πασιφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον νόμο που θα ψηφίσει, θα «παραλύσει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Πολιτεύεται» εκδικητικά, λες και θέλει να την διαλύσει και να την αποδομήσει μόνο και μόνο επειδή δεν έχει κανένα πολιτικό έρεισμα και κανένα πολιτικό ρόλο σε αυτή.

Ένας άλλος βετεράνος και σοβαρός πολιτικός ο κ. Παρασκευάς Αυγερινός, σε συνέντευξή του στη «Καθημερινή», πριν από λίγο καιρό, ανάμεσα στα άλλα είπε:

«Η απλή αναλογική λειτουργεί μόνο σε κοινωνίες όπου η συναίνεση και η συνεργασία είναι χαρακτηριστικά της πολιτικής κουλτούρας. Αυτό παρατηρείται σήμερα μόνο στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κατοχυρώσει το αγαθό της συνεννόησης». Δεν μπορεί λοιπόν όλοι να έχουν άδικο και μόνο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να έχει δίκιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου