ΤΟΠΙΚΑ

Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων: Χρόνος εργασίας χωρίς «ταβάνι»

σύλλογος-ξενοδοχοϋπαλλήλων-χρόνος-ε-804403

Έντονες διαμαρτυρίες για τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται κυρίως στον κλάδο του τουρισμού και αφορούν στους «πρακτικάριους» εν δυνάμει εργαζόμενους, φτάνουν καθημερινά στον τοπικό Σύλλογο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας.

Οι διαμαρτυρίες αφορούν κυρίως στις συνθήκες απασχόλησης νεαρών παιδιών, τα οποία πριν αποφοιτήσουν από τις τουριστικές σχολές, υποχρεωτικά πρέπει να κάνουν την πρακτική τους. Ενώ υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που διέπουν αυτή τη διαδικασία, σ’ αρκετές περιπτώσεις όχι μόνο παραβιάζονται, αλλά καταστρατηγούνται πλήρως.

«Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε μικρές μονάδες, σε εστιατόρια και ταξιδιωτικά γραφεία, όπου οι εργοδότες απασχολούν πρακτικάριους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με την καταβολή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν έχουν τέτοια ανάγκη, διότι το προσωπικό τους το απασχολούν κάθε χρόνο για συγκεκριμένη περίοδο και δεν προβαίνουν σε τέτοιες αυθαιρεσίες. Αυτό όμως που γίνεται με τους πρακτικάριους σημαίνει, ότι αφενός βγαίνει η δουλειά με τους σπουδαστές μαθητείας, οι οποίοι δεν πληρώνονται ανάλογα με τις ώρες που δουλεύουν και για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχουν αφενός και αφετέρου χάνονται θέσεις εργασίας από εν ενεργεία εργαζόμενους του κλάδου οι οποίοι στερούνται το μεροκάματο» εξηγούσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος και οργανωτικός γραμματέας στην Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ελλάδας, που έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών από εργαζόμενους αλλά και πρακτικάριους για το καθεστώς απασχόλησής τους.

Έτσι μαθητευόμενοι που πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση στον τουριστικό – ξενοδοχειακό κλάδο και οι οποίοι πληρώνονται με ένα μηνιαίο επίδομα, φτάνουν να εργάζονται μέχρι και 15 ώρες την ημέρα και κοστίζουν στον εργοδότη μέχρι και τρεις φορές λιγότερο, απ’ έναν εργαζόμενο.

Έτσι η φτηνή εργασία των «πρακτικάριων» είναι δέλεαρ για αρκετούς εργοδότες αφού το κόστος είναι πολύ μικρό, με το μανδύα της πρακτικής άσκησης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου