ΤΟΠΙΚΑ

Ο δάκος απειλεί τις ελιές του Πηλίου

ο-δάκος-απειλεί-τις-ελιές-του-πηλίου-805158

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου. Ο δάκος «απειλεί» τη νέα παραγωγή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις που θα έχει στο οικονομικό εισόδημα των παραγωγών της περιοχής. Ο δάκος αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της ελιάς, και οι ζημιές που προκαλεί στην παραγωγή είναι πολύ σοβαρές. Η σοβαρότητα της προσβολής των καρπών εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες, οι οποίες επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα του εντόμου που μπορεί να καταστρέψει από τον καρπό μέχρι ολόκληρο το δέντρο. Το χειρότερο από όλα είναι, ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της διοίκησης του Οργανισμού.

Στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, όπου η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια, οι παραγωγοί είναι ήδη ανάστατοι. Οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα και την άνοιξη δεν ήταν ούτως ή άλλως ευνοϊκές για την ελαιοκαλλιέργεια. Οι έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου ωστόσο αποτέλεσαν το τελειωτικό χτύπημα, αφού συνέβαλλαν στην ανάπτυξη του δάκου με αποτέλεσμα οι παραγωγοί, να τρέχουν και να μην φτάνουν χωρίς υπερβολή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών η φετινή παραγωγή θα είναι από μέτρια έως μικρή, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αν συνυπολογιστεί και η ζημιά από το δάκο, που υποβαθμίζει την ελιά, γίνεται αντιληπτό ότι το φθινόπωρο οι ελαιοπαραγωγοί θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση.

Τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας έχουν ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα δακοκτονίας, προκειμένου να βοηθηθούν οι παραγωγοί που βλέπουν την προσπάθειά τους να «απειλείται». «Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν και αυτό είναι θετικό. Πρέπει όμως να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, διότι διαφορετικά οι παραγωγοί θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση φέτος» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Γιάννης Διανελλάκης, μεταφέροντας την απογοήτευση των παραγωγών για τη νέα δοκιμασία.

Σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη, τα φετινά κονδύλια για τους ψεκασμούς δακοκτονίας είναι αυξημένα σημαντικά και αυτό, όπως τονίζει, αποτελεί ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ώστε το πρόγραμμα δακοκτονίας να συνεχιστεί απρόσκοπτα και το πρόβλημα να «χτυπηθεί στη ρίζα του».

Αθέτησε τη δέσμευση ο ΕΛΓΑ

Την ώρα που οι ελαιοπαραγωγοί ζούνε με την αγωνία, αν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα με το δάκο, ώστε να μην πάει στράφι η φετινή παραγωγή, η διοίκηση του ΕΛΓΑ, παρά τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, δεν έχει ακόμη αλλάξει τον κανονισμό λειτουργίας του. Έτσι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για τον δάκο.

«Ζητάμε ο ΕΛΓΑ να αλλάξει τον κανονισμό και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες από τον δάκο παραγωγούς. Έχουμε μπροστά μας τον εμφανή κίνδυνο να μειωθεί η παραγωγή κάτω από το 50% και να αλλοιωθεί η ποιότητα του ελαιολάδου. Ο κ. Κουρεμπές ( σ.σ. πρόεδρος του ΕΛΓΑ) πριν από δύο χρόνια, είχε υποσχεθεί σε σύσκεψη στην Αργαλαστή, ότι θα το θέμα θα επιλυθεί. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει τίποτα» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ΑΣ Πηλίου, ιδιαίτερα ανήσυχος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου