ΤΟΠΙΚΑ

«Oσοι πιστοί προσέλθετε»…

oσοι-πιστοί-προσέλθετε-803694

Παρά τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου στον Βόλο, που εξαιτίας της υποστελέχωσης των δομών, αντιδρά στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υποστηρίζοντας ότι στηρίζεται σε «πήλινα πόδια», ο ΕΟΠΥΥ άνοιξε την πλατφόρμα του στην οποία μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη σύναψη σύμβασης οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι.

Παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι εμφανίζονται απρόθυμοι να υπογράψουν τις νέου τύπου συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, διαδραματίζοντας ρόλο οικογενειακού γιατρού για τους πολίτες που θα τους επιλέξουν. Εκτιμούν ότι εξαθλιώνει οικονομικά τους συμβεβλημένους ιατρούς, αφού η αμοιβή που προβλέπεται δεν αρκεί ούτε για τα λειτουργικά έξοδα του ιατρείου του ελεύθερου επαγγελματία ιατρού, το οποίο στην πραγματικότητα θα δεσμευτεί από τον ΕΟΠΥΥ, που άνοιξε συνολικά 65 θέσεις, 52 θέσεις για παθολόγους και γενικούς γιατρούς, και 13 για παιδίατρους.

Αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο προβληματισμό, είναι πλέον αν τελικά ο Οργανισμός θα προσελκύσει τους γιατρούς αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με τους ασφαλισμένους μετά τις 15 Ιουλίου, στην περίπτωση που οι γιατροί αρνηθούν και πάλι να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι ιατροί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τα ιδιωτικά τους ιατρεία στη πλατφόρμα στο http://familydoctors.eopyy.gov.gr.

Oι όροι της νέας σύμβασης

Με βάση την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας και του ΕΟΠΥΥ, το ανώτατο όριο της αποζημίωσης βάσης ορίζεται σε 1 ευρώ.

Κατ’ εξαίρεση, κατά το πρώτο εξάμηνο της ισχύος της σύμβασης, η αμοιβή των οικογενειακών ιατρών θα ανέρχεται για τους γενικούς γιατρούς και παθολόγους στα 1.801,09 ευρώ για τους παιδιάτρους στα 1.800 ευρώ.

Μετά τη παρέλευση του εξαμήνου η αποζημίωση θα προσδιορίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία του εγγεγραμμένου σε αυτόν πληθυσμού ευθύνης, με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο ανώτατος πληθυσμός ευθύνης (εγγεγραμμένος) για τους οικογενειακούς ιατρούς ειδικότητας Γενικής Ιατρικής η Παθολογίας, ορίζεται σε αναλογία ένας ιατρός ανά 2.250 εγγεγραμμένους ενήλικες, ενώ η αντίστοιχη αναλογία των παιδίατρων με αρμοδιότητα οικογενειακού ιατρού είναι ένας παιδίατρος ανά 1.500 παιδιά, έως και 16 ετών.

Στο πλαίσιο του επιστημονικού του έργου, ο συμβαλλόμενος οικογενειακός ιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας θα αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την ευθύνη να διαγιγνώσκει θέματα υγείας, να συμβάλλει στο συντονισμό και στη συνέχεια της φροντίδας υγείας, στην παραπομπή στα άλλα επίπεδα του συστήματος υγείας και σε εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, καθώς επίσης να υλοποιεί προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας κ.ά.

Όσον αφορά στον παιδίατρο, αναλαμβάνουν την ευθύνη εκτός όλων των άλλων, να υλοποιεί εμβολιασμούς, να ελέγχει την εμβολιαστική κάλυψη, να πραγματοποιεί προληπτικό έλεγχο παιδιών και εφήβων, να τηρεί το Φύλλο Ιατρικής Εξέτασης για το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, να συμπληρώνει το Δελτίο αυτού και να χορηγεί τις βεβαιώσεις υγείας, να πραγματοποιεί κατ’ οίκον επισκέψεις σε νεογέννητα και φροντίδα μη περιπατητικών παιδιών με χρόνιες παθήσεις, και τέλος να παραπέμπει σε ιατρούς ειδικοτήτων και να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά, εφήβους και γονείς κ.ά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου