ΤΟΠΙΚΑ

Επιδημιολογική μελέτη: Από φθινόπωρο …τα σπουδαία

επιδημιολογική-μελέτη-από-φθινόπωρο-8-805268

Τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η ουσιαστική φάση της επιδημιολογικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο Θεσσαλίας, η οποία αναμένεται να «φωτίσει» τις βασικές αιτίες για τη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται οι νεοπλασίες στη Μαγνησία και στη Θεσσαλία.

Αυτό έκανε γνωστό ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας που συλλέγει και επεξεργάζεται διάφορα στοιχεία, που θα συνθέσουν το βασικό κορμό της μελέτης.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Χατζηχριστοδούλου επιμένει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς το περιεχόμενο των ευρημάτων που ήδη είναι σε γνώση της ομάδας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έκανε λόγο για «πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα βοηθήσουν να υπάρξει μία αποκρυσταλλωμένη εικόνα για τις νεοπλασίες, όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς».

Ο ίδιος υπαινίχθηκε, μάλιστα, ότι τα ευρήματα ενδεχομένως να μην παραπέμπουν στα όσα ακούγονται ή λέγονται, όσον αφορά τις αιτίες αύξησης των νεοπλασιών, χωρίς όμως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, όχι μόνο για τη Μαγνησία αλλά για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Πρόκειται για στοιχεία που έχουμε συλλέξει όλο αυτό το διάστημα και τα οποία έχουμε επεξεργαστεί με πολύ μεγάλη προσοχή», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Στην ερώτηση δε του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, που οδηγούν τα συμπεράσματα όσον αφορά στις πηγές επιβάρυνσης του ανθρώπινου οργανισμού και αν η θνησιμότητα λόγω καρκίνων είναι αυξημένη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Θεσσαλία -με αφορμή τα όσα έχουν ακουστεί όλο το προηγούμενο διάστημα- ο καθηγητής επισήμανε ότι «ακούγονται υπερβολές από πολλές πλευρές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επιβεβαιώνονται από τα ευρήματα», όπως παρατήρησε.

Η ομάδα που εργάζεται πάνω στην επιδημιολογική μελέτη, έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία νοσηρότητας, θνησιμότητας από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς επίσης και τις διαγνώσεις που έχουν γίνει στα Νοσοκομεία Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, για καρκίνους, καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά.

Τα στοιχεία που επικεντρώθηκε η έρευνα αφορούν στην περίοδο 1999 μέχρι το 2014. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία έγινε η ανάλυση από ομάδα στατιστικολόγων σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών και τους γιατρούς που συμμετέχουν στην έρευνα, ώστε να βγούνε συγκριτικά στοιχεία ανά περιοχή και να καταγραφεί που παρατηρείται αυξημένη θνησιμότητα και σε τι είδους περιστατικά αφορά αυτή.

Στο πλαίσιο της έρευνας γίνεται επίσης συλλογή στοιχείων από τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποκλειστικά και μόνο για τους καρκίνους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, τα στοιχεία αναμένεται να παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα γίνει στον Βόλο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου