Τα «γενέθλια» των capital controls που θέλει να ξεχάσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

τα-γενέθλια-των-capital-controls-που-θέλει-να-ξεχά-806520

Όσο και να χαλαρώσουν τώρα τα capital controls, η παραμονή τους, έστω και πιο χαλαρά, δεν παύει να συνιστά μία οικονομική «ανωμαλία» για τη χώρα, και ένα από τα μελανότερα σημεία για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διότι το κλείσιμο των τραπεζών φέρει τη δική της υπογραφή

«Γενέθλια» τριών χρόνων για τα capital controls αυτές τις μέρες. Για άλλα και άλλα βέβαια η κυβέρνηση σπεύδει και πανηγυρίζει, για αυτό καμία κουβέντα.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Οι εικόνες του Ιουνίου του 2015 με τους πολίτες να στοιβάζονται μπροστά από τα ATM για να πάρουν 60 ευρώ, διέσυραν τη χώρα διεθνώς.

Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά δημοψήφισμα και η χώρα από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής ενώ παράλληλα ξεκινούσε ένας εφιάλτης για το τραπεζικό σύστημα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αν και πλέον με πιο χαλαρούς όρους.

Όπως και να ‘χει πάντως δυστυχώς τα capital control παραμένουν. Μαζί με όλες τις αρνητικές θύμησες εκείνης της περιόδου, που θα γραφεί στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας με τα πιο μελανά χρώματα.

Θα είναι μία περίοδος που θα μας στοιχειώνει ως χώρα για πάντα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ατέλειωτες «ουρές» του ευτελισμού για λίγα ευρώ, σε μια εποχή που η χρήση ηλεκτρονικού χρήματος ήταν στα σπάργανα; Ποιος να ξεχάσει την οργή του κόσμου, κυρίως των συνταξιούχων, που είχαν μάθει να έχουν τα λεφτά στα χέρια τους αλλά τώρα ένα μήνυμα στο ΑΤΜ τούς ενημέρωνε ότι δεν μπορούν να σηκώσουν πάνω από 60 ευρώ; Φαντάζει μακρινό εκείνο το γεγονός όταν σήμερα μπορεί να πάρει κανείς 5.000 ευρώ, όμως, η εποχή των περιορισμών ήταν ίσως το πιο σημαντικό γεγονός στη σύγχρονη πολιτική και οικονομική ιστορία. Ο πανικός στα μάτια, οι μεταμεσονύχτιες επισκέψεις στις τράπεζες, η πίκρα για την κατάντια ήταν τα βασικά στοιχεία μιας Ελλάδας που είχε γίνει μέσα σε μια νύχτα τριτοκοσμική χώρα, έγραψε χθες ο οικονομικός Τύπος.

Όσο και να χαλαρώσουν τώρα τα capital controls, η παραμονή τους, έστω και πιο χαλαρά, δεν παύει να συνιστά μία οικονομική «ανωμαλία» για τη χώρα, και ένα από τα μελανότερα σημεία για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, διότι το κλείσιμο των τραπεζών φέρει τη δική της υπογραφή. Και δυστυχώς δεν έχει ακόμη αναλάβει τρία χρόνια μετά την ευθύνη γα τα λουκέτα που έφερε στην αγορά ο περιορισμός στην κίνηση των κεφαλαίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου